Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kotrynos bažnyčioje – romantinės jaunatviškos svajos

Pavasaris yra veržlios jaunystės atsiskleidimo ir klestėjimo metas. Todėl Šv. Kotrynos bažnyčioje balandžio 15 ir 16 dienomis skambės jaunų muzikantų interpretacijos. Balandžio 15 d. scenoje regėsime smuikininkę Agatą Daraškaitę, lydimą Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, kuriam stos diriguoti Mantas Jauniškis.
Agata Daraškaitė
Agata Daraškaitė / Organizatorių nuotr.

Virtuoziška ir muzikali smuikininkė Agata Daraškaitė keliauja pavyzdiniu žvaigždžių kūrimosi taku. Nuo vaikystės buvo apsupta muzikos, namuose skambėdavo klasika, džiazas. Šešerių metų atsidūrusi nacionalinėje M. K. Čiurlionio gimnazijoje (U. Jagėlaitės kl.), netrukus gabi mergaitė įsitraukė į muzikinių varžybų pasaulį: „Remember Enescu" Rumunijoje, A. Dombrovskio Latvijoje, B. Dvariono bei S. Sondeckio Lietuvoje ir t. t. – viso laimėta dešimt respublikinių ir tarptautinių konkursų.

Penkiolikos metų Agata išvyko į Londoną, kur, baigusi Lordo Jehudžio Menuhino mokyklą (N. Boyarsky kl.), tęsia studijas Karališkajame muzikos koledže, konsultuojama I. Rashkovskio. Efektinga solistė iš karto buvo pastebėta, aktyviai įsitraukė į koledžo koncertinį gyvenimą, tapo mokyklos orkestro koncertmeistere.

Ir, nors kalbama, jog savam krašte nebūsi pranašu, Agata nėra pamiršta Lietuvoje – sugrįžimų metu ji aktyviai koncertuoja, kaskart stebindama vis labiau išpuoselėta technika, muzikalumu bei nesustabdomu tobulėjimu. Balandžio 15 d. ji su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru atliks kūrinį, kuris yra tikras iššūkis kiekvienam smuiko virtuozui – Felikso Mendelsono koncertą, pažįstamą nata į natą, todėl reikalaujantį tiek nepriekaištingo atlikimo, tiek originalios, savitos interpretacijos.

Dirigentui Mantui Jauniškiui – tai ne ką menkesnis išbandymas: Mendelsono koncertas reikalauja ypatingai tikslaus romantiškai-klasiško stiliaus pajautimo, o Jozefo Suko bei Guillermo Martinezo serenados styginių orkestrui taip pat kelia rimtų uždavinių.

Pradėjęs skinti muzikinius laurus džiazo srityje ir pirmiausia atsiskleidęs kaip kūrybingas muzikas Vladimiro Čekasino vadovaujamoje studijoje, Mantas Jauniškis vis tik nuimprovizavo akademinės muzikos link: iš pradžių kaip choro dirigentas, vėliau lygiagrečiai ėmęs studijuoti simfoninį dirigavimą pas prof. J. Aleksą. Tobulinęsis Maince, Johannes Gutenberg universitete, pasisėmęs patirties iškilių Europos pedagogų meistriškumo kursuose, Mantas grįžo studijuoti į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, ir semiasi žinių iš profesoriaus Juozo Domarko.

Balandžio 16 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje jaunatvišką pavasarinę muzikinę šventę kurs kitas talentingų muzikų tandemas – Dainius Peseckas bei Eglė Andrejevaitė, kurie pristatys gaivią XIX a. pabaigos – XX a. klasikos programą.

Ko gero, užtektų paminėti, jog Dainius Peseckas yra Gidono Kremerio vadovaujamo orkestro „Kremerata Baltica“ narys: šiame orkestre nėra ne virtuozų, ir su šiuo kolektyvu jam teko garbė griežti Carnegie Hall, Concertgebouw, Maskvos konservatorijos didžiojoje, Salle Pleyel, Milano filharmonijos bei daugybėje kitų prestižinių salių visame pasaulyje...

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinis (U. Jagėlaitės kl.) šiuo metu – brandus muzikas su didžiule griežimo tarptautiniuose orkestruose patirtimi, su solidžiu tarptautinių laurų bagažu (tarptautinio konkurso Bretoje Grand Prix, Jašos Heifeco konkurso specialusis prizas ir kt.) ir priverčiantis užgniaužus kvapą laukti jo interpretacijų.

Jo scenos draugė Eglė Andrejevaitė – ypatingai universali, jautri ir ryški koncertmeisterė. Dešimties tarptautinių bei respublikinių konkursų laureatė bendradarbiauja su I. Mikaite, M. Bačkumi, J. Gediminaite, M. Zimkumi, I. Prudnikovaite bei kitais Lietuvos instrumentininkais bei vokalistais, visuomet atsiskleisdama kaip įdomi partnerė ir meistriška pianistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius