Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinis Vilniaus spaudos fotografijos festivalis baigėsi apdovanojimais

Šeštadienį, besibaigiant tarptautiniam spaudos fotografijų festivaliui „Vilniaus fotografijos ratas“, žiuri pripažintų geriausių darbų autoriams buvo įteikti apdovanojimai. Konkurso „Gyvenimo ratu“ prizas atiteko Maximui Dondyukui iš Ukrainos, pristačiusiam fotografijų ciklą „Tuberkuliozė Ukrainoje“. Jaunųjų fotografų konkurso „Namų darbai“ prizas iškeliavo į Serbijos atstovo Nemanja Jovanovičius rankas už fotografijų ciklą „Susvetimėję“.
Konkurso „Gyvenimo ratas“ nugalėtojo fotografija
Konkurso „Gyvenimo ratas“ nugalėtojo fotografija. / Maximo Dondyuko nuotr.

„Šio festivalio idėja – per nuotraukas pasakoti istorijas, o tai nėra lengvas uždavinys, nes priešingai kitoms meno formoms, nuotrauka yra statiška”, – sakė festivalio organizatorių Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Konkurso „Gyvenimo ratu“ nugalėtojas M.Dondyukas, nuotraukose pavaizdavęs Ukrainoje siautusią tuberkuliozės epidemiją, iki šiol net neturėjo savo fotoaparato. „Fotokamerą nuomodavausi arba skolindavosi iš draugų. O dabar turiu savo ir galėsiu dar sparčiau tobulėti”, – sakė M.Dondyukas, kuriam atiteko pagrindinis prizas – „Nikon“ fotoaparatas.

Dar vienu prizininku išrinktas ciklas „Susvetimėję“ atspindi šių dienų paprastų žmonių gyvenimus. „Šiais laikais daugelis sėdi biuruose ir sunkiai dirba, nors tuo metu svajoja, kaip galėtų užsiimti kuo nors kitu“, – jaunąjį Serbijos fotografą ir jo idėją sveikino festivalio svečias Espenas Rasmussenas, didžiausio Norvegijos dienraščio „VG Helg“ priedo fotoredaktorius, 2 „World Press Photo“ apdovanojimų prizininkas.

Šių metų festivalio programą pagyvino fotografijų filmai. Geriausiais savo darbais per filmus dalinosi agentūrų „Reuters“ ir „NOOR“ atstovai. Dar vienas filmas pristatė ir spaudos fotografo Sauliaus Žiūros ciklą apie Lietuvos sostinę „Vilniaus žingsniai“.

Apdovanojimai užbaigė penktąjį tarptautinį festivalį „Vilniaus fotografijos ratas“, kuris kasmet į Vilnių sutraukia viso pasaulio spaudos fotografus. Jie dalyvavo Lietuvos sostinėje vykusiame vienos dienos profesiniame seminare „Fotografų savaitgalis“, kuriame lankėsi vienas garsiausių pasaulio spaudos fotografijų Jurijus Koryzevas. Fotoagentūros „NOOR“ įkūrėjęs, paskutiniu metu daug fotografavęs žurnalui „Time“, įamžinęs svarbiausius konfliktus buvusioje Sovietų Sąjungoje, abu Čečėnijos karus, Talibano žlugimą, Irako karą, konfliktą Libijoje ir daug kitų karštųjų pasaulio įvykių, su Lietuvos spaudos fotografais dalijosi žiniomis ir patirtimi.

Visas geriausias festivalio nuotraukas vilniečiai galės pamatyti netradicinėse miesto erdvėse, apie kurių vietas bus paskelbta netrukus. Organizatoriai išleido ir fotografijų katalogą, leidžiantį ilgiau panagrinėti per nuotraukų serijas pristatomas socialines problemas.

Kartu su festivaliu jo organizatoriai – Lietuvos spaudos fotografų klubas – pažymėjo ir savo dešimties metų sukaktį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius