-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendiniai „The Swingle Singers“ grįžta į Lietuvą

Legendinė aštuonių dainininkų grupė „The Swingle Singers“ (Didžioji Britanija) grįžta į Lietuvą. Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (meno vadovas ir vyr. dirigentas – G.Rinkevičius) kvietimu ansamblis su orkestru ir maestro G.Rinkevičiumi surengs du koncertus Vilniaus kongresų rūmuose (sausio 17 ir 18 d.) ir po vieną koncertą Kaune (sausio 16 d.) bei Klaipėdoje (sausio 15 d.).
Grupė „The Swingle Singers“
Grupė „The Swingle Singers“ / LVSO nuotr.

Visi keturi koncertai žavės itin originalia ir tuo pačiu sudėtinga programa. W.A.Mozarto operos „Užburtoji fleita“ uvertiūra ir A.Piazzollos garsusis „Libertango“ bus atlikti iš pradžių orkestro, vėliau – vienų „The Swingle Singers“. Su orkestru ansamblis dainuos „Disnėjaus fantaziją“, popuri „Over the Rainbow“. „The Swingle Singers“ a capella klausytojams dovanos J.S.Bacho, F.Chopino, G.Gershwino, Stingo, E.Satie, A.C.Jobimo ir kitų autorių kūrinius. Tik orkestras šiuose koncertuose gros gruodžio mėnesį didžiulio publikos susidomėjimo sulaukusius A.Piazzollos simfoninius tango, kuriuos meistriškai aranžavo klaipėdietis Rimas Giedraitis, o sudėtingos partitūros įrodė orkestro neįtikėtiną paslankumą ir aukščiausio lygio muzikavimo džiaugsmą.

„The Swingle Singers“ 1962 metais Paryžiuje įkūrė amerikiečių kilmės muzikantas Wardas Swingle‘as. Šešių dainininkų grupė iš pradžių tebuvo pritariantys balsai Charlio Aznavouro, Edith Piaf koncertuose, dažniausiai apsiribodami dainavimu be žodžių. W.Swingle‘as pasiūlė grupei dainuoti vadinamuoju „scat singing“ stiliumi – kai džiazo dainininkas improvizuoja ir imituoja instrumentų skambesį. Grupė taip ėmė atlikti populiariąją, roko, džiazo muziką. Per visą gyvavimo laikotarpį prancūzų „The Swingle Singers“ muzikoje neskambėjo nė vienas žodis, išskyrus 1968 m. kompozitorius Luciano Berio grupei sukurtą „Sinfonia for eight voices and orchestra”.

Pasak W.Swingle‘o, „dainuoti populiariąją muziką ir roką greitai tapo nuobodžiai paprasta, mes pradėjom ieškoti turiningesnės muzikos“. Dainininkai pabandė atlikti J.S.Bacho „Gerai temperuotą klavyrą“. Fugos ir preliudai turėjo du charakteringus bruožus, kurie būdingi ir džiazo muzikai – ritmą ir improvizaciją. „The Swingle Singers“ išnaudojo juos, 1963 m. įrašydami pirmąjį ir bene populiariausią albumą „Jazz Sébastian Bach“, bei suteikdami svingavimo prieskonį J. S. Bacho muzikai. Tai buvo nauja ir drąsu. „The Swingle Singers“ sparčiai išpopuliarėjo, jų albumai karaliavo topų viršūnėse, o grupė nuolat koncertavo visame pasaulyje.

1973 m. Paryžiaus kolektyvui iširus, W.Swingle‘as kitą grupę tokiu pat pavadinimu sukūrė Londone. Šiandien Londone gyvuojanti, tačiau ilgainiui tarptautinė tapusi „The Swingle Singers“ – gyva legenda, koncertuojanti garsiausiose pasaulio koncertų salėse, atliekanti įvairiausią muziką. Ir nors dabar yra nemažai grupių, panašių į „The Swingle Singers“, tokios kvapą gniaužiančios kokybės ir muzikavimo džiaugsmo, kurį iš scenos spinduliuoja aštuoni dainininkai, neįmanoma išgirsti ir pamatyti kitur.

Neįmanoma nesistebėti jų atliekamos muzikos įvairove. Pasaulyje tikriausiai nėra muzikos, kurios negalėtų atlikti „The Swingle Singers“ vokalistai. Ir nesvarbu, kad jų muzika skirta didžiausiems orkestrams ar visiškai „nedainingiems“ instrumentams, džiazo ansambliams ar liaudiškiems būgneliams – viską įmanoma perteikti balsu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius