Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Teatriuko“ lopšines pirmą kartą akompanuos simfoninis orkestras

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kviečia į koncertus vaikams „Pasaulio lopšinės“. Kovo 20 ir balandžio 24 dienomis 12 val. Vilniaus kongresų rūmuose dainuos „Teatriuko“ aktoriai Dalia Mikoliūnaitė, Žilvinas Ramanauskas ir Arturas Varnas. Gros aštuoniolika LVSO muzikantų, diriguos Ričardas Šumila.
Teatriukas
Teatriukas / Teatriuko archyvo nuotr.

Koncertuose pirmą kartą publikai pristatoma nauja ir specialiai šiems koncertams parengta pasaulio lopšinių lietuvių kalba programa. Projekto aranžuočių autorė jauna kompozitorė Indrė Stakvilė, lopšinių tekstus parengė daugiau kaip dešimt žymių lietuvių autorių.

Knygas vaikams ir paaugliams leidžianti leidykla „Nieko rimto“ 2009 metais išleido didžiulio populiarumo sulaukusią kompaktinę plokštelę „Pasaulio tautų lopšinės lietuviškai“. Čia „Teatriuko“ aktoriams pritaria keli muzikos instrumentai, kai kurios lopšinės atliekamos a capella. Įkvėpti šio projekto sėkmės, „Teatriukas“ ir „Nieko rimto“ inicijavo pirmąjį lopšinių atlikimą su Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro muzikantais.

Lopšinė – vienas seniausių muzikos žanrų. Tai paprasta, dažniausiai monotoniška melodija ir nesudėtingu tekstu pagrįsta muzikinė miniatiūra. Įvairios pasaulio tautos skirtingai vilioja vaikų miegą ir sapnus: lietuviams, latviams, rusams būdingi dainuojamieji garsažodžiai, o Australijos aborigenai vakarais taria magiškus žodžius, afrikiečiai dainuoja gana trankias ir ritmingas lopšines. Kitų tautų lopšinės – tarsi nedidelės apeigos, skirtos apsaugoti atžalas nuo blogio jėgų. Tačiau visos lopšinės kupinos tyros meilės ir lyrikos, subtilaus gamtos pajautimo, supančio pasaulio suvokimo.

„Vien tik persikų žiedai lyja tau dabar baltai...“ (arabų lopšinė). „Ten, už kalno tyliam sode, kai saulė leidžias, pilkos gervės šoka šokį tarsi upėje – rūke...“ (japonų lopšinė). „Nors dar mažutėlė dukra, kokia meili – niūniuoju aš jai pati...“ (eskimų lopšinė). „O baltoji puta, švelni ir šilta, kaip vaiką mama kranto žolę užklos...“ (graikų lopšinė).

Koncertuose naujais ir negirdėtais amplua skambės prancūzų, rumunų, rusų, arabų, estų, japonų, lietuvių, gruzinų, afrikiečių, eskimų, žydų (sefardų), amerikiečių, graikų, italų, indų, norvegų ir latvių lopšinės. Jos bus atliekamos lietuvių kalba. Vertimų ir poetinių tekstų autoriai R. Skučaitė, G. Kadžytė, E. Drungytė, K. Stančienė, L. Gotsiridze, A. Karosaitė, G. Norvilas, A. Eigminaitė, A. Ališauskas, B. Mar, A. Leonavičiūtė, E. Velička. Koncertuose dalyvaujantys LVSO muzikantai gros įvairiais pučiamaisiais, daugeliu mušamųjų, skambės arfa ir visi styginiai instrumentai.

Lopšinių aranžuotes koncertams parengė kompozitorė ir garso režisierė Indrė Stakvilė. Vienas didžiausių jos pastarojo laiko darbų – dviejų veiksmų miuziklas „Batuotas katinas“, kurį pastatė režisierius Kęstutis Jakštas. I. Stakvilė kūrė muziką Giedrės Beinoriūtės filmams „Gyveno senelis ir bobutė“, „Balkonas“. Šiuo metu įvairiuose muzikos ir kino projektuose dirbanti I. Stakvilė pasakojo, kad „šiame projekte harmonijos, melodijos, ritmikos ar grojimo būdo pagalba perteikiamas įvairių tautų koloritas.

Klarneto glissando tampa panašus į duduką, arfa ar kanklės staiga pavirsta japonišku šamisenu ar rusiška balalaika. Klasikinio orkestro instrumentai tam tikra prasme irgi tampa aktoriais, vaidinančiais vienai ar kitai tautai būdingus instrumentus“. Paklausta apie lopšinių nuotaikas, I. Stakvilė sakė: „Nuotaikos yra įvairios. Yra lyriškų ir linksmų lopšinių. Yra labai rimtų. Yra tokių, kurias labiau apibūdintume kaip žaidimą ar pokštą nei muzikos kūrinį. Tarkim amerikietiška. Jos tekste minima daug gyvūnų ir kiekvieną jų imituoja koks nors orkestro instrumentas. Čia išgirsime ir šuniuką, ir paukštį, o vaikus tikrai prajuokins staiga pasirodę ožys, jautis ir arkliukas“.

Nuoširdūs ir kūrybiški trupės „Teatriukas“ aktoriai Dalia Mikoliūnaitė, Žilvinas Ramanauskas ir Arturas Varnas kartu dirba nuo 1998 metų, kuomet trys draugai, Vilniaus universiteto aktoriaus-filologo specialybės aktorės Nijolės Gelžinytės studentai ėmė rengti bendrus pasirodymus. Šiandien „Teatriukas“ yra sukūręs penkis spektaklius ir du koncertus vaikams, parengęs muzikinę programą suaugusiesiems ir begalę įvairiausių kitų renginių.

„Tai tikrai pirmas trupės „Teatriukas” aktorių koncertas Kongresų rūmų scenoje su simfoninio orkestro muzikantais. Tai mus, aktorius, labai intriguoja ir įpareigoja“ – sakė Dalia Mikoliūnaitė. „Tai bus išties neįprastas koncertas – užuot kvietę ploti, bandysime publiką… užmigdyti... Atsipalaiduoti, užsimerkti, pasvajoti ir pakeliauti po įvairiausias pasaulio šalis. Įsivaizduoti, kaip leidžiasi saulė Japonijoje, Afrikoje, ar eskimų žemėje... O tėveliams bus pravartu išmokti įvairių lopšinių ir pasisemti idėjų kaip įdomiau savo vaikelius migdyti“.

Koncertų pradžia 12 valandą, bilietus platina Kongresų rūmai ir Bilietai.lt kasos. Taikomos įvairios nuolaidos moksleiviams, studentams, senjorams, klausytojų grupėms, taip pat su „Laisvalaikio“ ir „Omni ID“ kortelėmis. Iki balandžio 24 d. vyksta akcija – Vilniaus knygynuose „Pegasas“, „Baltos lankos“ ir Kongresų rūmų kasoje perkant „Pasaulio tautų lopšinių lietuviškai“ kompaktines plokšteles, dovanojama 25 % nuolaida dviem bilietams į koncertus. Leidyklos „Nieko rimto“ skaitytojai ir svetainės lankytojai turi galimybę atsispausdinti specialų šios nuolaidos kuponą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius