Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skelbiant parodos „Geriausias 2010 metų kūrinys“ laureatus netrūko nuostabos šūksnių (nuotraukos)

Vasario 16-ąją Kaune paskelbti ir apdovanoti parodos „Geriausias 2010 metų kūrinys“ laureatai. Jais tapo menininkai Arvydas Brazdžiūnas-Dusė, Ligita Marcinkevičiūtė ir Gintaras Kamarauskas.
Laureatas
Vienas iš šių metų laureatų Arvydas Brazdžiūnas-Dusė / Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr.

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje geriausio metų kūrinio rinkimai vyksta jau keliolika metų. Išreikšti savo nuomonę ir išrinkti geriausią metų kūrinį, kurio autorius apdovanojamas, gali ne tik specialistai, bet ir parodos lankytojai.

„Mūsų įvestą tradiciją, kai parodos laureatus renka ne tik komisija, bet ir lankytojai, kai kas bando mėgdžioti. Tačiau dėl to parodos nenustosime rengti. Svarbiausia tai, kad pačius eksponatus ne „kažkas“ atrenka, bet patys menininkai, įvertinę praėjusius metus, pasiūlo. Jei neturi tais metais tinkamų darbų, nerodo. Jei turi – atiduoda mūsų ir lankytojų akims ir teismui“, – sakė Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Šiemet „Geriausio 2010 metų parodoje“ buvo eksponuojamas 81 autoriaus kūrinys. Daugiausia, kaip jau įprasta šiai parodai, buvo tapybos, dailės darbų. Parodos rengėjus pradžiugino, kad jau antrus metus auga skulptūros kūrinių skaičius. Be to, kasmet į ją užsuka vis daugiau lankytojų. Pavyzdžiui, šiemet parodos kūrinius apžiūrėjo ir įvertino 1393 žmonės.

Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Lankytojų simpatijas pelnęs A.Brazdžiūno-Dusės paveikslas
Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Lankytojų simpatijas pelnęs A.Brazdžiūno-Dusės paveikslas

Daugiausia jų simpatijų pelnė 50-mečio dailininko A.Brazdžiūno-Dusės paveikslas, kuriame realistiškai pavaizduotos dvi mergaitės. Anot kūrinio autoriaus, tai – realūs, Kaune gyvenantys vaikai.

Lankytojams patinka matyti tai, ką atpažįsta

Menotyrininkų nestebina, kad būtent šis paveikslas tapo parodos lankytojų favoritu. „Lietuviams patinka atpažįstami kūriniai. Pernai metų „Geriausio kūrinio“ laureatė, jauna menininkė Milda Gailiūtė ir jos darbas „Ištrinta erdvė“, buvo išimtis. Ankstesniais metais žiūrovai favoritais išrinkdavo taip pat realistinius kūrinius“, – sakė viena iš parodos „Geriausias 2010 metų kūrinys“ rengėjų, menotyrininkė Kristina Civinskienė. Pašnekovės nuomone, tai nerodo, kad lietuviai neišprusę meno srityje, nesugeba suvokti abstraktesnių kūrinių: „Tiesiog, ilgą laiką Lietuvos nepasiekdavo menas iš „už sienos“. Todėl abstraktizmas mums nėra toks įprastas, kaip realizmas“.

Komisijos sprendimu šių metų parodos laureatais paskelbti dar du menininkai: originalų skulptūros kūrinį sukūręs ir parodai „Geriausias 2010 metų kūrinys“ pateikęs Gintaras Kamarauskas bei Ligita Marcinkevičiūtė, pristačiusi didelio formato „Žalgirio“ mūšio interpretaciją.

„Jie įvertinti už tai, jog pristatė įdomius kūrinius“, – lakoniškai komisijos išrinktų laureatų nuopelnus pristatė K.Civinskienė.

Malonus netikėtumas

Patiems laureatams apdovanojimai buvo gana netikėti. Skulptoriaus G.Kamarausko šventėje nebuvo – apdovanojimą už vyrą atsiėmė jo žmona.

Tuo metu dailininkė L.Marcinkevičiūtė „15min“ sakė esanti visiškai suglumusi, nes „nieko panašaus nesitikėjo“.

„100 proc. netikėtas apdovanojimas. Tiesiog, aktyviai dalyvauju įvairiose parodose. Pagalvojau, kad, jeigu jau namuose guli tas paveikslas, kodėl jo nepateikus „Geriausio metų kūrinio“ parodai“, – pasakojo viena iš parodos laureatų.

Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Komisijos favoritė menininkė Ligita Marcinkevičiūtė
Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Komisijos favoritė Ligita Marcinkevičiūtė nesitikėjo tapti laureate

L.Marcinkevičiūtės sukurtas paveikslas – „Žalgirio“ mūšio interpretacija – itin originali: mūšis atskleidžiamas graikų mitologijos simboliais. O pats piešinys atliktas markeriu.

„Pernai buvo „Žalgirio“ mūšio jubiliejus. Tokia proga labai norėjau ką nors sukurti. Be to, esu mokytoja, o mokykloje mes viską aktyviai švenčiame. Kaip lietuvė, negalėjau nesureaguoti į tokią progą ir temą“, – sakė L.Marcinkevičiūtė. Anot menininkės, jai pačiai šis piešinys neatrodo išskirtinis: „Piešiu labai daug, tai taip ir išėjo „Žalgirio mūšis“ ant drobės“.

Kukliai savo darbą įvertino ir žiūrovų simpatijas šiemet pelnęs dailininkas A.Brazdžiūnas-Dusė. Dailininko teigimu, jis kuria ne tam, kad kažką laimėtų: „Tai buvo jaunystėje. Dabar man ekstazę sukelia pats procesas“.

Nespėjusieji apžiūrėti šių metų parodos „Geriausias 2010 metų kūrinys“ dar turi kelias dienas. Paroda Kauno paveikslų galerijoje (K.Donelaičio g. 16) veiks iki vasario 20 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius