Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olandų menininkas Timas van Tuilas pristato pirmąją parodą Lietuvoje

Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykloje (Konarskio g. 37) rugsėjo 11 d., 18 val. Atidaroma olandų menininko Timo van Tuilo parodą „Babelis Apverstas“.
Timo van Tuilo kūrinys
Timo van Tuilo kūrinys / Autoriaus nuotr.

Po parodos atidarymo, 20 val. Laukia menininko performansas, kuris bus gyvai transliuojamas internetu.

Timas van Tuilas – skulptorius, tapytojas, grafikas, performanso menininkas – gimė 1976 m. Nyderlanduose, s'Hertogenbosche. Nuo pat ankstyvos vaikystės buvo aišku, kad jis taps dailininku – daugelis jo veiklos krypčių ir tikslų buvo susiję su menu. Timas van Tuilas baigė garsiąją AKI Dailės akademiją ir savo darbų dėka tapo žinomas Olandijoje. Ilgos kelionės po Europą ir artimuosius Rytus atvedė jį į Lietuvą. Jis yra pirmasis menininkas, kuriantis „Terra recognita“ fondo veiklos rėmuose – ši pelno nesiekianti institucija, įsteigta 2009 metais, skirta XXI a.vizualinės meninės kūrybos palikimui saugoti, plėsti, populiarinti.

Tad Timas van Tuilas yra iš tų menininkų, kurie sutbiliai, kartu atkakliai ir nepaliaujamai ieško savosios vidinės raiškos.

Talentingo olandų menininko kūryba Lietuvoje pristatoma pirmą kartą.  Timas van Tuila šiuo metu gyvena ir kuria Kaune. Visi parodoje eksponuojami kūriniai sukurti jam dirbant Lietuvoje. Keliautojas – taip Timo van Tuilo kūrybą ir asmenybę apibūdino menotyrininkė Eglė Dean. Pasak jos, kelionę šiuo atveju galime suvokti ne tik tiesiogiai, bet ir kaip vidinę sąvoką, kuri gali reikšti ir tam tikrą kūrybos ar gyvenimo ciklą. Tad Timas van Tuilas yra iš tų menininkų, kurie sutbiliai, kartu atkakliai ir nepaliaujamai ieško savosios vidinės raiškos.

Šio dailininko produktyvumas yra stulbinantis. Jis nardo įvairiausiose dailės srityse ir visur jaučiasi kaip namie. Jo tapyba ir performanso menas naudojanrt išmestus daiktus – intensyvūs ir intelektualūs. Pagrindinė Timo van Tuilo veiklos kryptis – medinės erdvinės struktūros(„Rėmai“). Pasak Eglės Dean, šios išraiškingos erdvės fragmentacijos pagrįstos konceptualiu mąstymu, kartu – kupinos socialinių poteksčių, vitališko gyvybingumo. Itin savitos ir menininko kuriamos vadinamosios „šviesos dėžės“ – tai drobė, užtempta ant sudėtingų rėmų ir įstatyta įlangą. Tokiu būdu šviesa tampa instaliacijos dalimi, ji sukuria vis naujas sąvokas ir formas, kurios fiksuojamos vaizdajuostėje.

Parodoje „Babelis Apverstas“, atspirties tašku pasirinkęs biblinę istoriją, menininkas kalba apie skirtingų tautų savitarpio supratimo problemą. Joje eksponuojami piešiniai ir tapybos darbai – itin ekspresyvūs ir paveikūs. Šiuose kūriniuose aptiktume ir menininko vaizdinį dienoraštį, ir subjektyvius, prieštaringus vidinius išgyvenimus, ir mitologinių parafrazių. Nors juose svarbiau ne forma, o turinys, prasmė, tačiau jiems drąsiai galime taikyti ir klasikinius estetikos kriterijus: linijos, ritmo, vieningumo, įtampos, elegancijos. Menininko sumanymu, parodoje nebus atsitiktinumų – kūriniai jungsis į iš anksto apgalvotas struktūras, kurios savaip atlieps pagrindinę ekspozicijos idėją.

Timo van Tuilo paroda Vilniaus Justino Vienožinskio dailės mokykloje veiks iki spalio 6 d. Parodą galima aplankyti darbo dienomis nuo 14 iki 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius