Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 17

Grybauskaitė: ardyti LEO LT ir nebijoti TVF

Penktadienio vakarą per pusantro šimto žmonių susigrūdo nedidelėje Atviros Lietuvos fondo salėje pasiklausyti prezidento rinkimų favorite ir tautos gelbėtoja laikomos Dalios Grybauskaitės Piliečių santalkos organizuotos diskusijos metu.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Jei turit atvirų, asmeninių, tiesių, dalykinių ir kitokių klausimų – į visus pasiruošusi atsakyti“, – į susirinkusią gausią publiką kreipėsi įgaliojimus dėl rinkiminės kampanijos sustabdžiusi eurokomisarė.

LEO LT įsteigta neteisėtai

Paklausta dėl daug diskusijų pastaruoju metu keliančio klausimo – kreiptis ar nesikreipti į TVF dėl paskolos, D.Grybauskaitė teigė, kad esminis klausimas – kiek reiktų skolintis ir kaip su skolintomis lėšomis gyventi. Pasak jos, TVF šiuo metu Lietuvai neduotų tokio dydžio paskolos, kokios ji galbūt norėtų ir kreipimasis į šią organizaciją turi būti paskutinis žingsnis, kai jau išnaudotos visos vidinės rinkos stabilizavimo priemonės bei neįmanoma gauti paskolos tarptautinėse rinkose.

Kategorišką nuomonę kandidatė išreiškė ir dėl LEO LT – esą už padarytą klaidą teks mokėti visiems mokesčių mokėtojams, tačiau ši bendrovė esanti įsteigta neteisėtai ir neskaidriai, todėl jos ateities nemato.

Socialinė gerovė: burtų lazdelės nebus

Kandidatė į prezidentus užtikrino, kad neateis su burtų lazdele ir nepakels Lietuvos gyvenimo lygio, tačiau stengsis kiek įmanoma daugiau daryti įtakos Vyriausybės ir Seimo sprendimams savo kompetencija. Pasak jos, politinė kultūra Lietuvoje šiuo metu yra žemo lygio – politinė samprata apsiriboja pinigais ir grupiniais interesais. D.Grybauskaitė teigė neatmetanti galimybės, kad jai tapus prezidente būtų peržiūrėta Vyriausybės sudėtis.

Ji kritikavo dabartinės Vyriausybės staigų mokesčių pakeitimą – esą tiek Finansų, tiek Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministerijos mokesčių pakeitimus svarstė atskirai ir nepagalvojo, kas atsitiks, kai vienam žmogu teks pajusti visus tris pakeitimus. „Kai viskas susidėjo, tai net nesusidubliavo, o susitripliavo – išėjo, kad mokesčiai padidėjo iki 50 proc. ir taip toliau. Nematau makroekonomiką kontroliuojančios institucijos“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Tarptautinė arena: per daug susireikšminam

Paklausta dėl užsienio politikos prioritetų ir Lietuvos ambicijų tarptautinėje arenoje tapti regiono lydere, D.Grybauskaitė pabrėžė, kad tik mums atrodo, jog esame regiono lyderiai. „Galim daug ką įsivaizduoti, bet svarbu, kad ir kiti taip galvotų“, – teigė kandidatė. Anot jos, Lietuvos pozicija, kai ginamos kitų Rytų šalių teisės ypač Rusijos atžvilgiu, iš Europos Sąjungos pozicijų atrodo kiek juokingai: „Mūsų užsienio politika yra nepasitikinčios savimi šalies aštrios retorikos demostracija. Tai mačiau ir aš,  ir Europos Sąjunga bei Europos Komisija. Buvo nemalonu, kai matė ir kitos šalis, bet mes patys įsivaizdavom, kad atrodom labai drąsiai.“

„Ot bus vaizdelių – dvi moterys“, – kalbai pasisukus link Lietuvos kariuomenės juokavo D.Grybauskaitė. Surimtėjusi ji pripažino, kad sieks, jog būtų grąžinta šauktinių kariuomenė – esą tai būtų ne tik pigiau, bet ir būtų ugdomas jaunimo pilietiškumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius