Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mugė „CraftVilnius“: naujas amerikiečių įkvėptas požiūris į taikomąjį meną

Daugeliui Lietuvos gyventojų sąvoka „taikomasis menas“ turi tarsi menkinamąjį atspalvį – tarsi kažkas prastesnio už tikrąjį meną – menas pritaikytas buityje. O kažkas gal net paklaustų, kam išvis jo reikia? Juk turime pilnas parduotuves Kinijos produkcijos, ir dar pigios. Na ir kas, kad „kičas“ ir tokius būtų gėda perduoti kitoms kartoms, kad kone kas antras turi tokį namuose ar dėvi panašų. Apie kokybę, didžiavimąsi savo namų aplinkos daiktais ir apranga dažnai pamirštama. Būtent tokį trumparegišką požiūrį sieks keisti Lietuvoje pirmus metus rengiama, tačiau renginio Filadelfijoje įkvėpta šiuolaikinio taikomojo meno mugė „CraftVilnius“.
Rūta Naujalytė
Rūtos Naujalytės darbas
Temos: 2 Mugė Litexpo 2014

Renginys, vyksiantis gruodžio 4 – 7 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, pristatys aštuoniasdešimt penkis taikomojo meno kūrėjus. Dauguma jų – lietuviai, tačiau taip pat dalyvaus svečiai iš Latvijos, Estijos, Gruzijos ir Švedijos. Savo stendus mugės plotuose taip pat įrengs Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentai ir taikomąjį meną studijuojantys VDA Kauno fakulteto auklėtiniai. Jaunuosius ir jau pasaulinio pripažinimo sulaukusius menininkus atrinko žymios Lietuvos menotyrininkės – Virginija Vitkienė, Danutė Zovienė, Rita Mikučionytė, Jurgita Ludavičienė ir Vaidilutė Brazauskaitė.

Idėją parsivežė iš Filadelfijos

Mintis surengti „CraftVilnius“ kilo praėjusių metų lapkritį, kai dvidešimt trys lietuvių menininkai lankėsi Filadelfijoje, vienoje didžiausių taikomojo meno mugių „Craft Show“. Lietuvos garbės konsulės Filadelfijoje Kristos Bard ir tuometinės Tarptautinių kultūros programų centro vadovės Saulės Mažeikaitės pastangomis Lietuva tapo prestižinio renginio viešnia.

„Menininkai sukuria daug neprilygstamos meistrystės taikomojo meno darbų. Tačiau dažniausiai jie iškeliauja į užsienį arba lieka dirbtuvėse. Erdvės, kur pirkėjai galėtų jų įsigyti – iki šiol nebuvo. Todėl „CraftVilnius“ taps savotiška susitikimo vieta: pasiūlys kūrinių, kurių žmonės pasigenda savo kasdienybėje – ieško, bet neranda“, – teigė viena „CraftVilnius“ sumanytojų ir koordinatorių, meno projektų kuratorė Aušra Petroškienė.

„CraftVilnius“ lankytojų laukia ne tik galimybė pasigrožėti profesionalų sukurtais aukščiausios meninės prabos darbais, bet ir susipažinti su kūryba iš arčiau, kadangi darbus pristatys bei pirkėjams patars patys kūrėjai. Tai labai retas reiškinys, nes dažniausiai kūriniams atstovauja galerijos. Menininkai atskleis iš kokių medžiagų kūrė dirbinius, su kuo juos dera nešioti, kaip naudoti. Maža to, pirkėjai galės pasiderėti dėl patrauklesnės geidžiamo kūrinio kainos.

Kvies į kūrybinės dirbtuves

Amerikietišką renginio modelį „CraftVilnius“ sumanytojai nusprendė papildyti praktiniais užsiėmimais. Tad mugės dienomis po „Litexpo“ stogu stebins bei kvies įsitraukti kūrybinės dirbtuvės. „Apmaudu, kad sąvokos „taikomasis menas“, „amatas“, „meistrystė“ Lietuvoje vis dar turi menkinamą atspalvį, daugelis sieja jas su Kaziuko muge ir liaudmeistriais. Amerikiečių požiūris kitoks. Profesionalumas, meistriškumas ir meninės idėjos ten labai vertinamos. Todėl nusprendėme atidaryti dirbtuves, kad lankytojai galėtų pamatyti, kaip atsiranda kūrinys, kodėl jis tiek kainuoja. Tikimės, jog tai paskatins žmones labiau vertinti rezultatą – meno dirbinį“, – vylėsi A. Petroškienė.

Dirbtuvėse bus galima susipažinti su tekstile bei jos dekoravimu, dizaineris iš Estijos Rene Haljasmäe mokys įvairių knygos rišimo būdų. Lankytojams dirbtuvėse talkins Vilniaus dailės akademijos studentai.

Renginys lankytojus stebins ir konkursine trumpų filmų programa „Menininkas savo kūrybinėje dirbtuvėje“, padėsiančia pažvelgti į visuomenei nematomas kūrybinio proceso dalis bei kitais renginiais.

„CraftVilnius“ – tai analogo Lietuvoje neturintis renginys, suteiksiantis unikalią galimybę susipažinti su taikomojo meno dabartimi bei tendencijomis. Taip pat tai bene vienintele proga įsigyti unikalius parodoje eksponuojamus kūrinius. Trokštantieji gražesnio gyvenimo bei įkvepiančios aplinkos susitiks gruodžio 4 – 7 dienomis Lietuvos „Litexpo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius