-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malio chunta nori trejų metų karinio valdymo, sutinka paleisti prezidentą

Malyje valdžią perėmusi chunta nori, kad šalį trejus metus valdytų kariškių vadovaujama pereinamoji institucija, taip pat sutiko paleisti nušalintą prezidentą Ibrahimą Boubacarą Keitą, sekmadienį sakė šaltinis į Malį atvykusioje Vakarų Afrikos šalių delegacijoje.
Protestas Malio sostinėje Bamake
Protestas Malio sostinėje Bamake / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Malis

„Chunta patvirtino, kad nori trejų metų pereinamojo laikotarpio Malio valstybės pagrindui peržiūrėti. Šiam pereinamajam laikotarpiui vadovaus institucija, vadovaujama kariškio, kuris taip pat bus valstybės vadovas“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos (ECOWAS) delegacijoje Malio sostinėje Bamake.

Pagal chuntos pasiūlymą „vyriausybę taip pat sudarys daugiausia kariai“, sakė šaltinis, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Jis pridūrė, kad chunta sutiko „paleisti prezidentą Keitą“, kuris su kitais politiniais lyderiais buvo sulaikytas po antradienio perversmo, o dabar „galės sugrįžti į savo namus“ Bamake.

„Jei jis nori vykti į užsienį gydytis, tai nėra problema“, – sakė šaltinis ECOWAS.

Premjeras Boubou Cisse, laikytas drauge su prezidentu karinėje bazėje netoli Bamako, kurioje prasidėjo perversmas, bus pervežtas į saugią rezidenciją sostinėje, sakė šaltinis.

Vienas chuntos pareigūnas AFP patvirtino šiuos sprendimus dėl I.B.Keitos ir B.Cisse, taip pat kad „trejų metų pereinamuoju laikotarpiu bus kariškių prezidentas ir daugiausia iš kariškių sudaryta vyriausybė“.

Perversmas buvo įvykdytas po kelis mėnesius trukusių protestų, kurių dalyviai ragino I.B.Keitą atsistatydinti, augant visuomenės nepasitenkinimui vyriausybe dėl šalyje vykstančio brutalaus islamistų sukilimo ir žlungančios ekonomikos.

Nors prezidento nušalinimas sulaukė tarptautinio pasmerkimo, Bamako gatvėse jį šventė tūkstančiai opozicijos šalininkų.

Chunta yra sakiusi, kad „užbaigė protestuotojų darbą“, ir pažadėjo per „priimtiną laiką“ surengti rinkimus.

Tačiau Malio kaimynės ragino sugrąžinti I. B. Keitą į jo postą ir sakė, kad ECOWAS delegacijos apsilankymo tikslas yra padėti „užtikrinti nedelsiamą konstitucinės tvarkos sugrąžinimą“.

Antradienio perversmas yra antras Malyje per pastaruosius aštuonerius metus. Jis pakurstė susirūpinimą regiono stabilumu, nes šalyje vykstantis džihadistų sukilimas dabar kelia grėsmę ir kaimyninėms šalims Nigeriui bei Burkina Fasui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius