-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų Lietuvos kultūrininkus papiktino kolegų spekuliacijos

Šią savaitę grupė Klaipėdos regione gyvenančių bei su juo glaudžiai susijusių kultūros veikėjų, iš viso apie 80 menininkų, menotyrininkų, intelektualų, kultūros vadyba bei sklaida užsiimančių specialistų, išplatino viešą laišką „Krašto atsakymas centro puolėjams“.
Klaipėdos dramos teatras
Klaipėdos dramos teatras / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Jame kultūros bendruomenės atstovai abejoja, kiek argumentuotos yra pastabos regioninei kultūrinei žiniasklaidai, kolegų iš sostinės pastaraisiais mėnesiais išsakomos vykstant diskusijai dėl skaidraus ir efektyvaus Spaudos, radijo  ir televizijos rėmimo fondo (SRTF) valdymo.

Anot kreipimąsi pasirašiusių kultūros veikėjų, kurių gretose yra filosofas ir eseistas dr. Leonidas Donskis, rašytojas, Klaipėdos universiteto docentas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Rolandas Rastauskas, rašytojas, Klaipėdos kultūros magistras, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas Gintaras Grajauskas, Klaipėdos kultūros ir meno tarybos pirmininkė Goda Giedraitytė  bei kiti, Lietuva nesanti tokia didelė, kad turėtų teisę telkti visas kultūros bei žiniasklaidos pajėgas centre, „ir apsimesti, kad iš jo nieko, išskyrus platųjį horizontą, nematyti“.

Kreipimąsi pasirašė ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas – džiazo muzikantas ir Klaipėdos kultūros magistras. „Ši situacija liudija neišvengiamą rašte minimų centro ir pakraščio konkurenciją ir yra dar viena proga priminti Vilniui ne  tik apie uostamiesčio uoliai vykdomas pareigas valstybės biudžetui, bet ir apie  Klaipėdos bei Klaipėdos regiono teises, tarp jų – ir į paramą aukštos kokybės kultūrinei žiniasklaidai“, – penktadienio spaudos konferencijoje sakė meras.

Vienas iš polemiką paskatinusių faktų – SRTF 2014 metų Kultūros ir šviečiamųjų projektų konkurso rezultatai, kuriuose keletą pozicijų numatė santykinai didelį finansavimą ne sostinės veikiančių įstaigų bei organizacijų parengtiems projektams.

Kultūrinės žiniasklaidos finansavimo, jos kokybės bei SRTF perspektyvų temos plėtojamos sostinės intelektualų pasirašytoje peticijoje, autorinėse publikacijose kultūrinėje spaudoje bei viešuose pasisakymuose: be kita ko, svarstoma, ar regioninė žiniasklaida esanti verta valstybės investicijų, keliami siūlymai perkelti priedermę  prisidėti prie jos finansavimo savivaldybėms.

Gindami Vakarų Lietuvos teisę į profesionalią kultūrinę žiniasklaidą, kreipimosi  autoriai jį adresavo Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos pirmininkei, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkei bei kultūros  ministrui ir šalies žiniasklaidai.

SRTF įkurtas 1996 m. vadovaujantis LR Visuomenės informavimo įstatymu. Per šią organizaciją valstybė remia kultūros ir šviečiamuosius projektus, paramą vienerių kalendorinių metų laikotarpiui suteikdama konkurso būdu.

Šiuo metu viešai diskutuojamos įstatymo pataisos, Seime įregistruotos šių metų pradžioje, siūlo reformuoti fondą keičiant jo teisinę formą iš viešosios įstaigos į biudžetinę įstaigą Kūrybingos žiniasklaidos rėmimo fondą, kuris būtų pavaldus LR Kultūros ministerijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius