Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur įvyks fotoalbumo „Kražių portretas“ ir jo herojų susitikimas? (nuotraukos)

Kur kitur, jei ne Kražiuose! Penktadienį, 19 val., Istorinėje Kražių kolegijoje (Kolegijos gatvė 5, Kražiai) vyks Mindaugo Kavaliausko fotoalbumo „Kražių portretas“ susitikimas su albume publikuojamų fotografijų herojais – kražiškiais ir Kražių svečiais.
Kotletai studentui (2002)
Kotletai studentui (2002) / M.Kavaliausko nuotr.
Temos: 1 Kražiai

Kražių miestelis paliko daug reikšmingų pėdsakų Lietuvos istorijoje. Tačiau kokias dvasinio paveldo apraiškas galima pamatyti ir nufotografuoti Kražiuose XXI amžiuje? Šio klausimo vedinas M.Kavaliauskas stačia galva nėrė į Kražių gyvenimą ir fiksavo realybę, kuri kartais glumino, dažnai – stebino, o kartais – tiesiog juokino.

Kaip prisimena pats albumo autorius, studijuodamas fotografiją Prancūzijoje ir Šveicarijoje M.Kavaliauskas jau žvalgėsi naujo siužeto fotografijai Lietuvoje. 2000 metais Čikagoje gautas pakvietimas aplankyti Kražius virto kone dešimtmetį trunkančiu fotografijų ciklu apie gyvenimą mažame miestelyje, kuriame jaučiamas ir praeities didingumas, ir globalizacijos pulsas, kur keičiasi kartos, bet vertybės išlieka panašios.

M.Kavaliausko nuotr./Rekonstruojama Kražių kolegija (2002)
M.Kavaliausko nuotr./Rekonstruojama Kražių kolegija (2002)

Kaip teigia istorikas Egidijus Aleksandravičius albumo „Kražių portretas“ apžvalginiame tekste, „tai, ką užrašo M.Kavaliausko fotografija, mums nebando įrodyti Kražių turistinio unikalumo, tačiau atskleidžia toliau nuo centro, toliau nuo sostinės Vilniaus su pereinamojo laikotarpio ir naujojo laukinio kapitalizmo sunkenybėmis besistumdančios bendruomenės kasdienybę. Fotografijos studijos ir darbai Vakarų Europoje ir JAV autoriui padėjo suprasti, kad maža yra gražu.“

Pasak fotografijų autoriaus, „Kražių portrete“ užfiksuota priešeuropinė Lietuva, kurioje žinota, kad sviestas, sūris ir dešra prasideda nuo žolės ir šieno, o šventės neprasideda prekybos centrų akcijose. Tai – Lietuva, kurioje realybė buvo be šou elementų, kai žmonės džiaugėsi ir liūdėjo ne tam, kad kiti tai matytų, o tam, kad gyvenimas būtų pilnas įvairiausių potyrių.

Kietų viršelių 152 puslapių albume „Kražių portretas“ – 142 spalvotos fotografijos, sukurtos 2002-2003 metais. Tai – pirmasis fotografo spalvotosios fotografijos ciklas, siekiant dokumentiškai atskleisti sparčiai besikeičiančios kasdienybės spalvas. Šis albumas taip pat yra pirmoji M.Kavaliausko monografija. Per savo karjerą fotografas yra surengęs daugiau nei 30
personalinių fotografijos parodų Lietuvoje, Europos šalyse, JAV, Australijoje. Jis studijavo meno istoriją ir fotografiją Kauno fotomeno mokykloje, Vytauto Didžiojo universitete, Prancūzijos Nacionalinėje fotografijos mokykloje (Arlis), Prancūzijos Nacionalinėje Aukštojoje dailiųjų menų mokykloje (Paryžius), Lozanos universitete (Šveicarija). M.Kavaliauskas žinomas ir kaip fotografijos apžvalgininkas, fotografijos parodų kuratorius, vienintelio kasmetinio fotomeno festivalio Baltijos šalyse „Kaunas Photo“ steigėjas ir vadovas, galerijos Žaliakalnio funikulieriuje „F Galerija“ steigėjas ir kuratorius, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius