Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalio „Tai – aš“ metu Juozas Erlickas apdovanotas už indėlį į lietuvišką dainuojamąją poeziją

Penktadienio vakarą Vilniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje vyko dainuojamosios poezijos festivalio koncerto „Tai – aš“ Didysis koncertas. Po šventoriaus skliautais sklido ne tik skaidrios dainos, bet ir sveikinimo žodžiai – Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) įteikė prizą lietuvių poetui, gyvajam literatūros klasikui Juozui Erlickui už indėlį į lietuvišką dainuojamąją poeziją.
Juozas Erlickas
Juozas Erlickas / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Koncertą pradėjo Sauliaus Mykolaičio vardo premiją gavę, antrą kartą šiame festivalyje dalyvaujantys Mantas Zemleckas ir Kamilė Gudmonaitė. Duetas neišvengė nedidelių nesklandumų – dainas atliko skolinta dainininko Domanto Razausko gitara.

Pirmoje koncerto dalyje taip pat pasirodė bardai Linas Švirinas, Aidas Giniotis, Kęstutis Jablonskis su grupe, grupė „Saulės broliai“. Antroje dalyje publikai savo dainas skyrė Leonardas Rinkevičius, D.Razauskas, Andrius Zalieska-Zala ir Driukas, Vygantas Kazlauskas su grupe.

Ypatingo publikos palaikymo sulaukė koncerto svečiai iš užsienio. Pirmieji ovacijomis galėjo pasidžiaugti Huey Dowlingas ir Alas Price'as iš Škotijos. Dueto atliekama muzika daugelio mintis nuskraidino į žmogaus nepaliestos gamtos platybes – tokį įspūdį padėjo sukurti škotų muzikoje susijungusios keltų melodijos, bliuzas ir lūpinės armonikėlės melodijos.

Savo eiles perskaitęs bulgaras Viktoras Makarovas lengvai rado raktą į klausytojų širdis. Maldą primenančiai dainai svajingą atspalvį suteikė dūdelės muzika.

BFL/Tomo Lukaio nuotr./Aidas Giniotis
Aidas Giniotis

Koncertą vedęs poetas Liutauras Degėsys publikai leido paspėlioti, kas kitas žengs į sceną – vardijant bardo, aktoriaus ir režisieriaus A.Giniočio nuopelnus, klausytojai ilgai netruko jį atpažinti ir pakviesti plojimais. Tiesa, A.Giniotis scenoje ilgai neužsibuvo – publikai atliko tik vieną kūrinį.

Vėliau pasirodė duetas „Mustard's Retreat“ iš Jungtinių Amerikos Valstijų – Davidas Tamulevichius ir Michaelas Houghas. Klausytojų simpatijų Davidas sulaukė prašnekęs laužyta lietuvių kalba – dainininkas prisipažino norintis geriau išmokti savo protėvių kalbą.

Ilgai laukti apdovanojimai įvyko pirmos koncerto dalies pabaigoje. LATGA-A prezidentas Valnetinas Sventickas griaudėjant plojimams į sceną pakvietė ir „Aukso žvaigždės“ apdovanojimu įvertino literatūros klasiką Juozą Erlicką. Pasak V.Sventicko, šis poetas savo kūriniuose geba suderinti „egzistencinį graudulį ir šypseną“.

„Nieko aš jums nesakysiu, nes žinau, kad scenoje būti nesunku. Mąstau apie tuos, kurie sėdi. Juk jie galvoja: „Kad tik greičiau pasibaigtų...“ – paprašytas tarti žodį susirinkusiesiems, sakė J.Erlickas.

Vėliau rašytojas visgi nusprendė padeklamuoti vieną savo eilėraščių, kuris sulaukė skardaus klausytojų juoko.

Skraido lapai – laiškai rudeniniai,
Supas trys pasikorę vorai.
Aš kad spirsiu vienam į šikynę.
Kas tau yr, ar gyvent negerai?

BFL/Tomo Lukaio nuotr./Domantas Razauskas
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Domantas Razauskas

Po pertraukos antroje koncerto dalyje savo dainomis pagal Marcelijaus Martinaičio eiles klausytojus pamalonino Leonardas Rinkevičius, o Domanto Razausko kūriniai, pripildyti akustinės, bosinės gitarų ir smuiko garsų lepino klausytojų ausis ir sielas.

Koncerto pabaigoje buvo pristatyta itin marga svečių iš užsienio puokštė: Philippas Grangeris iš Prancūzijos, „Nordic Knock Out!“ iš Skandinavijos, ispanė Maria Rozalen ir portogalė Celia Leira su grupe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius