Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 13

WSOP istorija: svarbiausi serijos įvykiai ir laimėtojų septintukas

Pasaulio pokerio serija (WSOP) jau daugiau nei keturiasdešimt metų formuoja pokerio tendencijas, o pokerio bendruomenei suteikia naujus herojus. Tačiau kai kurie momentai WSOP istorijoje itin ryškiai išsiskyrė iš konteksto ir turėjo milžiniškos įtakos pokerio istorijai. Kviečiame jus susipažinti su septyniais asmenimis, kurių pergalės WSOP ringe pakeitė seriją ir patį pokerį iš pat šaknų.
Thomasas Austinas
Thomasas Austinas / WSOP nuotr.

Pirmoji moteris iškovojusi WSOP apyrankę

Daugelis žaidimu kiek giliau besidominčių pokerio entuziastų į klausimą, kas buvo pirmoji dama iškovojusi WSOP trofėjų atsakytų – Barbara Enright. Ši ledi auksinę apyrankę atvirame WSOP turnyre pelnė 1996 metais. Tačiau tai netiesa. Nepelnytai pamirštos pergalės savininkė Vera Richmond. Amerikietė WSOP trofėjų limituoto „Ace to Five Draw“ pokerio turnyre iškovojo dar 1982 metais. Įtakos tam, kad šis pasiekimas buvo pamirštas, be abejo turėjo ir iki pat 90-ųjų vidurio vyravusi nuomonė, kad pokeris „berniukų“ žaidimas. 

Neįvertinti šio laimėjimo negalima, nes kas žino, jeigu ne įkvepiantis V.Richmond pavyzdys, ar šiandienos pokeryje turėtume tokias karalienes kaip Jennifer Harman ar Vanessa Selbst?

Pirmasis labai aukštos įpirkos turnyro nugalėtojas

Augant pokeriui, augo ir pokerio profesionalų apetitas. Kritinę ribą, klausimas apie tai, ar WSOP reikia itin aukštų įpirkų turnyrų, pasiekė 2006 metais. Tai lėmė, kad tais pačiais metais buvo surengtas pirmasis 50 000 dolerių H.O.R.S.E. pokerio turnyras. 

Solidus turnyras sutraukė solidžius žaidėjus. Tarp 143 šio renginio dalyvių, tą sykį startavo bene visos to meto žvaigždės, o finalinį turnyro stalą, daug pokerio mylėtojų iki šiol vadina stipriausiu finalu WSOP istorijoje.

2006-aisiais, tarp aštuonių ištvermingiausių etapo dalyvių buvo ir pokerio krikštatėvis Doyle Brunsonas, ir savo asmeninę legendą tuo metu jau sukūręs Philas Ivey, o lemtingoje akistatoje, kurioje abu dalyviai pelnė milijoną dolerių viršijančius prizus, susidūrė vienas ryškiausių to meto profesionalų Andy Bochas ir pokerio veteranas, savo pirmąją WSOP pergalę šventęs dar 1978 metais Davidas Reese. Kova baigėsi pastarojo pergale, o turnyro sėkmė lėmė tai, kad jau nuo kitų metų, WSOP tvarkaraštis buvo papildytas ne tik aukštos įpirkos, bet ir maišytų pokerio rūšių turnyrais, kurie iki šiol susilaukia didelio populiarumo. 

Bėgant metams ši H.O.R.S.E. kova tapo 50 000 dolerių įpirkos „Pokerio Žaidėjų čempionatu“.

Pirmasis žaidėjas, pasipuošęs WSOP apyranke

Iki pat 1976 metų, WSOP turnyrų nugalėtojų laukdavo arba trofėjus, arba speciali sidabrinė plokštelė pažyminti nugalėtojo titulą. Tačiau tais pačiais metais, serijos organizatoriai nusprendė suvienodinti visų WSOP turnyrų trofėjų vertę. 

Howardas Andrew, tapo žaidėju, kuris 1976 metais pergales pelnė pirmuose dvejuose WSOP turnyruose. Tad techniškai būtent šis WSOP titulų savininkas yra pirmasis pasipuošęs apyrankėmis, kurios WSOP dalinamos iki šiol. Nepaisant to, žaidėjai pelnę pergales iki 1976 metų šiandien taip pat vadinami apyrankių laimėtojais. 

Pirmoji pergalė Philo Hellmutho epopėjoje

1989 metais WSOP pagrindinio turnyro nugalėtoju ir pasaulio pokerio čempionu, įveikęs dukart šio titulo savininką Johnny Chaną, paskelbtas iki tol niekam nežinomas Philas Hellmuthas. Be abejonės, tuo metu niekas nė neįtarė, kad būtent šis vaikis vėliau triuškins savo varžovus ir WSOP istorijoje paliks vieną ryškiausių pėdsakų. 

Praėjus 24-iems metams Ph.Hellmutho sąskaitoje - 13 auksinių apyrankių ir rekordininko titulas. Taip pat profesionalas yra vienintelis žaidėjas planetoje, pelnęs ir WSOP, ir WSOP Europoje čempiono titulus. 

Pirmasis pasaulio čempionas į WSOP patekęs per internetini kvalifikacijos turnyrą

Šio „per-gerai-kad-būtų-tiesa“ žaidėjo pavardė linksniuojama nuo 2003 metų. Tačiau retas bandys užginčyti teiginį, kad Chrisas Moneymakeris yra didžiausias visų laikų, ne vien WSOP, bet ir apskirtai pokerio įvykis. Tiesą sakant, daug šiandienos pokerio žvaigždžių, atvirai prisipažįsta, kad vienokiu ar kitokiu būdu, kelią iki aukščiausios pokerio lygos jiems padėjo nusitiesti būtent Ch.Moneymakerio istorija.

Pirmoji Holivudo žvaigždė iškovojusi pergalę WSOP

2005 metų WSOP damų turnyre triumfavo Holivudo gražuolė Jennifer Tilly. Pirmoji garsenybės pergalė serijos ringe lėmė didžiulį pokerio populiarumo šuolį visame pasaulyje. 

2005 metų damų turnyre dalyvavo 601 pokerio ledi. Tuo tarpu Holivudo žvaigždės istorijai plačiai nuskambėjus spaudoje ir TV ekranuose, jau kitais metais, prie turnyro stalų sėdosi 1 128 damos siekiančios titulo. 

Pirmasis pokerio ambasadorius

1972 metais pasaulio pokerio čempino titulą laimėjęs WSOP pagrindinį turnyrą pelnė Thomas „Amerilo Džiūsna“ Prestonas. Šis žaidėjas tapo pirmuoju pokerio ambasadoriumi, kurio dėka, populiariausia šiandienos žaidimas pradėjo plisti visame pasaulyje.

Trys 1972 metų WSOP pagrindinio turnyro žaidėjai finišo tiesiojoje nusprendė dalintis prizinį fondą. Tačiau tą sykį įprastas reiškinys pokerio pasaulyje turėjo kiek kitokį kontekstą. Dalybų priežastimi buvo siekis išvengti mokesčių. Tad Doyle'as Brunsonas ir Puggy Pearsonas nusprendė leisti „Amarilo Džiūsnai“ laimėti su sąlyga, kad vyks prizinio fondo dalybos.

Tokiu žaidėjų sprendimu labai nepatenkintas buvo tuometinis WSOP vadovas Jackas Binnionas. Tačiau jis negalėjo įsivaizduoti, kaip teigiamai tai atsilieps WSOP ir pokeriui apskritai. Dalyboms vis tik įvykus ir Th.Prestonui laimėjus titulą, jis susilaukė daugybės dėmesio iš žiniasklaidos. Nuoširdžiai mylėdamas žaidimą, naujasis pasaulio čempionas visas savo jėgas skyrė tam, kad netikėtai užgriuvusį dėmesį nukreiptų teisinga linkme. 

Po daugybės interviu įvairiuose leidiniuose ir TV laidose, Th.Prestonas pasiekė tikslą ir jau kitais metais WSOP pagrindinį turnyrą tiesioginiai transliavo kanalas CBS, o įvairiuose leidiniuose išspausdintų straipsnių apie WSOP skaičius viršyjo 7 000. 

Norite pirmieji sužinoti svarbiausias pokerio pasaulio naujienas? Prisijunkite prie mūsų socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ – „15min Pokeris“ ir @Pokeris15min

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius