Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalyje AURA'24 – šiuolaikinio šokio įvairovė ir pažintis su tolimų šalių choreografija

Spalio 8 – 12 d. Kaune vyksiantis tarptautinis šokio festivalis AURA'24 klaus, kas yra vyriškumas postmodernioje visuomenėje, supažindins su tolimų šalių geriausiais šokėjais. Vienas spektaklis netgi bus skirtas tik suaugusiems, nes jame šoks visiškai nuogi vyrai.
Iš kairės: choreografas Paulas Hessas, festivalio meno vadovė Birutė Letukaitė ir renginio koordinatorė Eglė Marčiulaitytė
Iš kairės: choreografas Paulas Hessas, festivalio meno vadovė Birutė Letukaitė ir renginio koordinatorė Eglė Marčiulaitytė / Sauliaus Tvirbuto / 15min nuotr.

Festivalio metu žiūrovai susipažins su nauja kauniečių šokio trupės „Aura“ sudėtimi. „Buvo dvi atrankos, suformavome naują trupę, kurioje yra 3 lietuviai ir net 7 užsieniečiai: trys meksikiečiai, italas, kostarikietis, švedė, japonė“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje pasakojo trupės ir festivalio meno vadovė Birutė Letukaitė.

Atsinaujinusi „Aura“ pristatys premjerą

Toks gausu būrys užsieniečių „Auros“ trupėje bus pirmą kartą. „Užsienyje įprastą, kad dauguma trupės narių sudaro šokėjai iš įvairių šalių. Lietuvoje gerų šokėjų trūksta. Kaune nėra jų kalvės, o Vilniuje mažai parengiama ir tie patys neatvažiuoja į Kauną“, – aiškino B.Letukaitė.

Ji džiaugėsi, kad sulaukė daug kandidatų, kurie dalyvavo dviejose atrankose. „Jie čia uždirba tris kartus mažiau nei Vakarų Europos šalyse, bet jiems čia įdomu, yra daug galimybių patobulėti“, – teigė meno vadovė.

„Aura“ festivalyje pristatys premjerinį spektaklį, kuriam choreografiją kuria su legendine Pina Bausch dirbęs šokėjas, choreografas Paulas Hessas (Vokietija).

Pažintis su tolimų šalių šokiu

Festivalyje bus ir daugiau naujovių modernaus šokio gerbėjams. „Pirmą kartą Lietuvoje bus pristatomas Pietų Korėjos šokis. Pernai buvau pakviesta į žiūri komisiją šioje šalyje. Įdomu, kad ir Vokietijoje, Diuseldorfe du vakarai buvo skirti korėjiečių šokiui. Tai rodo, kad visur didėja susidomėjimas šios šalies choreografija“, – mano B.Letukaitė.

Moving_Borders_ MES_meksika
Moving Borders „Nosotros“ (Meksika), Ieve Gonzalez nuotr.

Kita įdomi pažintis – Meksikos šokis. „Meksikos šokio vakaras nesibaigs pasirodymais scenoje. Žiūrovai bus kviečiami į meksikietišką vakarėlį su egzotiškais užkandžiais, gėrimais, muzikos ritmais ir šokiais“, – sakė B.Letukaitė.

Izraeliečiai šoks nuogi

Šiemet festivalyje išskiriamas vyriškumo aspektas. Jį ryškiausiai pristatys Izraelio šokėjai spektaklyje „Dviejų kambarių butas“. „Į spektaklį bus įleidžiami žmonės nuo 18 metų. Nebus jokių vulgarybių, tik bus nuogų vyrų kūnų“, – sakė B.Letukaitė.

2013 m. Izraelio Šokio kritikų draugija spektaklį išrinko geriausiu metų pasirodymu. „Dviejų kambarių butas“ buvo parodytas daugiau negu 60 kartų Europoje, Azijoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje.

Festivalio atidarymo vakarą žiūrovų laukia įspūdingas reginys – prancūzų choreografo Rachido Ouramdane  spektaklis „Sfumato“ – fantasmagoriška „klimato pabėgėlių“ liudijimų vizija, su gausiu lietumi scenoje. Beje, šiame spektaklyje išvysime šokant ir mūsų tautietę šokėja Lorą Juodkaitę, kuri pradėjo repetuoti jau trečiąjį darbą su garsiuoju prancūzų choreografu.

Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Paulas Hessas
Sauliaus Tvirbuto/15min.lt nuotr./Paulas Hessas

Festivalio programoje – net 14 pasirodymų: pripažinti, reikšmingų apdovanojimų pelnę choreografai, šokėjai ir trupės iš Belgijos, Italijos, Izraelio, Lenkijos, Meksikos, Pietų Korėjos, Prancūzijos, Švedijos.

Modernaus šokio įvairovė

P.Hessas spaudos konferencijoje pristatė savo šokio spektaklį „Gyvenimo aprašymai“. „Tai žmogaus kelionė per gyvenimą. Matysime momentus, kuriuos pamatome visi, bet neturime laiko juos stebėti. Tai padaryti bus galima spektaklio metu. Šiuolaikinio šokio spektakliai dažnai būna sudėtingi, niūrus, bet šis spektaklis bus šviesus, energingas, kupinas geros nuotaikos“, – tvirtino P.Hessas.

B.Letukaitė pridūrė, kad didžiausiais organizatorių iššūkis pritraukti ne tik nuolatinius žiūrovus, bet ir nesusipažinusius su šiuo žanru žmones. „Žmonės bijo žengti šį žingsnį – pažinti modernųjį šokį. Jis toks įvarus, kad kiekvienas ras sau tinkamą spektaklį. Labai norime, kad kuo daugiau žmonių praturtintų savo gyvenimą naujais atradimais“, – kalbėjo B.Letukaitė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius