Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 17

NATO niekada nepuls Rusijos, sako Aljanso vadovas Rasmussenas

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas ketvirtadienį patikino, kad Aljansas "niekada nepuls Rusijos".
Andersas Foghas Rasmussenas
Andersas Foghas Rasmussenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NATO

A.F.Rasmusenas šią mintį išsakė Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute pasakytoje kalboje, kurioje jis apžvelgė transatlantinio karinio bloko būsimus santykius su Rusija.

„Leiskite man, NATO generaliniam sekretoriui, aiškiai pareikšti: NATO niekada nepuls Rusijos. Niekada, – pabrėžė jis. – Taip pat nemanome, kad Rusija puls mus. Mes liovėmės dėl to nerimauti, ir Rusija taip pat turėtų liautis dėl to nerimauti“.

Šiaurės Atlanto sutarties organizacija (NATO) buvo įsteigta prasidėjus Šaltajam karui. Tuo metu labiausiai tikėtinu jos priešininku laikyta Sovietų Sąjunga.

Vakarų šalių Aljansas remiasi kolektyvinės gynybos principu, pagal kurį NATO narės įsipareigojo bendrai atsakyti į bet kurio agresoriaus ataką. NATO generalinis sekretorius taip pat pareiškė viltį, kad iki 2020 metų Rusija ir NATO sukurs bendrą priešraketinės gynybos sistemą, praneša Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.

Tai A.F.Rasmussenas pareiškė, skaitydamas paskaitą Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute, pažymėdamas, kad bendras priešraketinis skydas padės ne tik apsiginti nuo branduolinio ginklo, bet ir plėtoti politinius ryšius.

NATO generalinis sekretorius norėtų matyti naujoje Rusijos karinėje doktrinoje bendradarbiavimo su Aljansu nuostatas, joje turi atsispindėti Maskvos bendradarbiavimo su Šiaurės Atlanto aljansu perspektyvos.

„Nauja Rusijos karinė doktrina tik laimės, jeigu joje bus pridėta perspektyva, susijusi su NATO“, – pareiškė jis skaitydamas paskaitą.  NATO generalinis sekretorius pavadino neteisingu įspūdį, kad NATO ieško naujų narių į savo sudėtį. „Taip nėra“, – sakė jis.

Drauge jis pažymėjo, kad kiekviena demokratiška šalis turi teisę pasirinkti savo saugumo politiką ir sąjungininkus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius