Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinėje pasklis XIII tarptautinio akordeono festivalio magija

Kiekvieną kartą, pasiklausius akordeono koncerto, atrodo, kad šis instrumentas patenkina klausytojo smalsumą ir jaudulį, bet vistiek palieka neatskleistų paslapčių ir neįmintų mįslių šydą. Kokios nematomos jėgos susivienija dvejose dumplėmis sujungtose dėžėse, kad taip masina savo skambesiu? Ir kokias iliuzijas mus priverčia išgyventi tas paslaptingas dėžes valdantys magai– akordeono virtuozai? Kokiomis žvaigždžių dulkėmis kvėpuoja šis žvėris, lygiai taip pat įtaigiai trenkiantis polkos ritmus ir panardinantis į Bacho fugų gelmes, liurlinantis pigias melodijas ir sielą skrodžiantis nostalgiškomis dejonėmis?
Simone Zanchini
Simone Zanchini / Organizatorių nuotrauka
Temos: 2 Akordeonas Vilnius

Į tai atsakys XIII tarptautinio akordeono festivalio rengėjai lapkričio 9–14 dienomis vykstančios šventės koncertuose. Išgirsime karščiausias akordeono pasaulio naujienas, minėsime jubiliejus, išvysime geidžiamiausius atlikėjus. Ypatingų svečių sulauksime iš Italijos– šalies, kur ne tik gaminami aukščiausios kokybės akordeonai, bet ir sutviska  išskirtinės prabos akordeono žvaigždės.


Festivalio atidarymo vakaras  tradiciškai skiriamas premjeroms. Jas atliks solistas Raimondas Sviackevičius, kasmet inspiruojantis kompozitorius rašyti akordeonui. Kūriniuose, kuriems akompanuos Klaipėdos kamerinis orkestras, akordeonas pasirodys vis kitokiais amplua.


Išskirtinis ir gniaužiantis kvapą festivalio reginys– dueto iš Italijos akordeonisto  Claudio Jacomucci ir šokėjos Kathleen Delaney naujausias projektas „Aracne“ – šiuolaikiškai interpretuotas pagoniškas tarantulos ritualas, atliekamas menų fabrike LOFTAS, pasitelkus video projekcijas ir erdvinio garso elektroakustinius sprendimus.


Prieš šį pasirodymą LOFTO erdvę įkaitins elektroninės provokacijos: akordeonistas Andrius Balachovičius su DIISCC orchestra, kontrabosininku Dainiumi Rudvaliu, kompozitoriaus  Jono Jurkūno  muzika ir vizualiniais efektais.


Duoklė džiazui  XIII tarptautiniame akordeono festivalyje bus atiduota itališku stiliumi– iššaukiančios romėniškos išvaizdos akordeono grandas Simone Zanchini virins džiazo smalą su vienu talentingiausių Europos gitaristų Giancarlo Bianchetti.  Jų kūrybinio tandemo muzikinė iškrova–  sprogstamasis espresso ir Sprite mišinys: karštas, juodas, kartus, purslojantis ir pakraunantis.


Neišsenkanti tango tema: jo aistra festivalis turtingas ir  šiemet, juolab, kad tango gimtinė Argentina  mini 200–metį  revoliucijos, davusios pradžią šalies nepriklausomybei. Lietuvių ansamblis 4tango ir šokėjai Irmantas Bačelis bei Brigita Urbietytė atskleis milongoje šokamų tango paslaptis, o  svečiai iš Italijos Quarteto del Angel  uždarys festivalį su nemirtinga tango revoliucionieriaus A.Piazzollos muzika.


Išskirtine gaida nuskambės koncertas, skirtas F.Šopeno jubiliejui– lenkų grupės Sarakina muzikantai labai netikėtai interpretuos žinomiausias kompozitoriaus melodijas, suaranžavę jas balkanų liaudies ritmais ir motyvais, panaudodami originalius, egzotiškus klasikai instrumentus.
Tikra puota muzikos gurmanams turėtų tapti Suomijos akordeono riterio Matti Rantaneno rečitalis su įkvepiančia Missa Brevis programa. Meistrui mažai nusileis jo studentai– Vincentas Lhermetas ir Janne Valkeajoki. Dar du soliniai pasirodymai– tarptautinių konkursų apdovanojimus šluojančio Kinijos talento Jiang Bolong ir Vincento van Amsterdamo iš Nyderlandų, kuris pademonstruos geriausių  Europos akordeono mokyklų tradicijas.


Kamerinių festivalio koncertų erdvę šiemet dalinsis  trys ansambliai:  svečiai iš Lenkijos TWOgether (akordeonas ir violončelė), akordeonistas Danielius Rozovas  su birbynininku Irmantu Andriūnu ir kanklininke Aiste Bružaite bei Genadijus Savkovas su Sauliumi Augliu (akordeonas ir marimba).


Orkestrinės akordeono muzikos gerbėjai taip pat neliks nuvilti: naują programą pateiks akordeonų orkestras Consona, O LAA jaunimo orkestras siaus LOFTE su Chill Out ir  Viktoru Diawara– simfoniškas akordeonų gaujos skambesys maišysis su didžėjiškomis išdaigomis.


Gyvos muzikos klube Tamsta Mikalkėnas/Joffė/Ardzevičius Trio pristatys hard–bop‘o intensyvaus džiazo projektą, o Nerijaus Bakulos džiazo Trio (Bakula/Zdanavičius/Kairys) – intriguojantį new musette ir džiazo mišinį.


XIII tarptautinio akordeono festivalio erdvės –  šv.Kotrynos bažnyčia, LMTA didžioji salė, Mokytojų namai, LOFTAS, gyvos muzikos klubas Tamsta.

Daugiau informacijos– www.akordeonofestivalis.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius