Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švedė pristato spektaklį pagal lietuvišką pjesę apie homofobiją

Šiuolaikinę dramaturgiją propaguojančiame Stokholmo teatre „Dramalabbet“ šiemet statoma lietuvės dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės pjesė. Spektaklio premjera Švedijoje įvyko spalio mėnesį, o gruodžio 11 d. 19 val. Menų spaustuvėje jis vieną kartą bus parodytas vilniečiams.
Spektaklis „Kitoje veidrodžio pusėje“
Spektaklis „Kitoje veidrodžio pusėje“ / Bertil Hertzberg nuotr.

Spektaklio režisierė AnnaLina Hertzberg teigė, kad praeitais metais važiavo į Vilnių specialiai tam, kad surastų pjesę savo naujam spektakliui. „Dramalabbet“ teatre jau pastatyta per 40 spektaklių pagal šiuolaikinių dramaturgų kūrinius, tačiau tai tik antrasis užsienio dramaturgo darbo pastatymas.

Hertzberg teigia, kad pasirinko Labanauskaitės pjesę „Skaudžiausia2“ todėl, kad jaunos dramaturgės literatūrinis pasaulis jai pasirodė įdomus ir artimas. Tačiau ji pripažįsta, kad statydama spektaklį ji keitė pjesę. Reikėjo priartinti problematiką prie švedų žiūrovo – taip pat pakeistas ir pavadinimas į „Kitoje veidrodžio pusėje“. Spektaklis pabrėžia suvokiamo Savo ir Kito priešpriešą, jame gvildenama tolerancijos mūsų visuomenėje problema – ypač gėjų bei lesbiečių teises Lietuvoje, kai Seime svarstomi šias teises pažeidžiantys įstatymai, emocingai aptarinėjami visoje Europoje.

„Skaudžiausia2“ – pirmoji Gabrielės Labanauskaitės pjesė. Tačiau užsienyje ji statoma jau antrą kartą – pjesė pastatyta Londono „Southwark Playhouse“ teatre (rež. Svetlana Dimcovič). Dramaturgė sako, kad mielai įkištų šią pjesę giliai į stalčių – ir visai ne dėl to, kad joje kalbama apie homoseksualumą ir homofobiją, o todėl, kad šią pjesę laiko savo „pirmuoju dramaturginiu blynu“, iškeptu prieš daugiau nei penkeris metus. Autorė sako, kad paradoksalu nebent tik tai, kad ir po tiek metų Lietuvai aktualios tos pačios problemos ir stereotipai – daugeliui apklaustųjų kaimynas vagis yra geriau nei gėjus (gėjus vis dar asocijuojasi su pedofilijos sąvoka), o kai kurie vis dar tiki, kad orientaciją įmanoma pakeisti – „išgydyti ligonį“.

Valandos trukmės švedų spektaklis – šiuolaikiškas ir provokuojantis ne tik savo tema apie skaudžių diskusijų objektus, bet ir pasirinktomis priemonėmis – sceniniame garso takelyje be kitos muzikos skamba ir Lietuvos himnas. Spektaklio garso režisierius Thomas Janssonas teigia, – „Desakralizuodamas vieną „šventą karvę“ scenoje – himną, išties siekiau paminti kitą – heteroseksualumo suvokimą kaip normą. Bandau ardyti išankstines nuostatas apie tai, kas yra normalu.“

Spektaklis „Kitoje veidrodžio pusėje“ bus rodomas Menų spaustuvės Juodojoje salėje gruodžio 11 d. 19 val. Bilietų kaina 20 Lt, juos platina Tiketa. Spektaklis vyks švedų kalba su lietuviškais subtitrais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius