Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„Draugystės kūriniai“ – Žibunto Mikšio ir Rainerio Gottliebo Mordmüllerio kūrybos paroda Vilniuje

Š. m. vasario 10 d. (ketvirtadienį) 18:00 val. galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vilnius) atidaroma bendra pasaulyje pripažintų autorių – Žibunto Mikšio (Prancūzija) ir Rainerio G. Mordmüllerio (Vokietija) darbų paroda „Draugystės kūriniai“.
Vienas iš parodos eksponatų
Vienas iš parodos eksponatų / Organizatorių nuotr.

Parodoje „Draugystės kūriniai“ pristatomi lietuvio Ž. Mikšio (g. 1923) ir vokiečio prof. R. G. Mordmüllerio (g. 1941) darbai yra reto ir ilgalaikio kūrybinio bendradarbiavimo bei jų draugystės rezultatas. Abiejų autorių pažintis prasidėjo dar 1964 m. Paryžiuje Friedlaenderio grafikos studijoje studijuojant oforto, litografijos technikas. Bendri ofortai buvo kuriami naudojant tas pačias vario plokštes, siunčiant jas vienas kitam, kol galiausiai vienas jų nuspręsdavo, kad darbas jau baigtas.

„Draugystės kūriniai“– tai tie bendrai sukurti ofortai, kuriuose atsispindi artimos temos bei jų refleksijos. Kartu jie išreiškia savitą kiekvieno autoriaus kūrybinį braižą. Ž. Mikšio preciziškumas, kruopštumas, architektūrinių vaizdų motyvai, žmonių siužetai, šrifto kompozicijos persipina su R. G. Mordmüllerio gestine dinamika bei tapybiškumu. Kaip pastebi grafikas E. Saladžius: „Žibuntas ir Raineris mums demonstruoja savo susitelkimą, ginantį ir saugantį tikrąsias Europos kultūros vertybes. Tokia yra jų bendros kūrybos prasmė ir turinys.“

Ž. Mikšys meno pagrindus įgijo Lietuvoje, vėliau studijavo Niurnbergo ir Štutgarto Valstybinėse meno akademijose. Nuo 1962 metų gyvena ir kuria Paryžiuje, dalyvauja parodose užsienyje ir Lietuvoje. Didelę savo kūrinių kolekciją Ž. Mikšys yra padovanojęs Vilniaus universiteto Grafikos kabinetui.

R. G. Mordmüleris studijavo Berlyno Valstybinėje Vaizduojamųjų menų aukštojoje mokykloje tapybą ir grafiką, vėliau litografiją Paryžiaus Valstybinėje aukštojoje dailiųjų menų mokykloje. Be daugelio premijų ir apdovanojimų, 1990 metais pelnė Venecijos tarptautinę premiją už grafikos darbus. Dailininkas turi dirbtuves ir kuria trijuose miestuose – Bremene, Paryžiuje ir Venecijoje. R. G. Mordmülerio kūrinių yra Jungtinės Karalystės Tate muziejaus tarptautinio ir šiuolaikinio meno kolekcijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius