-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 07

Rinkėjai abejingi, o politikai – ramūs (nuotraukos, atnaujinta 01.14)

Lietuvoje – dar viena rinkimų naktis. 15min.lt siūlo pažvelgti, kaip rezultatų laukė 12-a Europos Parlamento kėdžių besidalijančios Lietuvos partijos.
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio štabe
Už pirmuosius rezultatus galima ir taurę pakelti.

Kaip ir žadėjo, politikai Europos Parlamento rinkimų rezultatų laukė ramiai – dėl mažo rinkėjų aktyvumo rezultatus buvo sunku nuspėti, reitingavimo rezultatai aiškūs turėjo tapti tik pirmadienį, todėl nei didelio džiaugsmo, nei didelio nusivylimo partijų štabuose nematyti.

Valstiečiai liaudininkai: tik ruošėmės savivaldybių rinkimams

Gintaro Didžioko į rinkimus vedama Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga (LVLS) rezultatų laukė miesto pakraštyje – Fabijoniškėse esančiame boulingo klube. 15min.lt LVLS aplankė vos jiems susirinkus – pustuštėje salėje valstiečiai liaudininkai tiesioginę rinkimams skirtą laidą stebėjo didžiuliame ekrane.

Ech, nejaugi į Briuselį lėksiu, – pamatęs pirmuosius rezultatus apsidžiaugė buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas.G.Didžiokas teigė tikintis, kad pateks į Europos Parlamentą. Pasak jo, jiems mažas rinkėjų aktyvumas turėtų padėti, bet pernelyg mažas – pakenkti.

„Kai pernelyg mažas, tikėtina, kad ateis drausmingi balsuotojai, didesnių partijų, tarkim, konservatorių, lenkų. Pernelyg didelis – irgi nepalankus. Geriausia – vidutinis aktyvumas“, – svarstė kadenciją baigiantis europarlamentaras.

LVLS pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad šie rinkimai yra tik pasiruošimas savivaldybių rinkimams – esą tada jie tikrai gaus daug balsų.

Masiulis: rinkimų rezultatai lems, ar jungsis partijos

Viešbutyje Žvėryne rinkimų rezultatų laukiantys Liberalų sąjūdžio atstovai dar iki galutinių rezultatų paaiškėjimo džiūgavo užėmę pirmą ar antrą vietą keliose rinkimų apylinkėse. Pasak partijos vadovo Eligijaus Masiulio, realiai jų partija gali tikėtis vienos kėdės Europos Parlamente – tiek ir gavo. 

„Nesame susidūrę su tokiu reiškiniu, kai rinkėjų aktyvumas siekia vos dvidešimt procentų – tai bus geras precedentas patikrinti, kiek vienos ar kitos politinės partijos elektoratas drausmingas. Manau, kad rinkėjų aktyvumas neturėtų turėti lemiamos įtakos pasiskirstant mandatus tarp partijų“, – kalbėjo E.Masiulis. 

Pasak jo, rinkimų rezultatai lemtų dėl tolesnių procesų Lietuvoje jungiant liberalias jėgas – jis neatmetė galimybės, kad jei liberalcentristams būtų pavykę į EP išsiųsti Artūrą Zuoką, būtų galimas šių partijų susijungimas. Tačiau pastarieji, išankstiniais duomenimis, negavo nė vieno mandato.

Jei Lietuvoje aktyvumas nepadidėjęs, tai galbūt ir to pykčio nėra tiek daug, – spėliojo Andrius Kubilius.Kubilius: rinkimai rodo, kad žmonės mus palaiko

Bene daugiausia žiniasklaidos dėmesio sutraukė konservatorių rinkimų štabas. Premjeras Andrius Kubilius, komentuodamas mažą rinkėjų aktyvumą, pabrėžė, kad jis toks mažas visoje Europos Sąjungoje. Esą žmonėms europiniai dalykai atrodo toliau nei artimiausia valdžia, o kai kuriose šalyse tokie rinkimai tampa protesto prieš valdžią rinkimais – kai žmonės būna supykę, aktyvumas padidėja.

„Jei Lietuvoje aktyvumas nepadidėjęs, tai galbūt ir to pykčio nėra tiek daug“, – A.Kubilius įsitikinęs, kad rinkimai į EP parodo, jog lietuviams dabartinė konservatorių vykdoma politika nėra svetima.

Paksas: vienysiu lietuvius

Dar prieš Vyriausiajai rinkimų komisijai paskelbiant pirmuosius išankstinius rezultatus, „tvarkiečiai“ džiūgavo būdami trečioje vietoje – po konservatorių ir socialdemokratų. „Ech, nejaugi į Briuselį lėksiu“, – išgirdęs tokią naujieną apsidžiaugė buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, į partijos sąrašą įrašytas antras.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas sakė norintis, kad jo partija gautų nors tris mandatus. Anot jo, šiandien jau nebeveikia nei partijų idėjos, nei nuostatos ar pozicijos – yra tik tam tikros jėgos grupės, kai žmonės balsuoja už asmeninį išlikimą, darbo vietas.

R.Paksas teigė, kad jo pirmasis darbas Europos Parlamente – Baltijos šalių atstovų vienijimas sprendžiant bendras problemas nepaisant kai kurių politinių ar ideologinių pažiūrų.

Socialdemokratai pergalės nešventė

Preliminariai tris mandatus Europos Parlamente gausiantys socialdemokratai švęsti nebuvo linkę – pusę dvylikos į jų būstinę įžengusius žurnalistus pasitiko pustuščiai kabinetai ir lauk einantys socialdemokratai – jie teigė švęsiantys kitą dieną, kai bus aiškūs galutiniai reitingavimo rezultatai.

Vilija Blinkevičiūtė teigė esanti patenkinta galutiniais rezultatais – esą tai parodė, kad socialdemokratai turi ištikimų rinkėjų, tikinčių jų darbu Europoje. „Tai neatspindi tikros Lietuvos pozicijos ir reikia prisiimti atsakomybę visiems politikams už priimtą keistoką rinkimų įstatymą, nes buvo mažai informacijos, žmonės nesuvokė ir kartais skeptiškai žiūrėjo, kodėl reikia balsuoti“, – paklausta, ar balsavus vos penktadaliui lietuvių galima kalbėti apie partijos palaikymą, sakė politikė.

V.Uspaskicho pranašystės pildėsi

Darbo partija svečius vidurnaktį pasitiko tradiciškai – pilnu stalu vaišių. Pilstydami vyną ir šampaną „darbiečiai“ džiaugėsi pasiektais rezultatais – preliminaria viena vieta Europos Parlamente – ir buvo nusiteikę švęsti ilgai.

Gerai nusiteikęs partijos lyderis Viktoras Uspaskichas aiškino, kad kol kas jie turi ne vieną, o pusantro mandato. – t. y. tiek, kiek jis ne viename interviu pranašavo dar prieš kelis mėnesius. „Yra taip, kaip yra, gal liekanas mums padalys“, – paklaustas, kaip į Briuselį važiuos pusantro žmogaus, kalbėjo V.Uspaskichas. Jis tikėjosi, kad iki paskelbiant galutinius rezultatus paaiškės, kad jo partija gavo dvi vietas Briuselyje, tačiau net ir vieną vietą „darbiečiai“ vadino pergale.

Premjerą sveikino turistai

Preliminariais duomenimis daugiausia vietų – keturias – gavę konservatoriai šventė iki išnaktų. „Rinkėjai rinkimuose išreiškė pasitikėjimą mūsų partija ne tik keldami klausimą, kas galėtų geriausiai atstovauti Europos Parlamente, bet kartu vertindami ir per šį pusmetį mūsų vykdomą politiką. Šis vertinimas mums ypač svarbus”, – sekmadienio naktį rinkimų rezultatais džiaugėsi premjeras A.Kubilius.

Premjeras sulaukė sveikinimų ir iš užsienio – tame pačiame viešbutyje apsistoję turistai iš Olandijos domėjosi, koks renginys čia vyksta, o sužinoję, kad netoli jų ant minkštasuolio sėdi Lietuvos ministras pirmininkas, skubėjo jam spausti rankos ir sveikinti gavus daugiausia balsų. Tiesa, olandus labai stebino žemas rinkėjų aktyvumas.

Premjeras dar anksčiau žiniasklaidai buvo pabrėžęs, kad rinkėjų aktyvumas toks mažas visoje Europos Sąjungoje, nes žmonėms europiniai dalykai atrodo toliau nuo namų nei artimiausia valdžia, o kai kuriose šalyse tokie rinkimai tampa protesto prieš valdžią rinkimais – kai žmonės būna supykę, tada aktyvumas padidėja. „Jei Lietuvoje aktyvumas nepadidėjęs, tai galbūt ir to pykčio nėra tiek daug“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius