Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

​​​​​​​Čiobiškis: įspūdingo liemens ąžuolas, istorinis keltas ir kilometrai pėsčiomis

Praėjus Budelių kaimą, sukant į kairę iš tolo šviečia moliūgai. Jie tokie dideli, kad norisi sustoti. Kiek toliau medžiai ir krūmai sudėlioję Lietuvos vėliavą. Kitoje pusėje žaliuoja ūkininkų laukai. O spardant lapus pasigirsta keistas garsas: lyg šnarėtų popierius. Bet kai nuo piliakalnio atsiveria upių karalienė Neris, nesinori kalbėti. Tai – vaizdas vaizde, tai – akimirka akimirkoje. Medžiai jau baigia skaičiuoti rudenį. Dar diena kita kita, ir ąžuolai, klevai, drebulės, beržai pasiruoš žiemai.
Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų
Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų / Čiobiškio žygio organizatorių nuotr.

„Ar kas nors Čiobiškiui sugrąžino Magdeburgo teises? Tiek žmonių čia buvo greičiausiai tik tada“, – šeštadienį juokavo vietos gyventojai.

Nedidelį Širvintų rajono kaimą savaitgalį atrado aktyvaus laisvalaikio mėgėjai, susirinkę į jau paskutinį 2018 metais „TrenkTuro“ organizuotą pėsčiųjų žygį. Čiobiškio apylinkėse pirmą kartą čia vykusiu žygiu oficialiai užbaigtas šių metų sezonas.

Startas paskelbtas istoriniame Čiobiškio dvare, o žygeivius priėmė naujoji jo šeimininkė. Nors dvaras dar tik budinamas naujam gyvenimui, tačiau sienos mena ir skirtingus laikmečius, ir istorines asmenybes.

Čiobiškio žygio organizatorių nuotr./Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų
Čiobiškio žygio organizatorių nuotr./Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų

XVIII amžiuje jį valdė Švikovskiai, vėliau, iki pat XX amžiaus pradžios, Čiobiškio dvaras priklausė Pilsudskiams. Manoma, kad šių rūmų autorius – lietuvių klasicizmo pradininkas Laurynas Stuoka-Gucevičius. Tarpukariu dvare įsteigta vaikų prieglauda, o po Antrojo pasaulinio karo – mokykla-internatas.

Daugiau nei 2 tūkstančiai žygeivių, pasirinkę 15 arba 22 kilometrų trasas, ne tik nužingsniavo pasirinktus kilometrus, tačiau ir aplankė žinomas krašto vietas – Janionių bei Budelių piliakalnius, įspūdingą 500 metų skaičiuojantį Čiobiškio ąžuolą, kurio „liemuo“ – 5,64 metrų apimties.

Einantieji ilgesnį atstumą išbandė ir paskutinį Lietuvoje likusį keltą, veikiantį be jokio variklio, jis – tiesiog nešamas srovės.

Čiobiškio žygio organizatorių nuotr./Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų
Čiobiškio žygio organizatorių nuotr./Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų

„Ar čia savivaldybės keltas?“ – klausiame keltininko, kurio profesija rodosi tokia romantiška, ir kurioje tiek daug gamtos ir upės srovės.

„Mano“, – šypteli vyras, ir mosteli ranka link informacinės lentelės, kurioje – visa kelto istorija. Beje, šeštadienį keltas, vietinių vadinamas tiesiog „Čiobiškio keltuku“, perkėlė rekordinį kiekį žmonių – paprastai juo keliasi vos vienas kitas.

Pėsčiųjų žygyje dalyvavo ir „Lietuvos ryto“ televizijos direktorius Linas Ryškus su žmona Edita ir dukra Marija. Prieš trejus metus Čiobiškyje sodybą įsigijęs L.Ryškus prisipažino, kad apylinkės tapo atradimu ir jam.

Čiobiškio žygio organizatorių nuotr./Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų
Čiobiškio žygio organizatorių nuotr./Žygyje netrūko aktyvaus laisvalaikio mėgėjų

„Paradoksalu, jog gamta ir ramybe čia mėgaujamės jau trečius metus, tačiau „TrenkTurui“ reikėjo suorganizuoti tūkstantinį žygį, kad pagaliau prisiruoštume pasivaikščioti po Čiobiškio miškus ir apylinkes“, – sakė L.Ryškus.

Kaip ir įprastai, žygio dalyviai varžėsi komandomis. „Hiatus“ komandinėje rungtyje daugiausiai kilometrų bendrai nuėjo ir pirmą vietą tradiciškai laimėjo absoliutūs žygių fanai ir rekordininkai „Gjensidige“ komanda, kurioje žygiavo ne tik darbuotojai, bet ir jų šeimų nariai.

Antroji vieta atiteko draugų komandai „Škiudiškės“, trečioji – pačios „Hiatus“ įmonės darbuotojų kolektyvui.

Nors oficialiai dar nėra paskelbta apie kitų metų žygius, tačiau 2019 metų sezonas taip pat prasidės naujove: nauju žygiu žiemą.

Populiariausi „TrenkTuro“ organizuojami žygiai – „Pėsčiomis pajūriu“, „Nemuno kilpomis“ ir „Karjerų žygis“, sutraukiantys tūkstančius aktyvaus laisvalaikio mėgėjų ne tik iš Lietuvos, tačiau ir iš kaimyninių valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius