-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinėje dailės galerijoje pristatomos Jimo Dine'o fotografijų parodos ašis – veidas

Nacionalinė dailės galerija Vilniuje pradeda vasaros parodų ciklą, skirtą litvakų kilmės menininkų kūrybai. Ciklą pradeda pasaulinio garso amerikiečių menininko Jimo Dine'o paroda „Portretai. Jim Dine fotografijos“.
Paroda „Portretai. Jim Dine fotografijos“ veiks iki rugpjūčio 28 d.
Paroda „Portretai. Jim Dine fotografijos“ veiks iki rugpjūčio 28 d. / Tomo Kapočiaus/LDM nuotr.

Nacionalinė dailės galerija (NDG) meno mylėtojams siūlo susipažinti su daugiau kaip trisdešimčia svarbiausių menininko J.Dine'o fotografinių portretų. Lietuvoje eksponuojamuose darbuose, kurie buvo sukurti 2002–2008 m., geriausiai atsiskleidžia eklektiškas menininko požiūris į portreto žanrą.

Savo kūrybinio kelio pradžioje J.Dine'as buvo daug kam pažįstamas kaip vienas žymiausių popmeno krypties kūrėjų, vėliau save tapatino su poezija, meno istorija ir emocinės raiškos menu. Fotografija, kaip pagrindinė kūrybos dalis, atsiskleidė tik praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio viduryje, nors pažintis su šia meno rūšimi užsimezgė kur kas seniau.

Ryšys su Lietuva

Jimo Dine'o seneliai yra kilę iš Lietuvos, tačiau XIX a. emigravo į JAV. Tai pirmoji J.Daine'o paroda mūsų šalyje, kurią jis pats įvardija kaip unikalią galimybę pristatyti savo kūrybą. „Šią portretų seriją sudaro įvairių žmonių ir mano paties atvaizdai, tačiau pagrindinis jų objektas – aš, stebintis „veidą“, – taip savo darbus yra apibūdinęs autorius. Išties, žvelgiant į parodoje eksponuojamus darbus, kai kuriose fotografijose galima išvysti veidrodinį savo paties atspindį.

Menininkui itin svarbu, kad stebėtojas būtų kartu ir kūrinio dalis. Kurdamas autoportretus, J.Dine'as tyrinėja ne tik savo raidą, reakcijas, psichines būsenas, bet taip pat siekia perteikti jam asmeniškai svarbių žmonių ir personažų prisiminimus, vizijas. Savo portretus menininkas visų pirma dedikuoja žmonai Dianai Michener, ji neretai pozuoja vyro nuotraukoms. Savo darbais J.Dine'as pagarbą išreiškia ir savo bičiuliams, bendraminčiams, taip pat menininkams Robertui Creeley'ui, Mary McCarthy ir kitiems.

Fotografijose galima išvysti ne tik žmonių portretus, bet ir menininko kolekcionuojamas Pinokio lėles, porcelianinę beždžionę, gaidį ar varną. Eksponuojamos nuotraukos varijuoja nuo spalvotų iki nespalvotų, puikiai perteikiant fotografuotus objektus, ir tarsi užmezga tam tikrą ryšį tarp stebėtojo ir nuotraukos siužeto.

Paroda „Portretai. Jim Dine fotografijos“ Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22) veiks iki rugpjūčio 28 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius