Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kretingoje karūnuoti „Aukso vainiko“ konkurso laureatai

Trijų karalių dieną, sausio 6-ąją, Kretingos muziejuje paskelbti ir vainikuoti „Aukso vainiko“ konkurso respublikinio turo parodos laureatai. Jais tapo trys tautodailininkai – medžio drožėjas skulptorius Pranas Dužinskas iš Tryškių, Tirkšlių miestelyje dirbantis kalvis Virgilijus Mikuckis ir kryždirbys Alvydas Pocius iš Šilalės rajono.
Koplytstulpis prie Norviliškių bažnyčios. Greta – siena su Baltarusija
Koplytstulpis prie Norviliškių bažnyčios. Greta – siena su Baltarusija / Justino Lingio nuotr.

Mildos Gutauskienės sukurtais aukso vainikais geriausių parodos darbų autorius karūnavo kultūros ministras Šarūnas Birutis, Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa ir Kretingos rajono meras Juozas Mažeika.

Medžio skulptūrų drožėjas Pranas Dužinskas parodose dalyvauja nuo 1968 m., yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, Liongino Šepkos medžio drožybos ir Prakartėlių konkurso laureatas, tradicinių amatų meistras.

Mažeikiuose gyvenantis ir Tirkšlių kalvėje dirbantis Virgilijus Mikuckis parodose dalyvauja jau du dešimtmečius, yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, konkurso „Lietuvos kalvių kalvis“ ir Pasaulio žemaičių parodos laureatas.

Džiaugiuosi, kad liaudies meistrų darbų grožis atskleidžiamas visiems, o meistrystės tradicija perduodama ateities kartoms.

Koplytstulpius ir kryžius iš medžio kuriantis kryždirbys Alvydas Pocius parodose dalyvauja nuo 1998 metų, gyvena ir kuria Dvarčių kaime Šilalės rajone. Vienas iš naujausių kryždirbio kūrinių – Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui skirtas ąžuolinis koplytstulpis Gaurės bažnyčios šventoriuje (Tauragės r.).

2013 m. „Aukso vainiko“ konkurso laureatų ir kitų tautodailininkų geriausius kūrinius buvo galima pamatyti Kretingos muziejuje surengtoje parodoje. Iš regioninių turų laureatų darbų sudaryta devintoji respublikinė paroda tradiciškai pristatė vaizduojamosios, taikomosios liaudies dailės darbus bei kryždirbystę. Pagal rengėjų duomenis, šįmet apskričių parodose dalyvavo maždaug 30–50 meistrų, o visoje Lietuvoje – apie 400.

„Visi konkursui darbus pateikę tautodailininkai puikiai atspindi savo regionus ir tam kraštui būdingą liaudies meną. Džiaugiuosi, kad liaudies meistrų darbų grožis atskleidžiamas visiems, o meistrystės tradicija perduodama ateities kartoms“, – sakė kultūros ministras Š.Birutis.

Nuo 2005 metų rengiamas respublikines liaudies meistrų parodas šių metų vasarą vainikuos apžvalginė paroda Vilniuje Dainų šventės metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius