Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 03

Susipažinkite – pokeris prieš šimtmečius ir dabar

2012-uosius metus portalas 15min.lt pradeda, atidarydamas naują skiltį, skirtą pokeriui. Šio žaidimo populiarumas pastaraisiais metais stulbinančiai augo ir visame pasaulyje, ir Lietuvoje. Vieni sako, kad pokeris – proto sportas, kiti įžvelgia jame azartinių žaidimų savybių. Koks iš tiesų šis žaidimas?
„World Series of Poker 2011“ finalo akimirka
„World Series of Poker 2011“ finalo akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas yra pokeris?

Pokeris, tai kortų žaidimas, turintis išties daug įvairių atmainų. Pagrindinė savybė, siejanti skirtingas pokerio atmainas – bendrai priimtos kombinacijos. Visose žaidimo rūšyse partijos nugalėtojas nustatomas pagal stipriausią kombinaciją, kurią sudaro penkios kortos.

Įprastai galingiausia pokerio kombinacija yra karališka eilė – penkios kortos nuo dešimtakės iki tūzo, jungtos bendra spalva (taip paprastai pokeryje vadinamas kortos indeksas – širdys, būgnai, vynai bei kryžiai).

Net jei žaidėjas suformuoja tik vieną porą, vis tiek atsižvelgiama į penkias kortas ir būtent kitos trys kortos lemia laimėtoją tokiu atveju, jei du žaidėjai turi vienodos vertės porą.

XX amžiuje taip pat išsivystė kiek kitokio tipo pokerio žaidimai – žemų kombinacijų pokeris. Pagal tokias taisykles vykstančių žaidimų rūšių yra keletas ir čia laimėtoju tampa mažiausią penkių kortų kombinaciją surinkęs žaidėjas. Taip pat egzistuoja žaidimo rūšys, kur žaidėjai vienu metu turi rinkti ir aukščiausią ir žemiausią kombinaciją.

Kombinacijomis besiremianti vertinimo sistema yra visų pokerio žaidimų stuburas, tuo tarpu kitos taisyklės gali rimtai skirtis, priklausomai nuo konkrečios atmainos. Pavyzdžiui, traukimo pokerio žaidimuose žaidėjai į rankas gauna po penkias oponentams nematomas kortas ir turi vieną ar kelias galimybes netinkančias pakeisti naujomis. Stud pokerio žaidimuose dalis žaidėjo kortų padalinamos užverstos, o kitos atverčiamos, tad oponentai turi galimybę viską įvertinti ir bandyti nuspėti, kokią kombinaciją surinko varžovas.

Tačiau XX a. pabaigoje labiausiai išpopuliarėjo pokerio rūšys, kuriose naudojamos bendrosios kortos. Tokiuose žaidimuose visi žaidėjai gauna dvi (arba daugiau) uždengtas kortas ir gali iš jų formuoti kombinacijas, panaudodami ir ant stalo atverčiamas penkias bendrąsias kortas. Svarbiausia tokių žaidimų savybė – bendrąsias kortas savo kombinacijoms stiprinti gali panaudoti visi partijoje dalyvaujantys žaidėjai.

Būtent su bendrosiomis kortomis yra žaidžiama neabejotinai populiariausia pokerio rūšis – beribis Holdem.

Kaip atsirado pokeris?

Pokerio pavadinimas, o kartu ir žaidimai, stipriai primenantys dabartinius, atsirado prieš maždaug 200 metų. Tačiau tiksli šio kortų žaidimo kilmė nėra žinoma – istorikai pateikia keletą galimų pokerio vystymosi kelių.

Tam tikrų pokerį primenančių bruožų galima rasti net žaidimuose, kuriuos žaidė senovės Kinijoje bei Egipte. Visgi, populiariausia pokerio kilmės teorija teigia, kad labiausiai tikėtinas jo pirmtakas buvo XVII a. persų žaidimas As Nas, kuriame buvo naudojami klasikiniai kortų nominalai – tūzas, karalius, dama bei valetas (As Nas jis buvo vadinamas kareiviu).

Tačiau svarbiausias As Nas bendrumas su pokeriu yra statymai – žaidimas taip pat būdavo žaidžiamas kelis raundus ir išlikti partijoje vėlesniam raundui norintis žaidėjas privalėjo sumokėti priešininko paprašytą kainą. Šio žaidimo kaladėje buvo 25 kortos, iš kurių buvo formuojamos laiminčios kombinacijos.

Žaidimas išplito Rytų Europoje, tačiau pietuose kortų žaidimams buvo pradėtos naudoti Taro kortos – būtent iš jų atsirado dabar įprasta 52 kortų kaladė, kurioje be kortų nominalų atsirado ir keturios spalvos.

Dar vienu pokerio pirmtaku galėjo būti XV a. prancūzų žaidimas Poque, kuriame buvo galima statyti ir blefuoti. Prancūzai šį žaidimą išplatino kolonijose ir jis ypatingai išpopuliarėjo XVIII a., kai naujakuriai iš Kanados užplūdo Naująjį Orleaną. Žaidimas tapo mėgiamas kareivių tarpe ir jie keliaudami JAV pilietinio karo metais išplėtė jo geografiją po didelę dalį šalies teritorijos.

Be to prie geografinio pokerio paplitimo prisidėjo ir Naujojo Orleano teisininkai. Uostamiesčiui tapus apgavikų ir lošimų sostine valdžios atstovai nutarė uždrausti lošimo namus ir kortų žaidimai persikėlė į Misisipės upe plaukiojančius garlaivius.

Pamažu traukimo pokerį savo populiarumu pralenkė Stud pokerio rūšys ir tai tęsėsi iki pat XX a. antrosios pusės, kai atsiradę žaidimai su bendrosiomis kortomis užkariavo pokerio žaidėjų širdis.

Populiariausia pokerio atmaina XXI a. pradžioje neabejotinai yra beribis Holdem. Jis vadinamas žaidimu, kurį lengviausia išmokti, bet sunkiausia tapti jo meistru.

Kaip žaisti beribį Holdem?

Beribio Holdem partijos pradžioje kiekvienam žaidėjui padalinama po 2 kortas, kurių nemato oponentai. Du žaidėjai prie stalo dar prieš jas pamatydami turi atlikti privalomuosius statymus (ši pareiga sukasi aplink stalą pagal laikrodžio rodyklę).

Gautas kortas įvertinę žaidėjai turi nuspręsti, ar nori tęsti žaidimą. Norėdami pamatyti bendrąsias kortas jie turi bent jau susilyginti su atliktu privalomuoju statymu, o taip pat turi galimybę kelti statymus, taip priversdami kitus oponentus už bendrąsias kortas mokėti brangiau.

Kai kortos lieka tik pas žaidėjus, susilyginusius statymais, atverčiamas flopas – trys pirmosios bendros kortos. Vertindami, kaip jos tinka prie rankoje laikomų kortų, o taip pat – kaip jos galėjo tikti oponentams, žaidėjai vėl turi galimybę atlikti statymus, siekdami pašalinti oponentus iš partijos arba pasipelnyti jų sąskaita, jei turi stiprią ar potencialiai stiprią kombinaciją.

Po flopo išlyginus statymus atverčiama ketvirta bendroji korta – turnas. Po jos istorija kartojasi, o vėl susilyginus verčiama paskutinė bendroji korta – riveris. Įvyksta paskutinis statymų raundas ir jei po jo du ar daugiau žaidėjų susilygina pastatytomis sumomis, jie privalo atversti savo laikomas kortas ir nustatyti, kuris surinko stipriausią kombinaciją ir tapo partijos laimėtoju.

Jei bet kuriuo partijos momentu vienas žaidėjas atlieka statymą, į kurį niekas neatsako, jis pasiima banką nerodydamas savo kortų. Tai suteikia galimybes blefui, tačiau patyrę pokerio žaidėjai jį naudoja tik tuomet, kai situacija tinkama įtikinti oponentą, jog paslėptos kortos išties tinka suformuoti galingai kombinacijai.

Kaip galima nuspėti iš pavadinimo, beribiame Holdem statymų dydis neribojamas ir žaidėjas gali pastatyti visus turimus žetonus bet kurią partijos akimirką, kai ateina jo eilė veikti. Tačiau nepasverta rizika visais turimais žetonais praktiškai visada veda į greitą žaidimo pabaigą, todėl geri žaidėjai viskuo rizikuoja tik situacijose, kai yra priversti tai daryti.

Pokeris – spalvingas žaidimas, turintis begalę subtilių niuansų, reikalaujantis matematinių, psichologinių ir taktinių sugebėjimų bei daugelio kitų savybių. Jei susidomėjote ir manote, kad jas turite – belieka  palinkėti sėkmės prie žaliųjų stalų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius