-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fotomenininko Jono Petronio pagauti studentiško šventimo ypatumai (nuotraukos)

Studentavimą kaip geriausius savo gyvenimo metus atsimena daugelis. O geriausiai daugeliui įsiminė laikas, kai su bendramoksliais būdavo šėliojama ir švenčiama.
J.Petronio nuotraukų ciklas „Šventimas“
J.Petronio nuotraukų ciklas „Šventimas“ / J.Petronio nuotr.

Progų, dėl ko vertėtų švęsti, akademinis jaunimas neieškojo anksčiau, neieško ir dabar: parašytas koliokviumas, išlaikytas egzaminas ar, tiesiog, gražus penktadienis – svarbiausia pabūti kartu. Nuotraukos iš tokių vakarėlių būna iškalbingos, o daliai dalyvių – ir netikėtos.

Būtent tokios – įdomių kampų – yra ir fotografo Jono Petronio nuotraukos, sugulusios į ciklą „Šventimas“. 2005–2010 metais darytose fotografijose menininkas užfiksavo įvairius savo ir draugų pasisėdėjimus: vakarėlius, gimtadienius, kitokias progas. Pradėjęs kaip eksperimentą fotografas vėliau ciklą nuolat atnaujindavo, kol galiausiai, po penkerių metų, jis buvo baigtas ir pristatytas fotomeno festivalio „Kaunas Photo“ renginyje „Fotografijos naktys“. Po jų J.Petronis buvo pakviestas parodą pristatyti tarptautiniame fotografijos konkurse „Surrau Photo Win“ Italijoje, kur pelnė pripažinimą.

Mano fotografijos – tarsi studentiškų vakarėlių „koncentratas“, prasiskverbiantis po išorine, „blizgančia“ vakarėlio puse ir parodantis „neparadines“ švenčiančio žmogaus emocijas, dvasinę ir fizinę būseną.

Iš šiltų kraštų sugrįžusi paroda šiandien „Šventimas“ pradedama eksponuoti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentų bendrabutyje „Taika“ (Taikos pr. 123). Ekspozicijos atidarymas nebus tradicinis ne tik dėl to, kad kūriniai įsikurs bendrabučio fojė: atidarymo metu, nuo 18 val., vyks fotosesija – prisijungti prie „švenčiančio“ jaunimo galės kiekvienas norintis.

Nuotraukose – draugai

Pasak J.Petronio, daugumoje parodos nuotraukų – jo pažįstami žmonės: draugai, bendramoksliai, su kuriais jis kartu šventė įvairias progas. Fotomenininkas prisipažino, kad ilgainiui draugai įprato, jog jis į vakarėlius ateina su fotoaparatu. Tačiau pamatę nuotraukas kai kurie pageidavo likti archyvuose.

„Buvo tokių, kurie nenorėjo, kad jų veidai matytųsi. Bet man veidai nėra labai svarbūs – tai matyti iš nuotraukų kadravimo. Svarbiausia parodyti patį šventimą“, – sakė parodos autorius. J.Petronis neslėpė, kad turi nuotraukų, kuriose įamžinta, kaip jis švenčia: „Tai buvo mano draugų kerštas“. Tačiau parodoje jos nebus eksponuojamos. „Gal, kai leisiu savo knygą, jos pateks į viešumą“, – prasitarė J.Petronis. VDU bakalauro ir magistro studijas baigęs fotomenininkas nuo studentų toli nepabėgo – šiuo metu jis yra vienas iš šio universiteto fotografų. Taigi, studentiškų vakarėlių toli ieškoti jam nereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius