Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasakiška Naujųjų metų pradžia Šokio teatre

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatras Naujuosius metus pasitinka premjeriniu spektakliu „Miško pasaka“, kuris šventiškai nusiteikusiems žiūrovams bus pristatytas gruodžio 30 ir 31 dienomis. Šokio spektaklio choreografijoje susipina jaunųjų kūrėjų bei brandūs jau laiko patikrinti klasikinio baleto kūriniai.
Šokio teatras
Šokio teatras / Šokio teatro nuotr.
Temos: 1 Teatras

Kiekvieną jauną širdį traukia didelis ir dar nepažintas pasaulis. Smalsumas, noras atrasti, suprasti ir įprasminti save skatina judėti pirmyn, kelti sparnus naujų patirčių link. Spektaklio pagrindinis veikėjas yra jaunas dar augantis žmogus. Jis išeina ieškoti savos laimės bei atsakymų į nerimą keliančius klausimus. Ir štai gyvenimo klajonėse kelias apsisuka tarsi ratu – anuomet palikęs namus, jis netikėtai grįžta atgal. Būtent čia, namuose, jis atranda tai, ko taip ilgai ir toli ieškojo – meilę, kaip didžiausią gyvenimo vertybę.

Gyvenimo tiesos yra perteikiamos gražiomis metaforomis, kurias sustiprina išraiškinga choreografija, muzika, videoprojekcijos ir kerintys kostiumai.

„Man, kaip režisierei, didžiausia užduotis ir atsakomybė – spektaklio prasmę  atskleisti ne banaliai. „Miško pasakoje“ gyvenimo tiesos yra perteikiamos gražiomis metaforomis, kurias sustiprina išraiškinga choreografija, muzika, videoprojekcijos ir kerintys kostiumai. Žiūrovo širdį norime pasiekti, pasitelkdami stebuklinių pasakų motyvus. Juk bent dalelė stebuklo yra kiekvieno mūsų gyvenime. Kaip kiekvienam kūrėjui, man norisi įtraukti žiūrovą kuo giliau į emocinį verpetą, kad po spektaklio jis jaustųsi tarsi iš naujo prisikėlęs, – mintimis ir emocijomis dalijasi spektaklio režisierė ir idėjos autorė Inga Kibildienė. – Užsibrėžtų tikslų nuoširdžiai siekė visa kūrybinė komanda. Puiku, kai būrys patyrusių ir kūrybingų asmenybių dirba išvien dėl bendro tikslo. Spektaklio idėją kiekvienas nešiojo ir brandino savo širdyje – su didžiule meile ir begaline atsakomybe. Turiu savo viziją, bet kai kolegos – įvairių sričių žinovai – ją interpretuoja, bendras darbas įgauna daug daugiau spalvų, išryškėja idėjos grožis. Aš be galo žaviuosi šio spektaklio kūrybos procesu,  jausdama, kad vienas kitą supratome ir ėjome tuo pačiu keliu.“

Spektaklio choreografijos kūrimo procese pirmą kartą dalyvavo ir vyresniųjų klasių baleto skyriaus mokiniai. Jiems buvo patikėta sukurti šokių kompozicijas savo atliekamiems vaidmenims.

„Jauna siela kūryboje yra trapi ir atvira, bet kartu ir labai drąsi. Jei šokėjas turi stiprų kūrybinį užtaisą, vaidinamą personažą jam norisi išreikšti ne kažkieno kito, o savo paties sukurta choreografija. Įvairias situacijas, muzikos sąskambius kiekvienas išgyvename skirtingai. Tie potyriai šokėjo vaizduotėje išjudina individualius impulsus, kurie virsta judesiais,  o jų visuma susilieja į šokį. Būtų nusikaltimas nepasitikėti šiomis jaunomis kūrybiškomis sielomis, nes stipriausias potencialas, didžiausia kūrybinė energija jose slypi būtent dabar“, – patirtimi dalijasi choreografas, kompozicijos ir improvizacijos mokytojas V. Brazdylis.

Kurdami tokius spektaklius kaip „Miško pasaka”, jaunieji artistai yra ne šiaip mokiniai. Jie tampa bendraautoriais, partneriais ne tik draugams, bet ir autoritetams – mokytojams, kurie juos  užaugino ir lydėjo iki šios žavingos premjerinės akimirkos.

„Klasikinis baletas irgi suteikia erdvės interpretacijai, nors jis kiek skiriasi nuo modernaus šokio. Klasikinis baletas stipriai orientuotas į estetiką, jis nekelia užduoties atrasti naujus judesius. Klasikinis baletas siekia harmoningai sujungti tai, kas per daug metų sukaupta baleto istorijoje, pasitelkiant baleto artistų patirtį. Čia yra neaprėpiama galybė plastikos ir trapumo, ekspresyvumo ir polėkio. Džiaugiuosi patikėta užduotimi sukurti savam vaidmeniui choreografiją, į kurią turėjau sudėti ne vien šokio, bet ir gyvenimišką patirtį“, – išgyvenimais dalijasi abiturientė Vasara Visockaitė, „Miško pasakoje” kurianti mamos vaidmenį.

„Miško pasaka” – tai daugialypis kūrinys. Spektaklyje klasika puikiai dera su moderniu scenografiniu minimalizmu ir pasakiško grožio personažais. Scenoje turi šokti ne tik šokėjas, bet išvien ir jo kostiumas. Sukurti gražų, patvarų ir  patogų rūbą spektakliui – nelengva užduotis. Savitą braižą turinti rūbų dizainerė Vida Leonavičiūtė-Insodienė puikiai suderino drabužį su judesiu ir muzikos garsais. Spektaklyje tikrai bus neįprasti baleto kostiumai, jie – mistiški, puošnūs, o svarbiausia – gyvi!

Premjerinis baletas „Miško pasaka‘‘ – spalvingas, gyvybingas ir išraiškingas,  gilus savo kuriamomis prasmėmis. Tai pozityvumą, grožį ir optimizmą  iškeliantis kūrinys.  Šviesi tiek pagrindinė  kūrinio mintis, tiek ir jauni atlikėjai, visa sava esybe išgyvenantys pasaką savose širdyse.

“Miško pasaka”  M. K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatre apgaubs žiūrovus grožiu ir gerumu  gruodžio 30 ir 31 dienomis 19 val.

Kviečiame Naujuosius metus pasitikti drauge su šokio pasaka!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius