Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prahoje nuvilnijo Lietuvos džiazo dienos, diskutuota apie džiazą totalitarinių režimų metu

Prahoje spalio 12–13 dienomis įvyko pirmosios Čekijoje Lietuvos džiazo dienos 2014, surengtos Lietuvos ambasados Čekijoje kartu su džiazo klubu „JazzDock“ ir tarptautine konferencija „Forum 2000“. Garsiausiame šalies džiazo klube surengti keturi Lietuvos atlikėjų koncertai ir diskusija „Menas totalitarinių režimų metu. Lietuvos džiazo istorija“.
koncertuoja K. Vaiginis ir „Tree Stones Quartet“
Koncertuoja K. Vaiginis ir „Tree Stones Quartet“ / URM nuotr.

Pasak diskusiją moderavusio filosofo, kultūrologo ir buvusio Europos Parlamento nario Leonido Donskio, džiazas ir demokratija yra kaip broliai: apribojus vieną, tuojau pat dings ir kitas.

„Priespaudą ir apribojimus Sovietų sąjungoje išgyvenęs džiazas suteikė vilties ir stiprybės žmonėms bei savo laisvės dvasia suteikė impulsą demokratiniams pokyčiams“, – sakė L. Donskis.

URM nuotr./Diskutuoja Liudas Mockūnas, Leonidas Donskis ir Jiri Stivin
URM nuotr./Diskutuoja Liudas Mockūnas, Leonidas Donskis ir Jiri Stivin

Diskusijoje, įtrauktoje į 18 kartą vykstančios Václavo Havelo inicijuotos intelektualų konferencijos „Forum 2000“ programą, daugiausia dėmesio skirta Lietuvos džiazo fenomenui septintajame dešimtmetyje ir džiazo muzikos raidai Vidurio Europoje.

Prahos publika pirmą kartą viename renginyje susipažino su Lietuvos progresyvaus džiazo scenos žvaigždėmis, šiuo metu aktyviai dalyvaujančiomis mūsų šalies ir užsienio festivaliuose: Liudo Mockūno Trio, „Tree Stones Quartet“ ir „Sheep Got Waxed“.

URM nuotr./Liudo Mockūno Trio
URM nuotr./Liudo Mockūno Trio

Keturių įspūdingų koncertų metu muzikantai pristatė įvairius žanrus nuo naujosios akademinės muzikos, eksperimentinio džiazo iki laisvosios improvizacijos ar elektronikos.

L. Mockūnas džiaugėsi, kad džiazu garsėjančios Prahos publikai festivalis ne tik pasiūlė Lietuvos autorių kūrybą, bet ir diskusijoje pristatė Lietuvą visiškai nauju aspektu.

Lietuvos džiazo dienos 2014 vyko prisidėjus Lietuvos kultūros ministerijai, Lietuvos džiazo federacijai ir viešajai įstaigai „Džiazo galerija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius