Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijos pasididžiavimas – baletas Sukhishvili nekoncertavo tik Antarktidoje

Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili turi daugybę didingų vardų – jį vadino „aštuntuoju pasaulio stebuklu“, „užburiančiu reginiu“ ir „klasiškai nušlifuotu folkloro brangakmeniu“. Išrinkti tinkamiausią ir įvertinti neeilinius gruzinų šokėjų sugebėjimus Lietuvos publika galės jau gruodžio 5-ąją Vilniaus kongresų rūmų salėje, kur kolektyvas surengs didingą pasirodymą kartu su orkestru.
Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili
Nacionalinis Gruzijos baletas Sukhishvili / Organizatorių nuotr.

Visą Gruzijos baleto ansamblį sudaro net 70 šokėjų. Kolektyvo statistika įspūdinga – per visą 66-erių metų gyvavimo istoriją jis vyko į daugiau kaip 250 koncertinių turų, 10 kartų apvažiavo penkis kontinentus, aplankė 100 šalių ir surengė per 1130 koncertų. Šokėjai juokauja, kad būtų užsukę ir į šeštąjį kontinentą, bet Antarktidoje nerado koncertų salės.

Įvertinti ir nebijantys iššūkių

Nacionalinio Gruzijos baleto Sukhishvili pasirodymai buvo pripažinti geriausiu Brodvėjaus šou, o Australijoje gruzinai buvo tituluoti naujausiu pasaulio stebuklu. Italijoje, Milane, esančio vieno garsiausių ir prestižiškiausių pasaulio operos teatrų – „La Scala“ – scenoje po Sukhishvili koncerto pabaigos uždanga kilo net 14 kartų. Šiuo pasiekimu gruzinai sumušė ankstesnį garsaus italų tenoro Enrico Caruso rekordą.

Sėkmės kolektyvas susilaukė ir Anglijoje – vykstant pasaulio futbolo čempionatui, šokėjai sudarė rimtą konkurenciją šiam britų mėgstamam sportui ir per pasirodymus jų salės buvo pilnutėlės. Ką jau kalbėti, pati Didžiosios Britanijos karalienė buvo taip sužavėta Nacionalinio Gruzijos baleto šokiu, kad net įteikė trupės įkūrėjui Iliko Sukhishvili garbės aukso medalį.

Neeilinį netikėtumą šokėjų trupei pateikė jų šou Indijoje – kartą koncerto metu po atviru dangumi įrengta scena griuvo tiesiog gruzinams po kojomis. Veikiausiai kiti atlikėjai pasirodymą nutrauktų, tačiau tąsyk į pagalbą puolė savanoriai iš publikos, ant rankų ir pečių laikę scenos konstrukcijas iki pat koncerto pabaigos. Kaip juokauja patys gruzinai, tokių nutikimų per jų kolektyvo istoriją – dešimtys.

Gestų, mimikos ir judesių vienybė

1945-aisiais šokėjų poros Iliko Sukhishvili ir Nino Ramishvili sukurta koncertinė trupė į tarptautinius vandenis patraukė 1948-aisiais. Nuo pat pirmųjų turų kolektyvas tapo neoficialiu Gruzijos kultūros ambasadoriumi visame pasaulyje.

Sakoma, kad žmogus, niekad nesilankęs Gruzijoje ir nieko apie šią šalį nežinantis, po neįtikėtino šokio spektaklio pasijunta it būtų lankęsis šioje šalyje. Ir ne vienąsyk, o ištisus amžius. Gruzinų pasirodymas tarsi meta iššūkį gravitacijos dėsniams.

Atrodo, kad jie išties sugeba sklandyti viršum grindų prie nieko nesiliesdami. Šokėjai lyg tai nereikalautų jokių pastangų daro salto, krenta ant kelių, atlieka sudėtingiausius sukinius ir piruetus stulbinančiu greičiu. Nuo susiduriančių ginklų lekia kuo tikriausias žiežirbos, o gražuolės moterys pasirodo it gulbės vos liesdamos sceną. Kritikų teigimu, Sukhishvili šokėjai itin arti tobulybės.

Nacionalinio Gruzijos baleto Sukhishvili ankstesnių pasirodymų įrašas:

VIDEO: Georgian National Ballet Sukhishvili

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius