Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Juškus Gallery“ atvers ryškiausio modernisto Stasio Ušinsko kūrybos erdves

Vasarį „Juškus Gallery“ sostinės meno mylėtojams pasiūlys pasidairyti po vieno iš žymiausių XX a. Lietuvos dailininkų Stasio Ušinsko (1905–1974) kūrybos lobyną, teigiama išplatintame pranešime spaudai.
Stasio Ušinsko kūrinys
Stasio Ušinsko kūrinys / „Juškus Gallery“ nuotr.
Temos: 1 Stasys Ušinskas

Galerijoje bus galima susipažinti su daugiau kaip 40 įvairių kūrybos laikotarpių S. Ušinsko tapybos darbais, piešiniais, lėlėmis. Visą Lietuvos dailės modernizmo mokyklą įkvėpęs ir sovietmečių itin prieštaringai vertinto menininko kūriniai šiandien kelia itin didelį kolekcionierių susidomėjimą.

„Stasio Ušinsko kūryba reikšminga kaip itin ryškaus modernisto, ryžtingai siekusio modernių ir klasikinių formų sintezės visose meno srityse, prie kurių tik prisiliesdavo: tapybos, monumentaliosios dailės, scenografijos ar kino filmų“, – teigia menotyrininkė Nijolė Tumėnienė. Anot jos, viena iš svarbiausių S. Ušinską išskiriančių ypatybių – kūrybinio polėkio veržlumas dideli užmojai, veržimasis į begalines erdves.

Vienu iš žymiausių Lietuvos XX a. dailininkų ir dailės pedagogų vadinamas S. Ušinskas 1925 metais įstojo į Kauno meno mokyklą ir brendo formuojamas iškiliausių tarpukario Lietuvos menininkų J. Vienožinskio, A. Galdiko ir kt. Pats dailininkas yra ne kartą pripažinęs, kad didelę įtaką jo kūrybai turėjo studijos modernizmo dvasia dvelkusiame Paryžiuje, kuriame jis perprato vitražo ir scenografijos subtilybes. Unikali S. Ušinsko veidrodinių ir blokinių vitražų technologija pritaikyta ne tik Lietuvoje, bet ir Rusijoje, Ukrainoje, Armėnijoje.

Minint 100-tąsias dailininko gimimo metines Kaune buvo surengta apžvalginė dailininko kūrybos paroda, „Valingo grožio konstrukcijos“, lydima renginių ciklo. Vėliau ji buvo perkelta ir į Vilnių, į Lietuvos dailės muziejaus Radvilų rūmus, išleistas katalogas. Pasak N. Tumėnienės buvo pristatytos visos menininko kūrybos sritys, bet paaiškėjo, kad nemažai S.Ušinsko kūrinių jau prarasta ar neįmanoma surasti.

„Mes turime galimybę dar geriau pažinti išskirtinių talentų ir gabumų kupiną menininką, kuriam lygių nedaug atsirastų visoje lietuvių dailės istorijoje“, – sako galerijos direktorius Donatas Juškus. Anot jo, S. Ušinsko kūriniai šiandien yra graibstomi kolekcionierių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. „Reikia pripažinti, kad didžioji dalis dailininko paveikslų jau įgijo muziejinę vertę, ir jų vertė tiktai auga“, – teigia D. Juškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius