Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeštadienį – svarbiausias metų muzikinio gyvenimo įvykis

Jau šeštadienį, spalio 30 d., Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvyks svarbiausias šių metų Lietuvos muzikinio gyvenimo įvykis – Niujorko filharmonijos orkestro koncertas.
Chris Lee diriguoja Niujorko filharmonijos orkestrui
Chris Lee diriguoja Niujorko filharmonijos orkestrui / LNOBT nuotr.

Tai tas garsusis orkestras, kurio istorijoje – ištisa muzikos garsenybių plejada. Jam yra vadovavę Arturas Toscaninis, Leopoldas Stokowskis, Leonardas Bernsteinas, Pierre Boulezas, Zubinas Mehta, Kurt Masur ir kiti tokio garso dirigentai! 2009 m. rugsėjį, pakeisdamas šiame poste Loriną Maazelį ir tęsdamas išskirtinių muzikos gigantų dinastiją, NFO muzikiniu vadovu tapo Alanas Gilbertas. Tuo pačiu jis tapo šiuo metu jauniausiu tokio masto kolektyvo vadovu ir jam teko garbė vadintis pirmuoju orkestro istorijoje niujorkiečiu, kuriam atiteko šis garbingas postas.

Iki pradėdamas vadovauti NFO, Alanas Gilbertas buvo Stokholmo karališkojo filharmonijos orkestro pagrindinis dirigentas ir konsultantas, Hamburgo NDR simfoninio orkestro pagrindinis kviestinis dirigentas, dirigavo daugeliui svarbiausių JAV ir pasaulio orkestrų (tarp jų – Bostono, Čikagos ir San Francisko simfoniniams orkestrams, Los Andželo filharmonijos orkestrui, Klivlando ir Filadelfijos orkestrams, Berlyno filharmonijos orkestrui, Miuncheno bavariškajam simfoniniam radijo orkestrui, Amsterdamo karališkajam Concertgebouw orkestrui ir Liono nacionaliniui orkestrui).

2003–2006 m. A. Gilbertas buvo Santa Fė operos teatro meno vadovas. A. Gilbertas studijavo Harvardo universitete, Kertiso muzikos institute ir Džuljardo aukštojoje menų mokykloje. 1995–1997 m. jis buvo Klivlando orkestro dirigento asistentas. 2008 m. lapkričio mėn. sėkmingai debiutavo Metropolitano operos teatre, pristatydamas publikai Johno Adamso Daktarą „Atomiką“. Jo kartu su Čikagos simfoniniu orkestru įrašyta S. Prokofjevo „Skitų siuita“ 2008 m. buvo pristatyta „Grammy“ apdovanojimui, o G. Mahlerio Devintosios simfonijos įrašas pelnė aukščiausius laikraščio „Chicago Tribune“ ir žurnalo „Gramophone“ įvertinimus. 2010 m. gegužės 15 d. Kertiso muzikos institutas suteikė A. Gilbertui muzikos daktaro laipsnį.

Dabartinės gastrolės Europoje – jau antrosios, vadovaujamos Alano Gilberto, po gastrolių EUROPA/ŽIEMA 2010, kurias lydėjo audringi aplodismentai. Prisimindamas pirmąjį savo turą Europoje su NFO, Alanas Gilbertas sakė: „Didžiąją dalį pastarojo dešimtmečio dirigavau Europoje, todėl buvo tikrai malonu justi tą didžiulį entuziazmą, kuriuo praeitą žiemą Europos žiūrovai pasveikino mano bendradarbiavimą su Niujorko filharmonija, tikiuosi, ir šios gastrolės suteiks mūsų klausytojams daug gražių akimirkų“, – sakė NFO muzikinis vadovas Alanas Gilbertas.

Naujojo muzikos vadovo kūrybinius žingsnius Niujorko filharmonijos orkestre „The New York Times“ apibūdino kaip „nuotykių kupiną naują orkestro erą“, pabrėždamas jo energiją, idėjų novatoriškumą ir ypatingai talentingas kūrinių interpretacijas.

Koncerte Vilniuje bus griežiama rinktinė programa – Johanneso Brahmso Simfonija Nr. 4, Richardo Strausso Simfoninė poema „Don Žuanas“, ir Paulo Hindemitho Simfoninės metamorfozės C. M. von Weberio temomis kūriniai, tikra puota muzikos gurmanams.

„Mes visada stengiamės atrasti kūrinius, kurie labiausiai tinka gastrolėms, kūrinius, kurie padėtų atsiskleisti orkestro meistriškumui ir kurie jaudintų ir teiktų klausymosi malonumą publikai, – sakė muzikinis vadovas dirigentas Alanas Gilbertas. – Nekantrauju kartu su šiais nuostabiais muzikantais atlikti vienus svarbiausių kūrinių mūsų repertuare. Pakanka vien žvilgtelėti į porą iš jų: Brahmso Ketvirtoji simfonija, pasiekusi mus iš XIX a., yra kompozitoriaus kūrybos kulminacija, emociškai neįtikėtinai galinga ir intensyvi, bet tuo pačiu kruopščiai sukomponuota. Mes taip pat atliksime Hindemitho kūrinį „Simfoninės metamorfozės Karlo Marijos von Vėberio tema“, kuris yra XIX a. muzikos transformacija, ir kuriame atsiskleis Niujorko filharmonijos orkestro kompetencija ir talentas.“

Spalio 30 d. koncertas Vilniuje – vienintelis NFO koncertas Baltijos šalyse, tad bilietai į koncertą taip pat platinami Latvijoje ir Estijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius