-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Druskininkai mėnesiui taps Lietuvos teatro sostine – liepos 14 d. atidaromas tarptautinis teatro festivalis „Vasara 2013“

Seniausias tarptautinis balneologinis Lietuvos kurortas Druskininkai, beveik mėnesiui, taps vasaros Lietuvos teatro sostine. Šalia smagaus poilsio, kurorto svečiai ir miestelėnai turės ypatingą galimybę pamatyti daugiau kaip dvidešimt spektaklių ir tikrą garsių aktorių žvaigždyną.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad nuo liepos 14 iki rugpjūčio 11 dienos Druskininkuose vyks pirmasis tarptautinis teatro festivalis „Vasara 2013“. Festivalio prezidentu sutiko būti Maskvos Vachtangovo teatro meninis vadovas Rimas Tuminas. Jis net savotiškai padovanojo renginiui savo, kiekvienam teatralui žinomą, vardą. “Niekada nebuvau prezidentas. Kai pamačiau festivalio logotipą su savo pavarde, pagalvojau, kad tai dizaineriai juokauja. Paprašiau to nedaryti”, – pasakoja režisierius. Tačiau renginio organizatoriai jį įkalbėjo. „Tapau prezidentu ir turiu dabar savo vardo festivalį. Vasarą galima ir pajuokauti“, – sako maestro.

Kur dar, vienoje vietoje, pamatysi tiek teatro žvaigždžių – fatališką gražuolę iš daugybės filmų – Liudmilą Čiursiną, nepamirštamą princesę iš kino juostos „Paprastas stebuklas“ Evgeniją Simonovą, įvairių filmų ir serialų heroję Juliją Rutberg ir daugelį kitų.

Tačiau renginys žada būti įspūdingas. Kur dar, vienoje vietoje, pamatysi tiek teatro žvaigždžių – fatališką gražuolę iš daugybės filmų – Liudmilą Čiursiną, nepamirštamą princesę iš kino juostos „Paprastas stebuklas“ Evgeniją Simonovą, įvairių filmų ir serialų heroję Juliją Rutberg ir daugelį kitų.

„Visai Lietuvos teatro visuomenei festivalis bus išties įdomus. Man labai smalsu pamatyti visus spektaklius, net pati sau pavydžiu“, – sako konkursinės programos vertinimo komisijos narė aktorė Eglė Gabrėnaitė. Į Druskininkus atvyksta Lietuvos, Rusijos, Armėnijos, Moldovos, Izraelio ir Baltarusijos teatrai, net septyni iš jų – iš Maskvos: R.Tumino Vachtangovo teatras, “Sovremennik”, teatras “Na Maloj Bronnoj” ir kt.

Jau šį sekmadienį, liepos 14 d., Druskininkų vasaros amfiteatre įvyks „Vasaros 2013“ atidarymas. Specialų, festivaliui parengtą vaidinimą, skirtą „jaunimui iki 99 metų“, atliks vienintelis Lietuvoje improvizacijų teatras „Kitas Kampas:. Kaip tikina aktoriai, “mirtis žiūrovams garantuota – nuo juoko”. Jie žada iš kojų išversiantį energetinį kokteilį iš laisvės, humoro, spontaniškumo, rizikos ir kūrybos. Vaidinimas atliekamas lietuviškai su įvairiakalbiais intarpais, kad veiksmas būtų suprantamas ir kurorto svečiams iš užsienio. Kita vertus, “Kito Kampo” trupė tvirtina, kad jų kūrybinė kalba yra universali ir lengvai prieinama be vertimo.

Be teatro žmonių, atidaryme dalyvaus garbingi svečiai – Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, šalių, kurių teatrai atvyksta į Druskininkus, ambasados, kurortų savivaldybes. Prezidentui Tuminui bus įteiktas, pereinamas festivalio simbolis – teatro kėdė, šią originalią skulptūrą iš druskos sukūrė menininkas Tauras Česnulis. Iš tos pačios druskos pagamintas ne vienas “Vasara 2013„ prizas. Pagrindinius prizus sukūrė  garsus skulptorius-menininkas Antanas Balkė, menininkas Gintaras Žilys.

Dar viena, atidarymui paruošta staigmena – džiazo improvizacija Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikinių kūrinių tema. Ją atliks Dmitrijus Golovanovas.

Pirmadienį, liepos 15 d., prasidės festivalio programa. Dvi dienas iš eilės žiūrovai galės stebėtis ypatingais vieno aktoriaus spektakliais. Išeiti į sceną vienam ir išlaikyti viso vaidinimo metu žiūrovų dėmesį – tokiam rizikingam eksperimentui ryžtasi retas aktorius, kitaip sakant – reto talento meistras.

Žmogus-teatras Vsevolodas Čiubenka, Vologdos „Savo teatro“ įkūrėjas, suvaidins monospektaklį „Kysia“. Vaidinime jis įkūnys net 35 personažus iš rusų rašytojo Vladimiro Kunino ,to paties pavadinimo romano. O pagrindinis jų – šaunus gatvės katinas, keliaujantis į Ameriką, kur jam būtinai reikia surasti savo draugą Šurą. „Kysia“ labai vykęs kūrybinis darbas ir jaudinantis reginys. Spektaklio negalima žiūrėti be juoko ir ašarų. Daugelis sako, kad tokį vaidinimą norisi matyti dar ir dar. Argumentai už – daugiau kaip dešimties šalių tarptautinių festivalių pagrindiniai prizai.

Nemažai keliavo ir keliauja po pasaulį, nuo Europos iki Amerikos, gerai žinomas Lietuvoje liepos 16 d. festivalinis spektaklis “Meilužis„. Jį , pagal prancūzų rašytojos Margerit Duras, sukūrė Lietuvos Nacionalinio akademinio dramos teatro aktorė Birutė Mar. Šis darbas vadinamas aktorės vizitine kortele. Jis labai stiprus energetiškai, jaudinantis, aštrus. Priimti jį abejingai neįmanoma. 

Spektakliai „Kysia“, „Meilužis“ ir dar vienas, kitas dalyvauja festivalyje svečių teisėmis. Liepos 23 d. prasidės konkursinė programa. Jos tema – „Klasika ir XXI amžius“.

Studijuokite „Vasaros 2013“ afišą  www.teatrasvasara.lt ir apsispręskite, nes spektakliai bus rodomi tik vieną kartą.    

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius