Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandiška „Teatriuko“ pamoka: vietoj vienos brangios geriau trylika mažų Kalėdų dovanėlių!

Tryliktus veiklos metus skaičiuojantis nepriklausomas trijų aktorių kolektyvas „Teatriukas“ švenčių proga mažiesiems žiūrovams premjera papasakos apie trylika Kalėdų senelių, kurie iki šiol lanko vaikus Islandijoje. „Teatriuko“ šeima – aktoriai Dalia Mikoliūnaitė ir Žilvinas Ramanauskas – stebėdami bėgiojančią dvejų metų dukrelę Salomėją ir laukdami antrosios atžalos atėjimo į pasaulį, tikina norį vaidinti tik vaikams, kuriems šiomis dienomis labiausiai trūksta meilės ir dėmesio.
„Teatriuko“ aktoriai Dalia Mikoliūnaitė ir Žilvinas Ramanauskas su dukrele
„Teatriuko“ aktoriai Dalia Mikoliūnaitė ir Žilvinas Ramanauskas su dukrele / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią vasarą „Teatriuko“ aktoriai  D.Mikoliūnaitė, Ž.Ramanauskas ir A.Varnas idėjų kalėdiniam spektakliui ieškojo Islandijoje – išgirdę, kad islandų vaikai per Adventą sulaukia trylikos Kalėdų senelių apsilankymo, menininkai nusprendė spektakliu tai papasakoti Lietuvos žiūrovams.

„Senais laikais islandų Kalėdų seneliai buvo baisūs troliai, kurie gyveno kalnuose, o prieš šventes ateidavo pas žmones ir juos gąsdindavo, vogdavo maistą ir kitaip trukdydavo ruoštis Kalėdoms. Jie buvo sugalvoti, kad vaikams būtų paprasčiau paaiškinti įvairius reiškinius, – pasakojo „Teatriuko“ vadovė. – Dabar šie Kalėdų seneliai, trylika dienų iki ir po Kalėdų, kasdien neša Islandijos vaikams dovanėles. Vaikai, atėję į darželį ar mokyklą, kiekvieną dieną dalijasi įspūdžiais, kuris trolis ką atnešė. Lietuvių vaikai gali pavydėti islandams, nes jie gauna ne vieną, o daug dovanų kasmet!“

Bendraudama su vietiniais Islandijos gyventojais, kūrėjais, menininkais bei keliaudama po šią šalį, „Teatriuko“ komanda surinko autentiškos medžiagos ir rekvizito, kurį parsivežė į Lietuvą. Iš surinktų faktų, poetė Ramutė Skučaitė parašė pjesę, pagal kurią trys aktoriai spektaklyje įkūnys trylika personažų.

"Teatriuko" archyvo nuotr./Teatriuko kelionės Islandijoje akimirka
"Teatriuko" archyvo nuotr./„Teatriuko“ kelionės Islandijoje akimirka

„Islandai vaikams skiria daugiau dėmesio ir meilės – juk vien trylika Kalėdų senelių reikalauja tėvų fantazijos ir išmonės, nes vaikai gauna nedideles, simbolines dovanėles, kurios juos džiugina labiau nei viena didelė ir brangi dovana, – mintimis dalijosi Ž.Ramanauskas. – Kaip dainavo Andrius Mamontovas, „niekada mums meilės nebus per daug“. Taigi manau, kad šiais laikais vaikams labiausiai trūksta tėvų dėmesio. Tik dėl laiko stokos tėvai perka dideles dovanas, nes taip – paprasčiau, nei apgalvoti smulkmenas. Kai diskutuojame, koks turėtų būti Kalėdų senelis, sakau, kad svarbiausia, jog jis mylėtų vaikus – daugiau juk nieko nereikia!“

„Teatriuko“ nariai nesikeičia jau trylika metų, kaip nesikeičia ir jų pradinė idėja – nors aktoriai prisipažįsta, kad norėtų plėstis, vaidinti didesnėse scenose su kokybiškesniu apšvietimu ir muzika, tačiau kol kas geresnio sprendimo nerandame – gal esame per dideli individualistai, įpratę sprendimus daryti patys?

Pas mus yra „vieno langelio principas“. Paskambini Dalytei ir kalbi tiek su aktore, tiek su direktore, o aš esu ir meno vadovas, ir aktorius, ir vairuotojas, – šypsojosi Ž.Ramanauskas, didžiuodamasis, kad tiek metų pavyko išlikti. – „Teatriukas“ yra mūsų gyvenimo būdas.

"Teatriuko" archyvo nuotr./Teatriuko kelionės Islandijoje akimirka
"Teatriuko" archyvo nuotr./„Teatriuko“ kelionės Islandijoje akimirka

Laukiant antrojo šeimos pagausėjimo, kalėdiniame spektaklyje D.Mikoliūnaitę pakeis aktorė Rasa Kulytė. O „Teatriuko“ vadovė kartu su mažąja Salomėja stebės spektaklį, sėdėdama tarp žiūrovų.

„Salomėja žiūri spektaklius nejudėdama – matyt solidarizuojasi su tėvais ir nenori trukdyti. Iki dukters gimimo buvo minčių kurti spektaklius ir suaugusiems, bet dabar norisi vaidinti tik vaikams“, – tikino Ž.Ramanauskas.

„Kurdami ir vaidindami vaikams, stengiamės skatinti kūrybišką jų požiūrį į aplinką, reiškinius, santykius. Juk šventę galima susikurti iš labai paprastų dalykų, o didžiausias džiaugsmas ir brangiausia dovana – bendra kūryba kartu su mylimais žmonėmis“, – vyrui pritarė ir D.Mikoliūnaitė.

Vilniaus kino teatro „Pasaka“ didžiojoje salėje mažieji žiūrovai laukiami gruodžio 18 dieną 15 val., kur „Teatriukas“ parodys savo kalėdinę premjerą „Trylika Senelių iš ledo šalies“. O gruodžio 26 d. 15 val. žiūrovai kviečiami į šventinį koncertą visai šeimai.

"Teatriuko" archyvo nuotr./Teatriuko kelionės Islandijoje akimirka
"Teatriuko" archyvo nuotr./„Teatriuko“ kelionės Islandijoje akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius