Dabar populiaru
Publikuota: 2014 lapkričio 6d. 15:37

Iš kur idėjų semiasi kulinarijos tinklaraščių autoriai?

Vištiena su rabarbarais
Recepto autorės nuotr. / Makaronų keksas

Norint tapti žinomu kulinarijos ekspertu nebūtina baigti specialių mokslų ar dirbti žymaus restorano virtuvės šefu. Užtenka turėti begalinį pomėgį maisto ruoštai, o ypač norą savo patirtimi pasidalinti su kitais. Tūkstančius lankytojų į savo kulinarijos tinklaraščius prisiviliojantys maisto ruošimo mėgėjai šiandien susilaukia tokio pat dėmesio, kaip ir pripažintų virtuvės ekspertų komentarai. Kaip ir kur gimsta idėjos jų receptams?

Tinklaraščio laimėsskonis.lt autorė Alesia Mačiulis šypsodamasi pasakoja, kad kurti savo kulinarijos tinklaraštį ją paskatino jos sutuoktinis Romualdas Mačiulis.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Alesia  Mačiulis
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Alesia Mačiulis

„Vyras nusprendė man padovanoti šį tinklaraštį, kadangi maisto ruoša – vienas didžiausių mano pomėgių. Gaminu visą savo gyvenimą, kiekvieną dieną“, – teigia A.Mačiulis

Tinklaraštininkės teigimu, idėjų receptams ji semiasi iš aplinkos: „Skaitau kulinarijos knygas, žiūriu laidas. Tačiau turėdama receptą visuomet improvizuoju. Niekada aklai neseku, kiek ir ko dėti. Tiesiog išgirsti gerą idėją, o vėliau mėgini ją įgyvendinti savu būdu.“

Tiesa, gamindama desertus, moteris prisipažįsta eksperimentuojanti rečiau: „Čia jau reikia tiksliai žinoti, kiek gramų ir kada dėti. Dėl to mažiau mėgstu saldumynus, o visa kita – be problemų.“

Pasaulio virtuvės atgarsiai

Gausybę receptų A.Mačiulis teigia parsivežusį iš kelionių po užsienio šalis. „Visuomet, kai tik esu svetimoje šalyje, stengiuosi paragauti kuo daugiau vietos patiekalų.

Tiesiog išgirsti gerą idėją, o vėliau mėgini ją įgyvendinti savu būdu

Jeigu koks patiekalas palieka didžiulį įspūdį, kalbuosi su restorano šefu, prašau, kad pasidalintų savo gaminimo subtilybėmis“ – pasakoja receptų autorė.

Paklausta, kokią pasaulio virtuvę mėgsta ji ir jos vyras, tinklaraštininkė atsako, jog itališką ir prancūzišką.

„Jeigu renkamės restoraną, pirmenybę teikiame italų ir prancūzų kultūroms. Tačiau vyras vis klausia: „Kodėl mes einame į restoraną, jeigu namie žymiai skaniau“, – linksmai atvirauja moteris. – Tačiau aš juk irgi nenoriu visą laiką tupėti namie.“

Receptai – autentiška kūryba

Vien tik eksperimentais virtuvėje užsiimanti tinklaraščio kumucia.com autorė Renata Šniolienė teigia, jog receptus kuria pasitelkdama vien tik savo vaizduotę: „Niekada negaminu pagal kažkieno receptus. Tai yra tik mano pačios kūryba, arba iš močiutės perimtos maisto gaminimo paslaptys.“

Daugiau nei metus virtuvių šeimininkėms ir šeimininkams kurianti receptus kulinarė teigia Facebook paskiroje turinti beveik 5000 pasekėjų. Kaip jai tai pavyksta?

Matau produktus ir bandau mintyse dėlioti jų derinius

„Stengiuosi nežiūrėti laidų ir neskaityti knygų, nes kitaip sugestų vaizduotė.

Matau produktus ir bandau mintyse dėlioti jų derinius. Iš pradžių nedideliais kiekiais, ir jeigu pavyksta, tuomet gaminu daugiau“, – apie kūrybines paieškas pasakoja R.Šniolienė.

Egzotika neprigijo

Moteris prasitaria nemėgstanti eksperimentuoti su labai egzotiškais produktais, kurių sunku įsigyti Lietuvoje.

„Esu dirbusi kruiziniuose laivuose, buvusi egzotiškuose kraštuose, ragavusi įvairių ir vaisių, ir daržovių. Tačiau niekada to nemėginčiau pakartoti Lietuvoje dėl vienos paprastos priežasties – tie produktai dažniausiai būna neprinokę arba praradę savo kokybę“, – teigia tinklaraštininkė.

Tačiau norint gaminti skaniai ir išradingai – egzotika nebūtina. R.Šniolienės pateiktas naujoviškas agurkų konservavimo būdas per dieną susilaukė daugiau kaip 11 000 skaitytojų susidomėjimo.

„Šį receptą sužinojau iš savo pažįstamos ukrainietės, kurios mama tokiu būdu agurkus ruošia jau daugybę metų. Tačiau mums tai buvo didelė naujovė. Vis dar gaunu daug atsiliepimų apie šį receptą“, – įspūdžiais dalijasi autorė. Receptą galite pamatyti čia.

Lapkričio 6 – 8 d. Litexpo parodų rūmuose organizuojamoje Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF vyks šeimos saldėsių popietė, tinklaraštininkų konkursai. Maisto gamybos tema pakalbinti bus galima tinklaraštininkes A.Mačiulis ir R.Šniolienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Priekabiavimu apkaltintas Šakių meras Edgaras Pilypaitis: esu šantažuojamas ir terorizuojamas

Gazas

Vilniaus planuose – naujas tunelis, sujungsiantis Konstitucijos pr. ir Rinktinės g.

Gazas

Lietuvos kariuomenės sunkvežimis „Unimog“: bekele važiuoja ir neaimanuoja

15min recenzija Kultūra

Istorijos ir ateities pamokos 31-ajame „Vilnius Jazz“

Ginčas dėl „Žalgirio“: pavojus ar tiesiog geras sprigtas?

Aktualu

Prekyba žmonėmis besivertusiai grupuotei – teismo verdiktas: nuteisti ir du broliai

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine: kaip meksikiečiai linksminasi kapinėse

24sek

„Ryto“ naujokas iš arti: nenuginčijamų stiprybių ir žalingų įpročių intriga

Kultūra

Kultūros ministerija kaltinama dariusi spaudimą savivaldybėms dėl algų kėlimo

Vardai

Į Lietuvą grįžusi Jūratė Bitinaitė pristatė nėštumo metu rašytą knygą: „Dukra man suteikė sparnus“

Sportas

Nerijus Kesminas: „Sveikinimai – misija įvykdyta, lietuviškas futbolas mirė“

Vardai

Vilniuje slapta susituokė „Eurovizijos“ dalyvė Catrinah: „Daugelis draugų liko mūsų nesupratę“

Vardai

Karolina Meschino pasidarė tatuiruotę ant veido – išsitatuiravo širdį

Vardai

Grupės „Golden Parazyth“ gerbėjams – ypatinga dovana: surengė išankstinę albumo perklausą

Maistas

Paprasčiau, nei atrodo: ryškaus skonio ir spalvos figų želė saldainiai

24sek

„Bleacher Report“ NBA 100-ukas: pagyrė J.Valančiūną, bet D.Sabonio net neįtraukė

Vardai

Po 2 metų į Lietuvą grįžusi Evelina Young – apie santykius su vyru ir išsiilgtus gruzdintus koldūnus

Gazas

Automobilių slalome Plungėje – netikėta dviejų sesių dvikova

Sportas

„Skrieja kamuolys“: stadionas, Lietuvos rinktinė ir vokiško futbolo bėdos

Gyvenimas

Interneto duomenų analitikas atskleidžia: „Negalima pasitikėti jokiomis apklausomis apie mūsų seksualinį gyvenimą“

Naujienos

Trys parduotuvės Naujojoje Ūtoje: istorija ne apie konkurenciją

Aktualu

L.Baltrūnas „švenčia“ bylos metines: „Liemenė grąžinta, apykojė nuimta, bet žmonos namas areštuotas“

Aktualu

Priekabiavimu apkaltintas Šakių meras Edgaras Pilypaitis: esu šantažuojamas ir terorizuojamas

Verslas

R.Abramovičius Niujorke suplanavo grandiozines statybas – buvusiai žmonai įrengs rūmus

Ginčas dėl „Žalgirio“: pavojus ar tiesiog geras sprigtas?

Gazas

Lietuvos kariuomenės sunkvežimis „Unimog“: bekele važiuoja ir neaimanuoja

15min recenzija Kultūra

Istorijos ir ateities pamokos 31-ajame „Vilnius Jazz“

Gyvenimas

Kaip pritraukti prie savęs žmones: specialiųjų agentų patarimai

Vardai

Į Lietuvą grįžusi Jūratė Bitinaitė pristatė nėštumo metu rašytą knygą: „Dukra man suteikė sparnus“

Pasaulis kišenėje

Aplink pasaulį su kuprine: kaip meksikiečiai linksminasi kapinėse

24sek

„Ryto“ naujokas iš arti: nenuginčijamų stiprybių ir žalingų įpročių intriga

Kultūra

Kultūros ministerija kaltinama dariusi spaudimą savivaldybėms dėl algų kėlimo

Vardai

Karolina Meschino pasidarė tatuiruotę ant veido – išsitatuiravo širdį

Sportas

Nerijus Kesminas: „Sveikinimai – misija įvykdyta, lietuviškas futbolas mirė“

Vardai

Vilniuje slapta susituokė „Eurovizijos“ dalyvė Catrinah: „Daugelis draugų liko mūsų nesupratę“

Vardai

Grupės „Golden Parazyth“ gerbėjams – ypatinga dovana: surengė išankstinę albumo perklausą

Maistas

Paprasčiau, nei atrodo: ryškaus skonio ir spalvos figų želė saldainiai

Gazas

Ralio kroso dievai šypsojosi Lietuvos lenktynininkams

Aktualu

Prekyba žmonėmis besivertusiai grupuotei – teismo verdiktas: nuteisti ir du broliai

Vardai

Po 2 metų į Lietuvą grįžusi Evelina Young – apie santykius su vyru ir išsiilgtus gruzdintus koldūnus

Daugiau vandens

Gera keliauti kartu

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Video

01:02
01:11
35:31

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Parašykite atsiliepimą apie 15min