-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos parkas įžengė į trečią dešimtmetį

55 hektarų plotą užimantis muziejus po atviru dangumi švenčia 20 metų sukaktį. Anot jo įkūrėjo Gintaro Karoso, sunku vertinti, ar tai yra daug. Esą viskas priklauso, su kuo lyginsi – jei su buvusiu dešimtmečiu, tuomet daug, jei su būsimu trisdešimtmečiu – mažai.
Muziejus po atviru dangumi užima 55 hektarus.
Muziejus po atviru dangumi užima 55 hektarus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

20-ies metų jubiliejaus proga Europos parkas savo lankytojus sveikino pučiamųjų garsais, karšta kava ir dideliu tortu. Sveikintojų netrūko – drėgnas ir gana vėsus rudens oras jų neišbaidė, takais vaikščiojo daug žmonių, automobiliai vos tilpo į improvizuotas stovėjimo aikšteles pamiškėje.

Muziejaus po atviru dangumi vadovas, menininkas G.Karosas prisipažino, kad šie 20 metų prabėgo labai greitai, tačiau pradžią jis prisimena iki šiol.

„Tuomet ši teritorija atrodė visiškai nepanaši į parką. Dabar čia jau viskas visiškai kitaip. Bet Europos parko išskirtinumas toks ir yra, kad tai tobulėjantis kūrinys, o tai kūrybai pabaigos nėra“, – 15min.lt sakė G.Karosas.

Pati idėja G.Karosui kilo dar 1987 metais, kai jis iš tarpukario geografijos vadovėlių sužinojo, kad geografinis Europos centras yra netoli Vilniaus. Tuomet jaunas, 19 metų menininkas ir pradėjo laukiniame miške kurti pasaulio meno muziejų. Pirmąją skulptūrą menininkas čia pastatė ir kurso draugams iš Vilniaus dailės akademijos pristatė 1991 metų spalio 5-ąją.

Per du gyvavimo dešimtmečius Europos parke buvo surengta 12 tarptautinių skulptūros simpoziumų, keletas jaunųjų Rytų ir Vidurio Europos menininkų plenerų, taip pat inicijuota nemažai tarptautinių projektų.

Europos parkas nuolat kinta, šiuo metu 55 hektarų teritorijoje yra „įauginta“ daugiau kaip šimtas meno kūrinių, kurių autoriai – menininkai iš įvairių pasaulio šalių.

Muziejus džiaugiasi ir tarptautiniu pripažinimu. Didžiosios Britanijos meno žinovai 30-tuoju numeriu jį įtraukė į geriausių vaizduojamojo meno vietų Europoje penkiasdešimtuką. Europos parkas jame atsidūrė šalia Pompidu centro, Pablo Picasso muziejaus, Ermitažo, Tretjakovo galerijos, Gugenheimo muziejaus Bilbao.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius