Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gimtosios kalbos dieną prisiminti Justino Marcinkevičiaus žodžiai apie kalbą

Pirmadienį Vilniaus mokytojų namai ir Valstybinė kalbos inspekcija jau penktą kartą organizavo vakarą, skirtą Tarptautinės gimtosios kalbos dienai. Šventės metu Kalbos inspekcija apdovanojo įmones už 2010 metais įregistruotus gražiausius lietuviškus vardus.
Justinas Marcinkevičius
Justinas Marcinkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vakaras prasidėjo poeto Bernardo Brazdžionio eilėmis, deklamuojamomis skaitovo ir diktoriaus Juozo Šalkausko. Taip pat koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja solistė Aušra Liutkutė ir jos studentės, atlikusios dainas iš M. K. Čiurlionio ir V. Palukaičio 1909 m. sudaryto rinkinio „Vieversėlis“.

Renginį vedęs Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas šventinį vakarą prisiminė praėjusį trečiadienį Anapilin iškeliavusio Justino Marcinkevičiaus žodžius: „Kalba, kuria kalbam ir kuria didžiuojamės, yra mūsų kalba. Joje užtenka žodžių meilei ir neapykantai, džiaugsmui ir liūdesiui. Ji niekam negrasina, ji nieko neatstumia. Kaip ir visos, ji nori gyventi.“ Šiems žodžiams pritarė ir mokytojų namų direktorė Zita Žepnickienė, kaip vieną svarbiausių kultūros ir švietimo centro tikslų įvardijusi kalbos, žodžio ir tradicijų puoselėjimą: „Ypatingai mažos tautos turi puoselėti ir ugdyti savo kalbą.“

Konkursą, kuriame renkami lietuviški įmonių pavadinimai, Valstybinė kalbos inspekcija rengia jau trečius metus. Praėjusiais metais Registrų centre buvo įregistruota daugiau nei 9 000 naujų įmonių pavadinimų, iš kurių Inspekcija išrinko tik dešimtį pačių gražiausių ir skambiausių. D. Smalinskas pristatė ir dabartines įmonių pavadinimų kūrimo tendencijas. Pavyzdžiui, ilgiausias 2010 m. įregistruotos įmonės pavadinimas – „Sveikame kūne, sveika siela“, trumpiausias – „Auk“. Populiarūs pavadinimai su skaičiais, abstrakčiais žodžiais, tokiais kaip „pasaulis“ ar „rojus“: „Mano pasaulis“, „Išmintingas pasaulis“, „Žvejų rojus“, „Prekių rojus“, „Šamo rojus“. Užregistruotas ir žemaitiškas įmonės pavadinimas – „Suodnas“.

Inspekcijos viršininkas pasidžiaugė, jog Lietuvoje gyvenantys žmonės tikrai yra kūrybingi, sugalvoję tokius pavadinimus kaip „Lengvesnė buhalterija“, „Rugsėjo pirmoji“, „Meilės vardan“, „Pyyp“, „Du pilvai“.

Rinkti gražiausią įmonės pavadinimą nuo antradienio iki sekmadienio turėjo ir portalo „Delfi“ lankytojai. Iš 17 000 balsavusių internautų daugiausiai balsų surinko UAB „Auksinio elnio dvaras“.

„Kai kuriems išrinkti gražiausi įmonės pavadinimai gali pasirodyti per daug lietuviški arba per daug saldūs, bet tai gana subjektyvus dalykas. Svarbiausia, jog yra skatinama lietuvių kalba“, – sakė D. Smalinskas. Atsisveikindamas su publika, jis palinkėjo visuomet būti lydimiems gimtosios kalbos, ja kalbėti ir ją puoselėti, nes tik kalbantis žmogus, kad ir netaisyklingai, yra girdimas kitų.

10 apdovanotų įmonių pavadinimų:

1. „Aš augu“

2. „Auksinio elnio dvaras“

3. „Dovanų stotelė“

4. „Gražių šypsenų namai“

5. „Katino dienos“

6. „Keturios pėdutės“

7. „Penki vėjai“

8. „Šokolado upė“

9. „Žalios rasos“

10. „Žirnio krautuvėlė“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius