Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv.Kotrynos bažnyčioje – džiazo legendos duoklė F.Chopino kūrybai

Kiekviena tauta turi savo genijus, kuriais gali didžiuotis. Mes turime Mikalojų Konstantiną Čiurlionį ir jo muzikinį palikimą, kaimynai lenkai džiaugiasi fortepijono genijumi, pakerėjusiu visą pasaulį – Fryderyku Chopinu. Šiemet sukanka du šimtai metų, praėjusių nuo kompozitoriaus gimimo, per kuriuos jo muzika, užuot buvusi užmiršta, iki šiol randa kelią į klausančiųjų širdis.
Adamas Makowiczius
Adamas Makowiczius / Stanisławo Brygo nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad šiam jubiliejui paminėti Vilniuje skirtų renginių gausa ir mastas išties maloniai stebina: visi jie įdomūs, skirtingi, tačiau vienas iš programos perliukų, vertas ypatingo dėmesio. Tai - gruodžio 7 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantis koncertas „F.Chopinas: tarp klasikos ir džiazo“.

Jame susitiks du fortepijono meistrai – gyva džiazo legenda Adamas Makowiczius ir jaunoji klasikos žvaigždė Krzystofas Trzaskowskis. Nors abu jie – skirtingos patirties, skirtingų žanrų atstovai, tačiau atlikėjus vienija aukštas meistriškumas ir meilė F. Chopino muzikai. Savo sumanymą muzikantai apibūdina šitaip: „projekto koncepcija – du pianistai, du instrumentai, perimantys vienas kito atliekamą muziką. Pvz., klasikinis pianistas atlieka kūrinį taip, kaip užrašyta natose, o tuo metu džiazo pianistas jį savotiškai „komentuoja“. Kurį laiką abu groja kartu, vėliau klasikinę liniją perima džiazo improvizacija, kuri ir užbaigia kūrinį. Viso to idėja – sujungti skirtingus muzikos žanrus tokiu būdu, kad rezultatu įvardinti galėtume harmoniją, malonų bei įdomų klausymąsi”.

A.Makowicziaus nuopelnus ir apdovanojimus galima vardinti nesustojant, tačiau kelias iki jų buvo gana vingiuotas. Jaunystėje susidomėjęs džiazu, A.Makowiczius metė mokslus muzikos mokykloje, išėjo iš namų, palaidodamas tėvų ir mokytojų viltį išauginti rimtą pianistą. Kelerius metus būsimoji žvaigždė gyveno benamio gyvenimą, kol galiausiai apsistojo viename barelyje, kuriame mainais už maistą, lovą ir galimybę groti, atlikdavo visus purvinus darbus. Ir nors taip  prasidėjęs kelias į šlovės olimpą truko kelis dešimtmečius, tačiau begalinė meilė džiazui ir jos pagimdytas ryžtas pianistą iš benamio pavertė pasaulinio lygio žvaigžde. Savo talentą, pavertusį nuosavą gyvenimą mažu stebuklu, A. Makowiczius parodys Lietuvos klausytojams.

K.Trzaskowskio asmenybė nėra tokia marga, kaip jo kolegos, tačiau savo muzikinį meistriškumą jis yra įrodęs ne vienoje scenoje. Šiame koncerte jam tenka sunkioji užduotis – skirtingai nuo džiazo laisvumo ir nerūpestingumo, perteikti F. Chopino muziką, taip, kaip ją galbūt girdėjo pats kompozitorius.

Puikiems atlikėjams būtini ypatingi instrumentai. Specialiai šiam koncertui į Šv. Kotrynos bažnyčią iš Lenkijos atgabenamas dar vienas – firmos „Bluthner“ fortepijonas. Du muzikos instrumentų karaliai, du prie jų sėsiantys fortepijono meistrai bei dvi skirtingos F. Chopino interpretacijos – vienas nepakartojamas įspūdis, kurį  ilgai prisiminsite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius