Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jubiliejiniame festivalyje Kaunas Photo 09: 36 kadrai fiksuoti gyvenimui „Savanoriuose“

Fotomeno festivalis Kaunas Photo prasideda 2009 m. rugsėjo 2 dieną atidarymo ceremonija Kauno rotušėje, priminsiančia, kad pirmasis fotografijos festivalis Baltijos šalyse startavo jau prieš penkis metus.
Prijaukinti
Prijaukinti / Amy Stein nuotr.

Šeštojo festivalio „Kaunas Photo Recycled“ programa – tai devynios fotografijos pamokos-parodos aplink Kauno rotušės aikštę, trys „Fotografijos naktys“ Kauno rotušės aikštėje. Parodų atidarymai ir „Fotografijos naktys“ vyks rugsėjo 2, 3 ir 4 d. Jubiliejinio „Kaunas Photo“ kalendoriaus su įsimintiniausiomis fotografijomis, eksponuotomis festivalyje nuo 2004 metų, pristatymas – VDA Kauno Dailės fakulteto kiemelyje rugsėjo 3 d, 19 val. Dokumentinė akcija „Savanoriai“, kviesianti fotografus dokumentuoti „Ilgiausią Lietuvos gatvę“ – Savanorių prospektą Kaune ir Vilniuje, startuos fotografų maratonu Kaune rugsėjo 4 d. ir baigsis analogišku renginiu Vilniuje spalio mėnesį.

Fotografija nemirė, ji – „perdirbta“. Šeštasis fotomeno festivalis kviečia į fotografiją pažvelgti žalioje šviesoje.

Fotografija nemirė, ji – „perdirbta“. Šeštasis fotomeno festivalis kviečia į fotografiją pažvelgti žalioje šviesoje. Festivalio „Kaunas Photo“ mažojo penkmečio (2004-2009) programa “Kaunas Photo Recycled” bus ne tik fotografijos „intelektualams“, bet ir „žaliems“. Žiūrovus festivalio rudeninė dalis pasitiks, su tema „Perdirbta fotografija”. „Kaunas Photo Recylced“ pateiks devynias fotografijos parodas – pamokas, paneigiančias, kad “fotografija mirusi”, ir parodančias, kaip ją galima „perdirbti“. Devynios perdirbtos fotografijos pamokos – parodos veiks meno erdvėse aplink Kauno rotušės aikštę. Pamokas parodose įvaizdins keturiasdešimties fotografų darbai iš Lietuvos bei įvairių pasaulio šalių – Argentinos, Brazilijos, JAV, Australijos, Vokietijos, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos, Lenkijos, Slovakijos, Serbijos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Didžiosios Britanijos, Airijos. Dar viena, Post-Scriptum pamoka - Ispanų menininkės Isabel TALLOS fotografijų paroda – atsidarys žaliakalnio F Galerijoje ir apibendrins daugelį ankstesnėse pamokose išvardintų patarimų.

Pasak festivalio įkūrėjo Mindaugo Kavaliausko, „perdirbimo idėja matoma visur, ne tik fotografijoje, ir tai, kad vaizdiniame mene kažkada buvo vadinama post-modernizmu, ištisa meninių praktikų gausa, šiandien perdirbama į fotografiją. Perdirbimo, cikliškumo motyvas festivalyje atsikartos ir kai kurių menininkų darbuose, rodytuose ankstesniuose „Kaunas Photo“ festivaliuose, kurie šiemet nušvis naujoje, žalioje šviesoje. Pamokos-parodos bus apie tai, kaip šiandien kurti fotografiją, kuomet tiek privačiose, tiek viešose erdvėse fotografuoti tapo beveik neįmanoma – dėl mūsų vartotojiškų įpročių, mūsų tapatybės, orumo ir privatumo saugojimo, kai žmogaus atvaizdas ir tiesioginė – gatvės fotografija tiesiog tapo nemadinga. Parodos-pamokos apžvelgs šiuolaikinės fotografijos galimybes atrasti naujus ir pamirštus žanrus, apmąstyti fotografijos dėsnius, principus, matymo strategijas, istoriją, technologijų tobulėjimo kontenkste – vis dar išliekant dvidimenciniame atvaizde ir aiškiai pasakant – „fotografija, sukurta dabar“. Gal įžiūrėsime tai, kad meninių praktikų linkimas prie fotografinio atvaizdo, dar labiau sustiprina tai, ką ligi šiol vadinome tiesiog fotografija.

Fotografijos naktys – devynių pamokų žinių įgilinimas vyks rugsėjo 2, 3 ir 4 vakarais po atviru dangumi Kauno Rotušės aikštėje, kavinės Skliautas ekrane. Fotogrfijos naktys nemokamos ir atviros visiems žiūrovams.

Dokumentinė akcija Savanoriai – kvietimas visiems fotografams kurti šiuolaikinę dokumentiką apie Savanorių prospektą Kaune ir Vilniuje. Tai nauja festivalio „Kaunas Photo“ tradicija, siekianti kurti šiuolaikinę dokumentiką apie nefasadinę kasdienybės pusę. Akcija Savanoriai buvo įkvėpta pernykštės akcijos Laisvę fotografija!, kurios rezultatai matomi ir šiais metais – parodos Kauno oro uoste, Kauno autobusų stotyje. Akcijos pradžia - Kaunas Photo maratonas Savanoriai nuo kitų fotomaratonų skirsis tuo, kad jo dalyviai 36-iuose per šešias valandas turės papasakoti Savanorių prospekto gyvenimo istorijas iš vidinės gyvenimo pusės. Fotografai gaus individualias užduotis, kurios juos nuves kūrybiškai dokumentuoti ne tik peizažus ar praeivių portretus, bet ir darbą, mokymąsi, prekybą, gamybą, policijos reidus, vestuves, parodas ir t.t. Fotomaratonas prasidės akcijos Savanoriai spaudos konferencija rugsėjo 4 d. 11 val. UAB Autojoja salone „Toyota“ Kaune, Savanorių pr. 447A.

Fotomeno festivalis „Kaunas Photo“, pradėtas rengti 2004 metais yra tarptautinių organizacijų “Photo festival Union” ir “Festivals of Light” narys. Festivalio organizatoriai – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius ir VšĮ Šviesos raštas, festivalio meno vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius