Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš kur idėjų semiasi kulinarijos tinklaraščių autoriai?

Norint tapti žinomu kulinarijos ekspertu nebūtina baigti specialių mokslų ar dirbti žymaus restorano virtuvės šefu. Užtenka turėti begalinį pomėgį maisto ruoštai, o ypač norą savo patirtimi pasidalinti su kitais. Tūkstančius lankytojų į savo kulinarijos tinklaraščius prisiviliojantys maisto ruošimo mėgėjai šiandien susilaukia tokio pat dėmesio, kaip ir pripažintų virtuvės ekspertų komentarai. Kaip ir kur gimsta idėjos jų receptams?
Vištiena su rabarbarais
Makaronų keksas / Recepto autorės nuotr.

Tinklaraščio laimėsskonis.lt autorė Alesia Mačiulis šypsodamasi pasakoja, kad kurti savo kulinarijos tinklaraštį ją paskatino jos sutuoktinis Romualdas Mačiulis.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Alesia  Mačiulis
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Alesia Mačiulis

„Vyras nusprendė man padovanoti šį tinklaraštį, kadangi maisto ruoša – vienas didžiausių mano pomėgių. Gaminu visą savo gyvenimą, kiekvieną dieną“, – teigia A.Mačiulis

Tinklaraštininkės teigimu, idėjų receptams ji semiasi iš aplinkos: „Skaitau kulinarijos knygas, žiūriu laidas. Tačiau turėdama receptą visuomet improvizuoju. Niekada aklai neseku, kiek ir ko dėti. Tiesiog išgirsti gerą idėją, o vėliau mėgini ją įgyvendinti savu būdu.“

Tiesa, gamindama desertus, moteris prisipažįsta eksperimentuojanti rečiau: „Čia jau reikia tiksliai žinoti, kiek gramų ir kada dėti. Dėl to mažiau mėgstu saldumynus, o visa kita – be problemų.“

Pasaulio virtuvės atgarsiai

Gausybę receptų A.Mačiulis teigia parsivežusį iš kelionių po užsienio šalis. „Visuomet, kai tik esu svetimoje šalyje, stengiuosi paragauti kuo daugiau vietos patiekalų.

Tiesiog išgirsti gerą idėją, o vėliau mėgini ją įgyvendinti savu būdu

Jeigu koks patiekalas palieka didžiulį įspūdį, kalbuosi su restorano šefu, prašau, kad pasidalintų savo gaminimo subtilybėmis“ – pasakoja receptų autorė.

Paklausta, kokią pasaulio virtuvę mėgsta ji ir jos vyras, tinklaraštininkė atsako, jog itališką ir prancūzišką.

„Jeigu renkamės restoraną, pirmenybę teikiame italų ir prancūzų kultūroms. Tačiau vyras vis klausia: „Kodėl mes einame į restoraną, jeigu namie žymiai skaniau“, – linksmai atvirauja moteris. – Tačiau aš juk irgi nenoriu visą laiką tupėti namie.“

Receptai – autentiška kūryba

Vien tik eksperimentais virtuvėje užsiimanti tinklaraščio kumucia.com autorė Renata Šniolienė teigia, jog receptus kuria pasitelkdama vien tik savo vaizduotę: „Niekada negaminu pagal kažkieno receptus. Tai yra tik mano pačios kūryba, arba iš močiutės perimtos maisto gaminimo paslaptys.“

Daugiau nei metus virtuvių šeimininkėms ir šeimininkams kurianti receptus kulinarė teigia Facebook paskiroje turinti beveik 5000 pasekėjų. Kaip jai tai pavyksta?

Matau produktus ir bandau mintyse dėlioti jų derinius

„Stengiuosi nežiūrėti laidų ir neskaityti knygų, nes kitaip sugestų vaizduotė.

Matau produktus ir bandau mintyse dėlioti jų derinius. Iš pradžių nedideliais kiekiais, ir jeigu pavyksta, tuomet gaminu daugiau“, – apie kūrybines paieškas pasakoja R.Šniolienė.

Egzotika neprigijo

Moteris prasitaria nemėgstanti eksperimentuoti su labai egzotiškais produktais, kurių sunku įsigyti Lietuvoje.

„Esu dirbusi kruiziniuose laivuose, buvusi egzotiškuose kraštuose, ragavusi įvairių ir vaisių, ir daržovių. Tačiau niekada to nemėginčiau pakartoti Lietuvoje dėl vienos paprastos priežasties – tie produktai dažniausiai būna neprinokę arba praradę savo kokybę“, – teigia tinklaraštininkė.

Tačiau norint gaminti skaniai ir išradingai – egzotika nebūtina. R.Šniolienės pateiktas naujoviškas agurkų konservavimo būdas per dieną susilaukė daugiau kaip 11 000 skaitytojų susidomėjimo.

„Šį receptą sužinojau iš savo pažįstamos ukrainietės, kurios mama tokiu būdu agurkus ruošia jau daugybę metų. Tačiau mums tai buvo didelė naujovė. Vis dar gaunu daug atsiliepimų apie šį receptą“, – įspūdžiais dalijasi autorė. Receptą galite pamatyti čia.

Lapkričio 6 – 8 d. Litexpo parodų rūmuose organizuojamoje Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF vyks šeimos saldėsių popietė, tinklaraštininkų konkursai. Maisto gamybos tema pakalbinti bus galima tinklaraštininkes A.Mačiulis ir R.Šniolienę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius