Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žygio pėsčiomis pajūriu metu Kuršių neriją užpildė beveik 5 tūkst. žygeivių

Kuršių nerijos unikali gamta, jūra batuose, linkėjimai ir nesibaigiantys asmeniniai iššūkiai – tokį šeštadienį prisimins beveik 5 tūkst. dalyvių iš Lietuvos ir užsienio, dalyvavę žygyje ,,Coastline Trek’19: Klaipėda su Gjensidige“.
Pėsčiųjų žygis
Pėsčiųjų žygis / „Gabija Morkūnaitė photography“ nuotr.

Pėsčiomis pajūriu – nuo 3 iki 24 valandų

Šiemet jūra ir Kuršių nerija buvo draugiška žygeiviams – iš už debesų nepasirodė nei kaitinanti saulė, nei lietus, o prasidėjusi bobų vasara padovanojo žygiui itin palankias oro sąlygas. Smiltynėje susirinkę 5 tūkstančiai žygio dalyvių turėjo galimybę rinktis iš 5 trasų: 13km vienu ypu, 25 km per pusdienį, 40 km per dieną, 60 km iki išnaktų arba 100 km per parą.

Trasų pavadinimai tikrai nemelavo – nors populiariausia trasa tapo 25 km (ją pasirinko beveik pusė dalyvių), iššūkių fanatikai priėmę 100km iššūkį į finišo vietą sugrįžo lygiai po paros. Viena iš 100 km distanciją įveikusių dalyvių sakė: ,,Aš gerai pasiruošusi tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Ilgi atstumai man sportinis interesas. Visą žygį neleidau mano protui sakyti, ką mano kūnas gali ir ko negali. Vis kartojau sau, kad kūno galimybės beribės ir dabar žinau, kad taip ir yra.“

Su kiekvienu žygiu vis daugiau tarptautiškumo

Žygeivius pasitiko neseniai iš Australijos grįžęs televizijos ir radijo laidų vedėjas Richardas Jonaitis, kuris įkvėpė entuziastingai žygio pradžiai. Jo žmona Jovita džiaugėsi įveikusi 25 km distanciją ir pabrėžė, kad laimingi žmonės tapo vienu svarbiausių akcentų, kviečiančių sugrįžti ir įveikti kitas trasas.

Toks žygio formatas tampa vis įdomesnis ne tik lietuviams. Kuršių nerijoje taip pat žygiavo svečiai iš Šveicarijos, Olandijos, Lenkijos, Rusijos, Danijos ir Suomijos, o iš Latvijos atkeliavo net keli šimtai žygeivių. Visų žygiavusiųjų nuotaikingu pasiruošimu starte rūpinosi ,,Eglės sanatorijos“ kinezeterapeutai – jie vedė apšilimo mankštas ir užkrėtė gera nuotaika atvykusius keltais iš Klaipėdos jau nuo 7 val. ryto. Kinezeterapeutai žygeiviams neleido pamiršti dar vienos itin svarbios dalies žygyje – raumenų pratempimo pratimų finišavusiesiems. Taip pat dalyviai galėjo susipažinti su neįprastais akro jogos užsiėmimais. Sukurti itin aktyvią ir įdomią starto bei finišo atmosferą padėjo Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo finansavimas.

Komandinis žygiavimas – tūkstančiai nueitų kilometrų kartu

Nors žygeiviai rinkosi ėjimą ir po vieną, ir porose, tačiau užsiregistravusios komandos dalyvavo bendrai nueitų kilometrų iššūkyje. Daugiausiai kilometrų nuėjo ir ,,Hiatus“ komandinę įskaitą laimėjo ,,Gjensidige“ komanda – pusantro šimto žmonių nuėjo beveik 4 tūkst. kilometrų. Antrą vietą užėmė ,,Lietuvos geležinkelių“ komanda, kurios bemaž šimtas žmonių nuėjo apie 2.5 tūkst. kilometrų. Trečiąją vietą užėmė ,,Mototojos“ penkiasdešimties žmonių komanda, kartu nužygiavusi beveik pusantro tūkstančio kilometrų. Tarp kitų didžiausių komandų buvo donorystės srityje veikianti asociacija ,,Gyvastis“, žygiuotojų komandos narių skaičiumi neatsiliko ir ,,Lietuvos draudimas“, ,,Forbis“, Panevėžio rajono komanda, ,,Tesonet“, ,,Cognizant“, ,,Šakynos“ ir Vilniaus ,,Caritas“.

Mažais, tačiau tikslingais žingsneliais ekologiškumo link

Kiekvieną žygį ,,Trenkturo“ organizatoriai skatina visus atkreipti dėmesį į ekologijos svarbą ir vadovautis gamtai draugiškais principais žygyje. Jau kuris laikas atsisakyta žygio lipdukų, o popierinius diplomus įteikia tik žygeiviams paprašius. Dalyviai skatinami naudoti daugkartinę tarą – jie karštą maistą ir gėrimus gauna be eilės. Startiniai paketai nepakuojami į maišelius, mažinant jų vartojimą, taip pat visuose punktuose paruošiamos rūšiavimo šiukšliadėžės. Prie ekologijai draugiškų iniciatyvų prisijungė ir žygio partneriai ,,Vero Cafe“, suteikiantys 10 proc. nuolaidą visiems turintiems daugkartinio naudojimo puodelius.

„Gabija Morkūnaitė photography“ nuotr./Pėsčiųjų žygis
„Gabija Morkūnaitė photography“ nuotr./Pėsčiųjų žygis

Asmeniniai iššūkiai ir neįprasti penki kilometrai už Emiliją

Viso žygio metu dalyviai buvo skatinami priimti įvairius iššūkius. Žygeiviai buvo kvie

iami savo artimiesiems išsiųsti geros savijautos linkėjimus su žinute ,,man rūpi”. Tokių atvirlaiškių iš viso buvo išsiųsta beveik 400. Taip pat dalyviai galėjo pasižadėti priimti asmeninį savaitės iššūkį ir po žygio praleisti savaitę be pridėtinio cukraus, miltinių patiekalų, greito maisto ar alkoholio.

Vienu iš žygio akcentų tapo neįprasta ,,TrenkTuro” ir ,,Mamų unijos” įkvėpta akcija – penki kilometrai už Emiliją. Skaičius penki šio žygio metu įgavo ypatingą prasmę. Pirmieji penki kilometrai ėjimo buvo skirti paramai su onkologine liga kovojančiai penkiametei Emilijai. Prie pagalbos Emilijos gydymui prisidėjo ne tik žygeiviai, tačiau ir žygio partneriai ,,BENU vaistinė” bei ,,Perskindol”. Taip pat visi atvykę į žygį galėjo parašyti linkėjimą Emilijai, taip sukurdami didžiulę palinkėjimų lentą, kuri su visa surinkta parama bus pristatyta su onkologine liga kovojančiai mergaitei. Šiame žygyje įrodėme, kad bendruomeniškumo jausmas yra labai stipri jėga, kai susiburiame kam nors padėti.

Baltijos jūroje rasti net du laiškai butelyje

Žygio metu kaip visada netrūko netikėtumų. Atnaujintose trasose žygeiviai stebėjosi kaip niekad kintančia žygio danga ir kvapą gniaužiančiais vaizdais. Žygio metu netrūko išbandymų einant skardžiais su atsiveriančiomis Klaipėdos uosto panoramomis, miško takų bei kiekvieną kartą džiuginančių poilsio punktų su užkandžiais ir unikalios gamtos peizažais. Vienu mylimiausiu ir tuo pačiu sudėtingiausiu etapu dalyviai įvardino žygiavimą pajūriu. Nužygiavus ne vieną dešimtį kilometrų žygiavimas smėliu gali tapti gyvenimo itin vėjuotu iššūkiu ir tuo pačiu stebuklu. Net du žygeiviai rado į pakrantę išmestus laiškus buteliuose. Vienas – atkeliavęs iš Vokietijos, rašytas devynmečio berniuko. Kita dalyvė džiaugėsi radusi šeimos iš Vokietijos laišką, kviečiantį su jais susisiekti nurodytu adresu.

Kaip visada žygis apjungė skirtingas kartas bei įrodė, kad amžius neriba. Vyriausias žygio dalyvis – 25 km įveikęs laimingas ir visus nustebinęs 74-ąjį gimtadienį atšventęs vilnietis, kuris įrodė, kad žygiavimas yra visus užkrečianti pramoga.

Naujas žygis Siguldoje

„TrenkTuras“ šių metų žygių sezoną kviečia užbaigti rudeninėje Siguldoje ir atrasti Latvijos „Šveicarija” vadinamą seniausią ir didžiausią Gaujos nacionalinį parką. Prieš tūkstančius metų besitraukiantys ledynai šias apylinkese pavertė bene kalvočiausia vietove Baltijos šalyse, tad čia galima bus pasijusti tarsi tikrame kalnų žygyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius