Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokio spektaklio premjera: menininkai prabyla apie ekologines problemas

Penktadienį 19 val. Menų spaustuvėje bus pristatyta šokėjos Aistės Kriukelytės sukurto spektaklio „Čia buvo vanduo“ premjera. „Čia buvo vanduo“ – tai kūrėjos ir keturių šokėjų mėginimas pažvelgti į nūdienos vartotojišką visuomenę ir ekologines problemas, kurias didesnė dalis visuomenės tiesiog įprato patogiai ignoruoti.
Šokio spektakliu menininkai prabyla apie ekologines problemas.
Šokio spektakliu menininkai prabyla apie ekologines problemas. / Organizatorių nuotr.

„Kuriu šį spektaklį, nes negaliu tylėti“,– sako Aistė Kriukelytė.

Jos nuomone, negalima tylėti, matant, kiek daug mes šiandien išmetam ir kaip dažnai perkam daiktus, kurie tarnaus mums vos kelias valandas ar minutes, o po to tūkstančius metų dūlės sąvartynuose. Autorė teigia, kad spektaklio idėja gimė prieš pusantrų metų – kai Vilniuje, Menų spaustuvėje, vyko teatro ir šokio kūrėjų iš Didžiosios Britanijos, Paul Davies ir Catherine Bennet, kūrybinės dirbtuvės tema „Nuostabus vandens pasaulis“. Susidomėjusi šia tema, šokėja labiau atkreipė dėmesį į tai, ką šiuo klausimu nuolat pranešdavo įvairios žiniasklaidos priemonės.

Pavyzdžiui: „...sąvartynas“ Ramiajame vandenyne kasmet didėja, čia jau susikaupė apie 100 mln. neskęstančių atliekų“. Menininkė pasakoja, kad ją sukrėtė straipsnis laikraštyje apie daugybę kvadratinių kilometrų užimančią „salą“ iš plastiko atliekų, dreifuojančią kažkuriame vandenyne. Plastiko privalgę ir į jį įsipainioję žūsta paukščiai, žuvys ir kiti vandenyno gyventojai. „Susimąsčiau, iš kur ten tiek plastiko. Ir pamačiau žmogų, geriantį vandenį iš plastikinio butelio. Išgėrė ir išmetė butelį į šiukšlių dėžę...“– pasakoja A.Kriukelytė.

Tačiau spektaklio kūrėjai teigia, kad tai nebus liūdnas, slegiantis ir pamokslaujantis spektaklis, kuriame iš žiūrovų tikimasi vien dūsavimų ir supratingo galvų linkčiojimo. Juk vartojame mes smagiai, tad kodėl gi spektaklis apie vartojimą negalėtų kartais priversti šyptelti? Šis spektaklis – tai bandymas pažvelgti į mus pačius iš šalies. Bandymas spėti ir įspėti, į ką tai veda ir kuo tai baigsis, jei mes ir toliau gyvensime nieko nekeisdami. Ir viltis, kad permainos ateina.

A.Kriukelytė šoka šiuolaikinį šokį ir dalyvauja įvairiuose pasirodymuose nuo 1993 m. Ryškesni choreografiniai darbai: „Baltai“ (2004 – 2007 m.), „Laukiant, kol jis pasirodys” (sukurtas 2007 m., 2008 m., rodytas „Naujojo Baltijos šokio“ festivalyje), “4–2–3” (2009 m.).

Spektaklyje taip pat dalyvauja Kristina Miškinytė, Lauras Čeponis, Giedrius Kalinauskas, Sonata Visockaitė ir... plastikiniai buteliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius