Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Partijų narių sąrašus tikrins elektronine sistema

Įdiegus elektroninę politinių partijų narių sąrašų teikimo ir tikrinimo sistemą, Teisingumo ministerija galės atlikti tikslesnę šių sąrašų atitikimo įstatymų reikalavimams patikrą. Kartu partijos galės žymiai patogiau tvarkyti savo narių duomenis, teigiama ministerijos išplatintame pranešime spaudai.
Kompiuteris
Kompiuteris / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Iki šiol politinių partijų sąrašai Teisingumo ministerijai tikrinti buvo pateikiami popieriniame formate bei elektroninėje laikmenoje tuomet, kai  partija ketino dalyvauti rinkimuose. Neturint automatinės tikrinimo sistemos buvo gana sudėtinga patikrinti, ar visų sąraše pateiktų asmenų duomenys yra teisingi. Tačiau įdiegus naują elektroninę patikros sistemą ši problema išsisprendė.

Neturint automatinės tikrinimo sistemos buvo gana sudėtinga patikrinti, ar visų sąraše pateiktų asmenų duomenys yra teisingi.

Atsižvelgiant į tai, šiandien Vyriausybė patvirtino naują tvarką, pagal kurią visos partijos privalės savo narių sąrašus pateikti naujoje informacinėje sistemoje. Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, tokia tvarka leis užtikrinti tikslią ir paprastą partijos narių sąrašų patikrą, o kartu ir pačioms partijoms patogiai tvarkyti bei atnaujinti savo narių sąrašus.

Tvarkydamos šiuos duomenis informacinėje sistemoje, partijos iš karto matys, ar naujai įvedant asmens duomenis jie nesikartoja sąraše, taip pat ar tas pats asmuo nėra įrašytas ir į kitos partijos sąrašą. Partijos narių duomenys, nusiųsti  Teisingumo ministerijai peržiūrėti, bus automatiškai sutikrinti su Gyventojų registro tarnybos duomenimis, o partijai pateiktas klaidų ar neatitikimų sąrašas (pvz. klaidingai nurodyti asmens duomenys, asmuo miręs, nepilnametis ir pan.). Pagal jį partija galės duomenis patikslinti.

Tvarkyti šiuos sąrašus informacinėje sistemoje turės teisę tik atsakingi partijų atstovai – vadovas ar įgaliotas asmuo, kurie savo asmens duomenis pateiks Teisingumo ministerijai.  Tai daryti jie  galės prisijungę prie sistemos saugiu elektroniniu parašu. Kol kas tokį norą yra išreiškę vos 9 partijų atstovai iš 40 registruotų politinių partijų Lietuvoje.

Politinės partijos kasmet iki kovo 1 d. nepateikusios savo narių sąrašų negalės pretenduoti į  valstybės finansavimą bei dalyvauti rinkimuose. Tiesa, šie draudimai šį kartą nebus taikomi partijoms, kurios dalyvauja šį mėnesį vyksiančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose. Jos savo sąrašus yra pateikusios pernai dar pagal senąją tvarką (viso jų – 23). Tačiau likusios partijos tai padaryti jau turėtų suskubti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius