-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Geležinkelio stotį išpuoš neįgalių vaikų keramikos darbai, kuriuos jie kurs su JAV gyvenančia keramike Sonata Kazimieraitiene

„Kelionės – svajonės“ – neįgalių vaikų socialinių įgūdžių ugdymo projektas, įgyvendinamas JAV gyvenančios keramikės Sonatos Kazimieraitienės bei verslo moterų klubo „Shenet“. Projekto metu vaikai kuria nedideles keramikines dalis, kurios jau rugpjūčio mėnesį bus sujungtos į vieną visumą ir puoš Vilniaus geležinkelio stotį.
Vilniaus geležinkelio stotis
Vilniaus geležinkelio stotis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Projekto pradžioje vaikučiai piešė įvairius piešinius, vėliau jie buvo atrinkti ir dabar, visą birželio mėnesį, vyksta specialūs užsiėmimai (trukmė nuo 2val. iki 3,5val.), kurių metu neįgalūs vaikai su keramikės Sonatos Kazimieraitienės pagalba lipdo įvairias mozaikos/pano detales. 

Ar vykdant paramą ir stengiantis integruoti neįgalius vaikus į visuomeninį gyvenimą suaugę ir išsilavinę žmonės gali kelti klausimą: „O kas man iš to?“. Pasirodo, kad gali

Liūdna tiesa

Didžiausias sunkumas, su kuriuo susidūrė projekto vykdytojai – rėmėjų paieška. Ar vykdant paramą ir stengiantis integruoti neįgalius vaikus į visuomeninį gyvenimą suaugę ir išsilavinę žmonės gali kelti klausimą: „O kas man iš to?“.

Pasirodo, kad gali. Projekto organizatoriai kreipėsi daugiau nei į 50 skirtingų įmonių, tačiau paramą gavo tik iš penkių: „Lietuvos geležinkelių“, UAB „Schuco Lietuva“, UAB „KG Constructions“ bei Vilniaus Dailės akademijos rektoriaus Audriaus KIimo.

Viena iš projekto organizatorių Jolanta Pilionė apie šį abejingumą atsiliepė taip: „Supratome, kad Lietuvoje stambūs verslininkai nemato poreikio remti socialinį projektą. Sunku buvo patikėti tuo, kad rasti įmonėje 5-6 tūkstančius litų yra labai sudėtinga. Tačiau manau, kad viskam yra savas laikas. Mūsų darbai parodys, kad Lietuvoje galima tai padaryti ir kad tai reikia daryti. Išliekamoji šio projekto vertė duos daugybę teigiamų ir gražių emocijų“.

Teigiama medalio pusė

Projekto tikslas – plėtoti  neįgalių vaikų galimybes, tobulinant jų socialines kompetencijas per  meno terapiją, socialinių įgūdžių ugdymą, meno pažinimo  ir kūrybiškumo bendraujant veiklas.

Projekto tikslas – plėtoti  neįgalių vaikų galimybes, tobulinant jų socialines kompetencijas per  meno terapiją, socialinių įgūdžių ugdymą, meno pažinimo  ir kūrybiškumo bendraujant veiklas

Viena iš „Shenet“ įkūrėjų teigė: „Mums buvo labai svarbu, kad vaikai išgyventų kuo daugiau gerų emocijų. Be galo gražu matyti, kaip vaikai ima molį, lipdo. Kūryba – didžiulė žmogaus jėga. Vaikas gali atsipalaiduoti, gali įjungti savo kūrybines galias, savo fizinį gebėjimą kurti ir paskui matyti, kaip gražu yra tai, ką jis sukūrė. Tai sukelia didžiulį pasitikėjimą  patiems vaikams, kad jie viską gali: gali puošti gyvenimą, patys gali atlikti tuos dalykus, nereikia išsilavinimo ir sudėtingų žinių. Mūsų darbas buvo skirtas tam, kad vaikams suteiktume kuo daugiau teigiamų emocijų, pasitikėjimo, dalyvavimo socialinėje veikloje. Nesvarbu, jog galvojame, kad aš vienas nieko negaliu – tu viską gali. Tavo viena maža dalelytė didžiuliame pano yra be galo svarbu, nes be jos – nebūtų visumos. Manau, kad tai didžiulis edukacinis ir socialinis mokymas, svarbus augančiai mūsų visuomenės daliai“.

Kodėl pasirinkta Vilniaus stotis?

Atvažiavusi į Vilnių, keramikė ieškojo gražios erdvės, kurioje galėtų įvykdyti jau apie dešimtmetį skirtingose šalyse vykdomą projektą. Svajonė – kelionė. Kelionė – keliavimas. Keliavimas – stotis.

„Tik įėjus į Vilniaus Geležinkelio stotį, prieš akis atsiveria didžiulė tuščia erdvė, ir mums pasirodė, kad ten labai tiktų būtent šie puikūs keramikos darbai. Manau, kad kiekvienam žmogui, vilniečiui ar miesto svečiui, yra labai svarbu, įėjus į  pastatą, matyti meno kūrinį. Tai pakiliai nuteikia. Liks prisiminimas kiekvienam keliaujančiam, kuris matys šį darbą, jis pagalvos apie  vaikus, kurie darė tą darbą, ir tai jam sukels geras emocijas. Pakalbėję su geležinkelio vadovais, gavome leidimą daryti numatytąjį darbą ir esame labai už tai dėkingi ir laimingi, kad šis prasmingas darbas liks dovana visam miestui ir miesto svečiams“, – teigė Jolanta Pilionė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius