-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dvi parodos po vienu stogu – nesenstanti tapyba

Tuoj po Velykų, balandžio 14 d., Vilniaus viešbutyje „Europa City“ įkurtoje galerijoje „Juozas Art“ (Jasinskio g. 14), 18 val. atidaroma dviejų dailininkų – Juliaus Jokūbonio ir Vaidoto Žuko parodos.
Vaidotas Žukas. Gėlės migdolo formose.
Vaidotas Žukas. Gėlės migdolo formose. / Paveikslo fragmentas
Temos: 1 Menas

Antrame galerijos aukšte eksponuojama V. Žuko paroda pavadinta „Persų ir žemaičių gėlės“, o penktame aukšte pakabintą savo parodą J. Jokūbonis pavadino „17 pastelių ir 23 tapybos drobės“.

Viešbučio direktorius ir jau penkerius metus veikiančios galerijos „Juozas Art“ savininkas Juozas Pranckevičius pats yra tapytojas.

„Pas mus kviečiami tik kultūros visuomenėje užsirekomendavę, talentingi menininkai. Vaidotas ir Julius yra žinomi profesionalai, gaminantys „pridėtinę meno vertę“, – juokiasi galerijos vadovas J. Pranckevičius.

45-rių metų tapytojas J. Jokūbonis augo žymių Lietuvos dailininkų Jokūbonių šeimoje. Menotyrininkų jis vadinamas subtiliu neoimpresionistu. Naujausioje savo ekspozicijoje tapytojas rodo sostinės ir jos apylinkių peizažus, jaukių tonų natiurmortus.

Dailininkas V. Žukas, spaudoje neseniai išskirtas „už raiškiai artikuliuotą tapybos plastiką“ („7 meno dienos“), pernai piešė ir tapė Latvijoje prie Žemaitijos sienos, bet tik dabar viešai rodo kompozicijas su velykinėmis žemaitiškomis palmėmis, mediniais avinėliais, taip pat persiškų gėlių ciklą: „Gvazdikai su žydinčiais lapais“, „Gėlės migdolo formose“, „Narcizai ir kitos gėlės tamsiame fone“.

Aiškias ir ryškias formas mėgstantis V. Žukas sako, kad „Žemaitija ir Persija tik šiais laikais turi maža ką bendra – LDK bajorai įvairiomis šventėmis norėjo juosėti šilkiniais, sidabru ir auksu ataustais kontušais būtent su persiškomis gėlėmis ir ornamentais, o vakarietiškas dekoras buvo laikomas netgi nepatriotišku“.

J. Jokūbonis studijavo dailės akademijoje, dalyvavo parodose JAV, Vokietijoje, Lenkijoje, Australijoje. Ši paroda Vilniaus centre yra dvidešimtoji asmeninė dailininko ekspozicija. Menotyrininkė Audronė Jablonskienė sako, kad: „J. Jokūbonis sugeba nepakartoti to paties dangaus, tos pačios medžio ir žolės žalumos, pagauti tokią efemerišką substanciją, kaip saulės šviesa, šešėlis, ežero virpėjimas. Jis puikiai valdo štrichą, ranka laisva ir paslanki“.

Dvi parodos sostinės viešbutyje „Europa City“ truks iki birželio 11 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius