Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – karalienės Elžbietos II gimtadienio šventė

Ketvirtadienio vakarą į Vilniuje esančią Jungtinės Karalystės ambasadą paminėti karalienės Ežbietos II gimtadienį rinkosi žinomi nevyriausybinių organizacijų ir verslo žmonės, Vyriausybės ir Seimo atstovai, visuomenės ir kultūros veikėjai. Tikrasis Karalienės gimtadienis yra balandžio 21 d., tačiau nuo seno monarcho gimtadienį Jungtinė Karalystė švenčia vasarą. Tai daroma prakiniais sumetimais, mat šaltas metų laikas nepatogus paradams ir kitoms atvirame ore vykstančioms ceremonijoms.
Princas Filipas su Elžbieta II
Princas Filipas su Elžbieta II / „Scanpix“ nuotr.

Šiemet Jos Didenybei sukako 84–eri.

Kaip ambasada jau skelbė seniau, šių metų gimtadienio tema – Jungtinės Karalystės regionai, tad vakaro metu svečiai turėjo progą pažinti Jungtinės Karalystės įvairovę, sužinoti daugiau apie Škotiją, Velsą, Šiaurės Airiją ir Angliją bei paragauti šių regijonų patiekalų ir tradicinių sūrių.
Indiška virtuvė padėjo atskleisti Britų salų daugiakultūriškumą. Svečiai vaišinosi škotišku viskiu, tradiciniu vasarišku agurkais ir mėtomis pagardintu britų gėrimu ,,Pimms’’.

Gimtadienį švenčia dukart

Tikrasis Karalienės gimtadienis yra balandžio 21 d., tačiau, kaip pranešė ambasada, nuo seno monarcho gimtadienį Jungtinė Karalystė švenčia vasarą, dažniausiai antrąjį arba trečiąjį birželio šeštadienį. Tai daroma prakiniais sumetimais, nes šaltas metų laikas nepatogus paradams ar kitoms atvirame ore vykstančioms ceremonijoms. Diplomatinėms atstovybėms leidžiama pasirinkti, kurią birželio dieną jos švenčia Karalienės gimtadienį.

Nuo 1748 m. monarcho gimtadienis pažymimas iškilminga Vėliavų pagerbimo ceremonija bei paradu. Ceremonijai prasidėjus, karalienė , lydima karališkosios kavalerijos, išvyksta iš Bekingemo rūmų ir Mall gatve važiuoja į Raitosios gvardijos būstinę. Karalienė asmeniškai priima garbės sargybos pasveikinimą, o po to apžiūri maždaug 500 gvardiečių rikiuotę.

Grįžusi į rūmus, Jos Didenybė kartu su šeimos nariais išeina į balkoną pasigrožėti Karališkųjų Oro pajėgų jos garbei atliekamu skrydžiu virš Londono centro.

Visą apie keturias valandas trunkančią ceremoniją tiesiogiai transliuoja Jungtinės Karalystės nacionalinė televizija BBC.

Savo tikrąjį gimtadienį Jos Didenybė karalienė Elžbieta II paprastai švenčia šeimos ir artimiausių draugų rate Windzoro pilyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius