-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas atskleidė „Gigabyte“ mažinant savo motininių plokščių kokybę

Naujų modelių – revizijų išleidimas kompiuterių komponentų pasaulyje nėra retas reiškinys. Tokia vykdoma metodika ypač populiari tarp vaizdo ir motininių plokščių gamintojų, kurie kartu su nauja revizija bando pataisyti smulkius techninius/gamybos trūkumus ar tiesiog pagerinti konkretų produktą. Vienas didžiausių šalininkų – „Gigabyte“, kuri neretai sugeba palaipsniui sukurti net tris tos pačios motininės plokštės revizijas, šįkart, panašu, nusprendė ne gerinti savo produkciją, o ją pabloginti.
Blogas regėjimas
shutterstock_210593773 / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Plokštė

Tinklalapis „hardware.info“ greičiausiai nebūtų atlikęs sugretinamojo „Gigabyte“ motininių plokščių tyrimo, jei ne forume pastebėta tema, kur „Gigabyte motininę įsigijęs Olandijos pilietis klausia, kodėl jo pirkinys atrodo kitaip nei originali to pačio modelio pagrindinė plokštė. Paaiškinimas atrodytų paprastas – tiesiog buvo įsigyta kitos revizijos plokštė, bet kolegos iš „hardware.info“ nusprendė atlikti išsamesnį tyrimą – ėmė ir sulygino dviejų skirtingų „Gigabyte“ motininių plokščių keturias revizijas ir paskelbė plika akimi matomus skirtumus.

B85M-D2V(rev1.1)
B85M-D2V(rev1.1)
 
 
B85M-D2V(rev2.0)
B85M-D2V(rev2.0)

Rev 1.1 vienai CPU maitinimo fazei priklauso 3 MOSFET tipo tranzistoriai, o Rev 2.0 turi tik po du tranzistorius;
Rev 1.1 turi dvi fizines BIOS mikroschemas, Rev 2.0 – tik vieną.
Rev 2.0 nebeturi „ASMedia“ valdiklio šalia HDMI lizdo;
Rev 2.0 pasižymi mažesniu skaičiumi filtruojančių komponentų aplink pietinį tiltą ir garso kodeką.

B85M-HD3(rev1.0)
B85M-HD3(rev1.0)
B85M-HD3(rev2.0)
B85M-HD3(rev2.0)

Rev 2.0 neteko ketvirtos VRM fazės;
Rev 2.0 atveju CPU fazei priklauso tik du MOSFET tranzistoriai, kai Rev 1.0 priklausė trys.
MOSFET tranzistorių reitingas sumažėjo nuo 12x 69A (Rev 1.0) iki 6x 52A (Rev 2.0).

Po atliktos išorinės diagnostikos „hardware.info“ nusprendė patikrinti B85M-HD3 Rev 1.1 ir B85M-HD3 Rev 2.0 motininių plokščių elgesį dalyje tam tikrų testų.

B85M-HD3 Rev 1.0 ir „Intel Core i7-4770K“ pora pasiūlė didesnę spartą eilėje testų dėl agresyvesnės „Turbo Boost“ funkcijos, kuri leido pasiekti 3,9 GHz dažnį nepriklausomai nuo aplikacijoje naudojamų branduolių skaičiaus. Tuo tarpu B85M-HD3 Rev 2.0 turimi automatizuoti nustatymai esant apkrautiems visiems procesoriaus branduoliams leidžia pasiekti tik 3,7 GHz dažnį, o net juos ir pakoregavus iki gamykliškai nustatyto Rev 1.0 lygio – naujoji revizija lieka už nugaros. Vienintelis paprastesnę CPU maitinimo sistemą turinčios B85M-HD3 Rev 2.0 pranašumas – didesnis efektyvumas ramybės sąlygomis.

Toliau seka papildomi stabilumo testai su „Prime95“, kurie parodė, kad naudojant vienodą „Turbo Boost“ režimą i7-4770K su B85M-HD3 Rev 2.0 pagrindine priverčiamas sumažinti savo dažnį 12 kartų greičau nei su Rev 1.0, dėl labiau kaistančių tranzistorių. B85M-HD3 Rev 2.0 duoda komandą dažnio sumažininui net iškoduojant video medžiagą, nors Rev 1.0 leidžia dirbti i7-4770K procesoriui pilnu pajėgumu (net su aktyvuotu agresyvesniu „Turbo Boost“ režimu).

Ne vienas gali pareikšti, kad specialus „Prime95“ apkrovos testas nėra artimas realiam naudojimosi scenarijui, kad i7-4770K su tokio kalibro pagrindine plokšte toli gražu nėra optimalus pasirinkimas, ar kad 3.9 GHz dažnis vietoje 3.7 GHz pernelyg apčiuopiamos naudos realaus naudojimosi metu neduoda, tačiau už tokių galimų pareiškimų slepiasi keli „hardware.info“ kontraargumentai:

  1. „Gigabyte“ daugelį naujoms revizijoms taikomus pakitimus (pagrinde susijusius su VRM fazėmis ar filtruojančiais komponentais) nėra linkusi nurodyti niekur, net savo oficialioje svetainėje. Tokie pakeitimai daromi tyliai.
  2. Revizijos leidžiamos naudojant tuos pačius UPC produkto žymenis, todėl ne visi importuotojai ir mažmeninkai gali atskirti kokį iš tikrųjų produktą jie atsivežė/parduoda. Taip pirkėjas pirkdamas modelį su dual UEFI BIOS savybe, gali gauti produktą be jos.
  3. Mažiau sudėtinga VRM grandinė – didesnis stresas jai (koks procesorius bebūtų naudojamas). Didesnis stresas/darbinė temperatūra – mažesnis tarnavimo laikas.
  4. Apkarpymai nedaro įtakos kainai – atnaujintos „Gigabyte“ revizijos kainuoja tiek, kiek pirminis originalus modelis.

Pagal pardavimų apimtis „Gigabyte“ žengia po „Asus“ ir lenkia už jos besirikiuojančias „ASRock“ su MSI. „Gigabyte“ šios susidariusios situacijos nekomentuoja.

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius