-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiemet „Sirenų“ festivalyje išvysime taisyklėms nepaklūstantį teatrą

Paskutinėmis rugsėjo dienomis ir pirmąją spalio savaitę svarbiausiose sostinės scenose vėl šurmuliuos tarptautinis Vilniaus teatro festivalis „Sirenos“. Jau 8-ąjį kartą vyksiančio renginio organizatoriai žada, kad šiemet, kaip ir pernykščiame festivalyje, sostinės publikai bus pristatyta ne tokia plati kaip įprasta, bet itin aukštos kokybės užsienio programa, atspindinti naujausias Europos teatro tendencijas ir inovatyviausius pastarųjų metų meninius ieškojimus.
Italų trupė „Muta Imago“. Akimirka iš spektaklio „Displace #1. La rabbia rossa“ („Raudonasis įtūžis“).
Italų trupė „Muta Imago“. Akimirka iš spektaklio „Displace #1. La rabbia rossa“ („Raudonasis įtūžis“). / Luigi Angelucci nuotr.

Šiemetinė užsienio spektaklių programa – net radikalesnė nei pernai, balansuojanti tarp trijų šiuolaikinio Europos teatro maršrutų: performanso, audiovizualinių menų patirtimi grįsto sceninio vyksmo ir tradicinės dramos.

Ryškiausia – „Kaligulos“ žvaigždė

Pastarajai krypčiai atstovaus ir neabejotinai ryškiausia šiemetinių „Sirenų“ žvaigžde taps nemažo atgarsio ne tik Rusijoje, bet ir teatro festivaliuose Europoje sulaukęs Maskvos Nacijų teatro spektaklis „Kaligula“. Spektaklį pagal prancūzų rašytojo egzistencialisto Alberto Camus pjesę režisavo šiuolaikinės lietuvių teatro režisūros „krikštatėvis“ Eimuntas Nekrošius.

Rusų kino ir teatro garsenybė, pagrindinį tirono Kaligulos vaidmenį spektaklyje sukūręs, Jevgenijus Mironovas žadėjo, jog E.Nekrošiaus „Kaligulos“ interpretacija visų pirma nustebins universalumu. „Čia daug kalbama apie įvairius dalykus. Ne tik apie valdžią, bet pirmiausia apie asmenybę, žmogų, jo sąžinę, siekį pakeisti pasaulį. Apie bandymą eiti iki galo pačiam. Nepaisant to, ką šis personažas daro, Kaligula – lieka sąžiningas iki pat pabaigos“, – kalbėjo J. Mironovas.

Mariaus Nekroaiaus nuotr./Eimunto Nekroaiaus režisuotas spektaklis Kaligula
Mariaus Nekrošiaus nuotr./Eimunto Nekrošiaus režisuotas spektaklis „Kaligula“

Intrigų netrūks

Ypatingo dėmesio turėtų sulaukti ir bene garsiausios pasaulyje performanso atlikėjų grupės Gob Squad pasirodymas „Super night shot“, vyksiantis ir scenoje, ir gatvėje, ir net keturiuose TV ekranuose. Daugiau nei 15 metų performansus, hepeningus ir instaliacijas kuriantys britų ir vokiečių menininkai meninio „stebuklo“ ieško banaliose kasdienybės situacijose. Šįsyk pasitelkdami vaizdo kameras, keisčiausius personažus ir neaprėpiamą vaizduotę, menininkai šturmuos Vilniaus gatves.

Ne mažiau intriguojantis ir italų kūrėjų trupės „Muta Imago“ spektaklis „Displace #1. La rabbia rossa“ („Raudonasis įtūžis“), nagrinėjantis imigrantų, karo belaisvių, disidentų patirtį, vakarų civilizacijos kelionę į susinaikinimą. „La rabbia rossa“ – tarsi tautos istorija, matoma vieno žmogaus akimis. Pasaulinė spektaklio premjera įvyko prestižiniame festivalyje Roma Europa Festival, o „Sirenų“ publika italų pasirodymą išvys viena pirmųjų.

Dėmesys naujajai lietuvių teatro minčiai

Vilniečiams ir sostinės svečiams bus pristatyta gausi novatoriškiausių pastarojo sezono Lietuvos teatrų pastatymų panorama. Festivalio renginiuose apsilankysiantys žiūrovai išvys naujausius Vido Bareikio, Artūro Areimos, Aido Giniočio, Agniaus Jankevičiaus ir Kristiano Smedso pastatymus. O svarbiausiu lietuviškos „Sirenų“ programos akcentu taps geriausiu pernykščio sezono pastatymu pripažintas Oskaro Koršunovo spektaklis „Dugne“ ir naujausia lietuvių režisūros meistro premjera – spektaklis „Miranda“, sukurtas pagal W.Shakespeare‘o dramą „Audra“.

Parengta pagal „Sirenų“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius