Teatras „cezario grupė“ ruošia premjerą Pauliaus Širvio jubiliejui

Šiemet rugsėjo 6 dieną poetui Pauliui Širviui būtų sukakę 90 metų. Jubiliejaus proga režisieriaus Cezario Graužinio vadovaujamas teatras „cezario grupė“ ruošia poezijos spektaklį „Nutolę toliai“, kurio premjera bus rodoma Vilniuje, Menų spaustuvėje, rugsėjo 3 ir 5 dienomis.
Teatro „cezario grupė“ spektaklis „Nutolę toliai“
Teatro „cezario grupė“ spektaklis „Nutolę toliai“ / Teatro „cezario grupė“ nuotr.

Prikelti profesionaliai teatro scenai vieno talentingiausių visų laikų lietuvių lyriko kūrybą –nebuvo lengva užduotis režisieriui ir penkiems aktoriams. Tačiau skirtinguose Lietuvos miestuose jau pristatytas spektaklio eskizas įrodė, jog grynosios lietuviškos poezijos publika yra išsiilgusi ne tik didmiesčiuose.

Vaizduotės teatro krypčiai atstovaujanti „cezario grupė“ žiūrovams žinoma iš minimalistinių pastatymų, kuriuose dekoracijas atstoja kelios kėdės, siužetus ir veikėjų charakterius aktoriai atskleidžia savo balsais ir kūnais beveik be jokių pagalbinių priemonių, o vizualumo suteikia šviesų dailininko kūryba. Tačiau iki šiol „cezario grupės“ spektakliuose dominavo šiuolaikinė drama – be paties režisieriaus rašomų pjesių, „grupė“ kūrė spektaklius pagal brito Martino Crimpo, vokiečio Rolando Schimmelpfennigio, prancūzo Erico Emmanuelio Schmitto kūrybą.

Šįkart režisieriaus subrandinta mintis – prikelti Lietuvai Pauliaus Širvio unikalią etiką ir poetiką – įkvėpė ir jo jaunus aktorius, nors iš pradžių ryžtis tokiai medžiagai nebuvo lengva: ne tik dėl pasikeitusio šiuolaikinio žmogaus požiūrio į poeziją, bet ir dėl abejonių, kaip šis poetas bus priimtas praėjus dviems dešimtmečiams nuo Nepriklausomybės atgavimo.

Penki spektaklyje eiles skaitantys aktoriai – Brigita Arsobaitė, Paulius Čižinauskas, Vytautas Kontrimas, Vilma Raubaitė ir Julius Žalakevičius – pripažįsta, jog spektaklis žiūrovų priimamas netikėtai šiltai, o tai atveria galimybę užmegzti dialogą su publika. Teatro kritikai pastebi, jog spektaklyje „Nutolę toliai“ Širvio eilės skamba itin muzikaliai, tačiau tuo pačiu daugelio lietuvių mintinai žinomi posmai spektaklyje skamba visai kitaip. Tęsdamas Laimono Noreikos poezijos skaitymo tradiciją, Graužinis tuo pačiu ją išplečia – čia atsiranda skaitymas nugara į žiūrovą, o garsųjį „Aš – beržas“ režisierius patiki moteriai – aktorei Brigitai Arsobaitei.

Poeto Pauliaus Širvio asmenybė – įvairiapusė, gaivalinga, charizmatiška. Širvio posmai jau daugelį metų išlieka plačiai deklamuojami ir dainuojami – tai lemia ne tik tobulas eilėraščių melodingumas, bet ir genialumas paprastai atskleisti kiekviename mūsų slypintį būties graudulį, ilgesingą ir kartu džiaugsmingą.

Režisierius Cezaris Graužinis – vienas ryškiausių lietuvių teatro menininkų, kurio vardas labai gerai žinomas ir užsienyje. Jo darbai susilaukė puikaus įvertinimo Švedijoje, Suomijoje, Lenkijoje, o 2007 m. jis apdovanotas Karolos Koun premija kaip geriausias Graikijos režisierius. Studijavęs Maskvoje, stažavęsis pas Tadashi Suzuki Japonijoje ir dirbdamas skirtingose pasaulio šalyse, režisierius turi sukūręs savitą darbo su aktoriais metodiką ir teatro stilistiką, kurios nevysto jokia kita teatro trupė Lietuvoje. Jo vadovaujama “cezario grupė“ 2004 m. apdovanota prestižiškiausiu Lietuvos scenos menų apdovanojimu – Auksiniu scenos kryžiumi.

Teatro „cezario grupė“ premjera minint iškilaus lietuvių poeto Pauliaus Širvio 90 metų jubiliejų - rugsėjo 3 ir 5 dienomis Menų spaustuvėje. Po jos spektaklis keliaus po Kauną, Klaipėdą, Panevėžį, Rokiškį, Kelmę ir kitus miestus. Bilietus į spektaklius platina Tiketa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius