2009 05 07

Bijo, kad neužmirštų rinkimų

„Lis ar švies saulė, bus ar nebus antras prezidento rinkimų turas... Lietuviai sunkiai prognozuojami“, – teigia Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje (EPIB) vadovė Daiva Jakaitė. Likus lygiai mėnesiui iki Europos Parlamento rinkimų EPIB nusprendė rinkėjus vilioti pasitelkdamas ironiją.
Iki Europarlamento rinkimų likus mėnesiui EPIB nusprendė rinkėjus vilioti pasitelkiant ironiją.
Iki Europarlamento rinkimų likus mėnesiui EPIB nusprendė rinkėjus vilioti pasitelkiant ironiją. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pagrindiniai EPIB taikiniai – jaunimas ir vyriškoji lytis. „Nors visoje Europoje moterys rinkimuose dalyvauja vangiau, Baltijos valstybėse yra atvirkščiai. Pavyzdžiui, ankstesniuose EP rinkimuose Lietuvoje moterų balsavo 59 proc., o vyrų – 41 proc.; Estijoje – 61 proc. moterų ir 39 proc. vyrų. Taigi nutarėme skatinti vyrus bei jaunimą“, – sakė D.Jakaitė.

Likus lygiai mėnesiui iki Europos Parlamento rinkimų EPIB nusprendė rinkėjus vilioti pasitelkdamas ironiją.EPIB turi ne tik savo interneto svetainę, bet ir „Facebook“ anketą, taip pat yra įsikūrę „MySpace“, „Flickr“ tarnybose. Be to, ateinantį pirmadienį pradės veikti tinklalapis Nusispjaut.lt, kuris į EP rinkimus, anot D.Jakaitės, kvies „su kontroversija ir humoru“. 

Pavyzdžiui, tinklalapyje bus galima atlikti testą „Kaip labai tau nusispjaut?“ – atsakę į 9 klausimus sužinosite, kas esate: „Skautas“, „Kolūkietis“, „Ufonautas“, „Senas krienas“ ar „Sportininkas“. Klausimai – iš kasdienio gyvenimo (namai, kaimynai, draugai...), atsakymai – su ironija. Tiesa, šis testas skirtas tik vyrams. Kokių dar įdomybių bus galima rasti tinklalapyje, EPIB atstovai neatskleidė.

Agituos jau per prezidento rinkimus

Šiuo metu Vilniuje esanti „pasirinkimų kabina“, kurioje pasisakyti su Europos Sąjunga susijusiais klausimais gali bet kas norintis, kitą savaitę keliaus į Kauną.

Ketvirtadienį žurnalistams buvo parodyti kelių vilniečių klausimai bei pasiūlymai EP nariams. „Gerbiami europarlamentarai, sakykite, kaip galima sužinoti, ką jūs nuveikėte naudingo?“ – klausia pagyvenusi moteris. „Aš manau, kad į Europarlamentą einantys turi duoti priesaiką, būtinai“, – kalba vyriškis. „Lietuvoje trūksta dviračių takų“, – apgailestauja jaunuolis.

EPIB vadovė pastebėjo, kad rinkdami EP narius lietuviai nelaiko to savo šalies reikalu. „Tačiau ES reikalai nėra užsienio politika“, – sakė D.Jakaitė. Ji pabrėžė, kad EP priimami teisės aktai automatiškai galioja visoms ES šalims narėms. Energetika, vartotojų teisės, migracija – kone visų sričių teisės aktai priimami būtent EP.

Kai kurie lietuviai niurzga, esą iš mūsų šalies į EP siunčiama vos 12 atstovų. Tačiau D.Jakaitė pastebėjo, kad mums kaip tik derėtų džiaugtis, mat jeigu skaičiuotume pagal šalies gyventojų skaičių ir renkamus europarlamentarus, labiausiai nuskriaustos didžiosios šalys, turinčios 60–80 mln. gyventojų: Vokietija (99 mandatai), Prancūzija (72 mandatai), Didžioji Britanija (72 mandatai). Iš viso į EP bus išrinkti 736 nariai.

EPIB ketina jau per prezidento rinkimų pirmąjį turą agituoti žmones dalyvauti birželio 7 dieną vyksiančiuose EP rinkimuose. Su rinkimų biuleteniais piliečiams bus įteiktos reklaminės-informacinės skrajutės. „Agituoti už kandidatus negalime ir neketiname – tiesiog kviečiame žmones atvykti į rinkimus“, – aiškino D.Jakaitė.

Anot jos, prieš 5 metus vykusiuose EP rinkimuose aktyvumas Lietuvoje buvo didžiausias iš tuometinių ES naujokių. „Tikslas – neužleisti pozicijų“, – teigė EPIB vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius