Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

P.Domšaičio galerija po rekonstrukcijos lankytojus pasitinka išskirtine paroda

Lietuvos dailės muziejus trečiadienį,16 val., kviečia į rekonstruotos Prano Domšaičio galerijos atidarymą, Klaipėdoje. Išgražėjusi galerija pristato išskirtinę parodą – „Arbit Blatas. Sugrįžimas į tėvynę“, kurioje eksponuojama pasaulinio garso dailininko Arbit Blato darbų kolekcija.
Parodoje pristatoma beveik 200 Arbit Blato kūrinių.
Parodoje pristatoma beveik 200 Arbit Blato kūrinių. / "15min" nuotr.

Šiemet Lietuva sulaukė išskirtinės dovanos – iškilaus žydų kilmės Lietuvos dailininko A.Blato (1908–1999) darbų kolekcijos, kurią Lietuvos dailės muziejui padovanojo menininko našlė, žymi operos solistė ir režisierė, ponia Regina Resnik Blatas.

Dovanotos kolekcijos paroda buvo surengta ir eksponuota Vilniuje, Nacionalinėje dailės galerijoje, o lankytojai Klaipėdoje pamatys ir Lietuvoje dar neeksponuotus A.Blato kūrinius, Lietuvos dailės muziejų iš Venecijos pasiekusius tik rugsėjo viduryje. Tai aliejumi tapyti Venecijos peizažai, tarp kurių dėmesį trauks dailininko ištapyta dvivėrė širma, dailininko Chaïmo Soutine'o portretinė skulptūra, monumentalus gipsinis reljefas „Paskutinis traukinys“, sukurtas Venecijos žydų getui, bei dailininką išgarsinęs portretinių litografijų ciklas, skirtas dailininko bičiulių, Monparnase kūrusių menininkų, atminimui įamžinti.

A.Blatas (tikrasis vardas Neemija Arbitblatas) kūrybinį kelią pradėjo gimtinėje ir pratęsė jį Berlyno, Drezdeno ir Miuncheno mokyklose, kur įgijo vokiškojo ekspresionizmo patirties. Vėliau gyveno ir kūrė Prancūzijoje, Italijoje ir JAV. Dailininkas didžiavosi savo lietuviška kilme, niekada neužmiršo lietuvių kalbos. Jis tėvynėje kartu su žmona lankėsi 1975 ir 1988 m.

Parodoje Klaipėdoje pristatoma per 180 Arbit Blato kūrinių (tapyba, skulptūra, grafika, scenovaizdžiai, piešiniai), sukurtų visais dailininko kūrybos laikotarpiais. Ekspozicija atskleidžia ypatingus dailininko ryšius su miestais – Kaunu, Paryžiumi, Niujorku, Venecija, formavusiais jo pasaulėvaizdį, kūrybinį charakterį, ir pristato originalius darbus teatro tema. Ekspoziciją papildo asmeniniai daiktai iš dailininko dirbtuvių Venecijoje ir Niujorke, fotografijos, filmuota medžiaga, plakatai. Paroda veiks iki kitų metų vasario.

Remontas truko metus

P.Domšaičio galerijos renovacija atlikta Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto lėšomis. Jos metu pakeisti visi langai, lauko durys, apšiltintos sienos ir stogai, modernizuotas šilumos punktas, atlikta šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo ir apšvietimo sistemų rekonstrukcija. Galerijos darbuotojai džiaugiasi, kad pagerėjo eksponatų saugojimo sąlygos, lankytojų aptarnavimo kokybė, aplinka tapo jaukesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius