Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Prosvit“ kviečia į parodą

Kovo 18 d. Klaipėdos apspskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje bus atidaryta nusipelniusios Ukrainos artistės, Šv. Olgos III laipsnio ordino kavalierės, žurnalistės, daugelio straipsnių, o dabar ir romano, autorės, Kino ir televizijos instituto dėstytojos Anželikos Rudnickajos darbų paroda.
„Prosvit“ kviečia į parodą.
„Prosvit“ kviečia į parodą. / ethnoglamour.rudnytska.com nuotr.
Temos: 1 Paroda

Ją klaipėdiečiams pristato Ukrainos ambasada Lietuvos Respublikoje. Parodos iniciatorė ir globėja Ukrainos kultūros atašė Lietuvoje Olena Masneva skiria ją iškilaus rašytojo, poeto ir dailininko, žmogaus, tapusio Ukrainos kultūros simboliu, Taraso Ševčenkos 96-osioms gimimo metinėms paminėti.

Ukraina pirmiausiai pažino A. Rudnickają kaip populiarios kultūros žvaigždę, dainininkę, televizijos laidos “Teritorija A” vedėją. Jos kraityje 5 garso įrašų diskai ukrainiečių ir prancūzų kalbomis, 15 video klipų, tūkstančiai gerbėjų...

Bet netikėtai užgriuvusi nelaimė, prikausčiusi prie lovos, akimirksniu pakeitė jos gyvenimą. Liga, skausmas, vienatvė paskatino menininkę sugalvoti savo nepakartojamą visatą, pilną ryškių spalvų, archainių simbolių, gilių jausmų, o svarbiausia – gyvybinės jėgos ir optimizmo. Savo vaizdinius menininkė išreiškė unikalia menine technika, pasitelkusi adatą, siūlus ir mamos bei močiutės siuvinėjimo pamokas. Andželikos kūryboje liaudies siuvinėjimas virto šiuolaikiniu menu. Ji sukūrė autorinį, absoliučiai ukrainietišką ir tuo pačiu modernų stilių - siuvinėjamąją tapybą.

Kaip etnografė-mėgėja Andželika originaliu būdu savo darbuose papasakojo daugelį Ukrainos istorijos ir kultūros įvykių. Jos paveiksluose susiliejo Tripolė, Kijevo Rusia, skifų ornamentai, Podolės vestuvinių rankšluosčių ir Polesės ikonų motyvai. Šioje visatoje taip pat jaučiasi kitų pasaulių – indų, totorių, rusų, lenkų ir lietuvių, žydų, turkų, austro-vengrų, rumunų įtaka. Autorės darbuose matome žemę ir dangų, medžius ir namus, gėles ir kryžius, sakralinius simbolius. Juose apstu geometrinių figūrų, ratų, mistinių trikampių laiptelių, sūkurių, iš kurių ir gimsta Visata. Kiekvienas atras šiuose darbuose savo kulminaciją.

Andželikos kūrybinis kelias apima vos keletą metų, tačiau jau sukurta apie 60 darbų, surengta daugiau nei 10 personalinių parodų. Autorė apie metus neišėjo iš savo kambario, o jos darbai nuolat keliauja iš muziejų į galerijas, iš parodų į festivalius, iš miesto į miestą, iš vienos šalies į kitą, atskleisdami Ukrainos Visatą.

Parodos atidarymas įvyks kovo 18 d. 16.00 val. I. Simonaitytės bibliotekos fojė. Svečius pasitiks Klaipėdos ukrainiečių dainų ansamblis „Prosvit“. Maloniai kviečiame apsilankyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius