Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nacionalinėje dailės galerijoje – svetingas savaitgalis

Šį savaitgalį Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) baigiama rodyti tarptautinė paroda „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“. Nespėjusius apsilankyti parodoje ir norinčius dar sykį pasigėrėti žymaus Lietuvos dailininko ir jo amžininkų kūriniais galerija kviečia į specialią savaitgalio programą.
Vytauto Kairiūkščio paroda
Vytauto Kairiūkščio paroda / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Gustavas Klucis

Rugpjūčio 26 d., ketvirtadienį, 16 val. bus pristatomi nauji Nacionalinės dailės galerijos leidiniai, o 18 val. vyks filmo apie vieną iš parodoje „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“ eksponuojamų kūrinių autorių, latvių dailininką Gustavą Klucį, peržiūra.

Rugpjūčio 27–29 d. galerijos bilietas kainuos tik 1 Lt, lankytojų lauks nemokamos ekskursijos po parodą.

Iki rugpjūčio 29 d. Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje (Konstitucijos pr. 22) veikia tarptautinė paroda „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“, supažindinanti su žymiausio Lietuvos avangardinės dailės atstovo V. Kairiūkščio (1890–1961) kūryba ir jos plačiu tarptautiniu kontekstu.

Greta šio dailininko kūrinių ir jo unikalios avangardinių leidinių kolekcijos parodoje eksponuojami lenkų dailininkų Władyslawo Strzemińskio, Henryko Stażewskio, Mieczyslawo Szczukos, Teresos Żarnover ir kt. bei latvių avangardo klasiko Gustavo Klucio kūriniai. V. Kairiūkščio aplinką taip pat papildo jo mokiniai (Vladas Drėma, Balys Macutkevičius ir kt.), kurių darbuose atsiskleidžia Lietuvos moderniosios dailės užuomazgos, gimusios dailininko vadovaujamoje Piešimo studijoje Vilniuje.

Nespėjusius apsilankyti parodoje ir norinčius dar sykį pasigėrėti žymaus Lietuvos dailininko ir jo amžininkų kūriniais Nacionalinė dailės galerija kviečia į specialią savaitgalio programą.

Rugpjūčio 26 d., ketvirtadienį, 16 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks naujų dailės leidinių pristatymas. Bus pristatomi parodos „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“ ir Povilo Ričardo Vaitiekūno parodos „Tapyba. Piešiniai“ katalogai bei tarptautinės parodos „Spalvų ir garsų dialogai. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir amžininkų kūryba“ elektroninis katalogas.

Parodos „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“ kataloge publikuojami jos kuratoriaus Viktoro Liutkaus ir lenkų avangardo tyrinėtojos Paulinos Kurc straipsniai. Juose analizuojama V. Kairiūkščio ir jo aplinkos menininkų kūryba, išryškinama 1923 m. Vilniuje vykusios Naujojo meno parodos istorinė svarba.

Šį pavasarį Nacionalinėje dailės galerijoje vykusios žymaus tapytojo Povilo Ričardo Vaitiekūno parodos „Tapyba. Piešiniai“ katalogo įžangoje dailėtyrininkė Milda Žvirblytė į beveik penkis dešimtmečius apimančią dailininko kūrybą žvelgia iš XXI a. perspektyvos, išryškindama jos novatoriškumą. Abu leidiniai yra gausiai iliustruoti kokybiškomis dailės kūrinių reprodukcijomis.

Išleistas ir 2009 m. didžiulio lankytojų susidomėjimo sulaukusios tarptautinės parodos „Spalvų ir garsų dialogai. Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir amžininkų kūryba“ elektroninis katalogas, kuriame galima išvysti visus šioje parodoje eksponuotus kūrinius, pasiklausyti M. K. Čiurlionio muzikinių kūrinių fragmentų, susipažinti su išsamiais parodos kuratorių straipsniais. Jame pateikiama ir daug papildomos informacijos – svarbiausios recenzijos apie parodą ir net Europos žemėlapis, kuriame pažymėtos M. K. Čiurlionio biografijai ir jo kūrybos ryšiams svarbios vietovės.

Renginyje dalyvaus: Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė, leidinių rengėjai Viktoras Liutkus, Milda Žvirblytė, Helmutas Šabasevičius, Šarūnas Nakas ir dailininkas Povilas Ričardas Vaitiekūnas.

Tą pačią dieną 18 val. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks filmo apie vieną iš parodoje „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“ eksponuojamų kūrinių autorių, latvių dailininką Gustavą Klucį, peržiūra. G. Klucis – žymiausias Latvijos avangardo kūrėjas, niekada nekūręs Latvijoje. Filme „Klucis. Menininko dekonstrukcija“ (rež. Pēteris Krilovs, Latvija, 2008, 90 min.) menininkas pristatomas kaip vienas XX a. Rusijos avangardo atstovų, kurio gyvenimo drama atspindi visos latvių tautos tragediją stalininių represijų laikotarpiu. Tai pasakojimas apie ambicijas, viltį, meilę ir menininko atsakomybę, kuri persekioja jį ir po mirties. Filmas bus rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

Įėjimas į naujų leidinių pristatymą ir filmo peržiūrą nemokamas, įėjimas į parodas ir ekspoziciją – su galerijos bilietu (kaina 6 Lt).

Rugpjūčio 27–29 d., penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį, Nacionalinės dailės galerijos bilietas kainuos tik 1 Lt. Su šiuo bilietu lankytojai turės galimybę paskutinį kartą pamatyti parodą „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“, aplankyti kitas galerijos parodas: „Moters laikas. Skulptūra ir kinas“ bei ką tik atidarytą fotografijų parodą „Nuobodulys“, taip pat dar kartą pasižvalgyti nuolatinėje XX a. Lietuvos dailės ekspozicijoje.

Rugpjūčio 27–28 d., penktadienį ir šeštadienį, 10–30 lankytojų grupėms bus surengtos nemokamos ekskursijos po parodą „Vytautas Kairiūkštis ir jo aplinka“: rugpjūčio 27 d. 17 val., o rugpjūčio 28 d. 15 ir 17 val. Norinčius dalyvauti ekskursijose kviečiame registruotis telefonais (8 5) 219 59 61, (8 5) 219 59 60 arba elektroniniu paštu: edukacija@ndg.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius